Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasiruoškite artėjančiam speigui. Kaip panaikinti drėgmę automobilio salone?

Besikaupianti drėgmė automobilio salone erzina ir sukelia daug nepatogumų kiekvienam vairuotojui. Esant teigiamai temperatūrai, drėgmė kondensuojasi. Dėl to rasoja langai. Tačiau esant minusinei temperatūrai dėl drėgmės ne tik aprasoja, bet ir iš vidinės pusės apšąla langai. Kaip to išvengti?
Valomas apšerkšnijęs automobilio stiklas
Valomas apšerkšnijęs automobilio stiklas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Drėgmės atsiradimo salone priežasčių yra ne viena. Dažniausiai drėgmė automobilio salone kaupiasi dėl temperatūros ir oro drėgnumo skirtumų tarp vidaus ir lauko. Situaciją pabloginti gali viduje palikti drėgni daiktai – pirštinės, šalikas, skėtis. Ant kilimėlių esantys sniego gabalai taip pat nedingsta, o ištirpę kondensuojasi.

Vien kvėpuodami pradedame kondensacijos procesą – juk iš plaučių iškvepiame ne tik nepasisavintą deguonį ir pašalintą anglies dioksidą, tačiau ir daug azoto, taip pat apie 5 procentus vandens garų.

Tačiau drėgmės kaupimasis salone nebūtinai vyksta dėl natūralių biologinių procesų. Kartais itin gausiai rasojantys ar apledėjantys langai gali reikšti ir mechaninį automobilio gedimą.

Kada keisti salono filtrą

Už švarų orą automobilio salone yra atsakingas salono filtras. Jį specialistai rekomenduoja keisti kas 10–15 tūkstančių kilometrų arba tada, kai keičiate tepalą ir jo filtrą. Jeigu salono filtras nebus sausas, automobilio viduje savaime kaupsis drėgmė.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Apšalęs automobilio stiklas
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Apšalęs automobilio stiklas

Dar viena priežastis, kodėl salone gali kauptis drėgmė – durų sandarumo problema arba atsiradęs vandens nuotėkis. Nustatyti, iš kur drėgmė patenka į automobilio saloną, gali būti labai sudėtinga. Tokiais atvejais vairuotojams patariama kreiptis į specialistus, kurie žinos konkretaus modelio silpnąją vietą ir galės pašalinti gedimą.

Pavyzdžiui, Lietuvoje itin populiariems „Audi“ markės modeliams, pagamintiems tarp 2000–2004 metų, dažnai drėgmė kaupiasi dėl neišbėgančio kondicionieriaus kondensato. Vamzdeliai, per kuriuos turėtų išbėgti kondensatas, dėl netinkamų inžinerinių sprendimų, bėgant laikui, užsikemša. Kondensatas, neturėdamas kur ištekėti, sunkiasi per įvairias dalis, kol pasiekia automobilio salono kilimą. Kilimui sušlapus, salone visą laiką tvyro drėgmė.

Kaip pašalinti drėgmę?

Jeigu drėgmė kaupiasi dėl mechaninio gedimo – reikėtų tiesiog jį sutvarkyti. Jei ji kaupiasi dėl natūralių priežasčių, galima taikyti šias priemones:

Prieš paliekant automobilį nakčiai, praverkite visus langus ir pasėdėkite kelias minutes. Šitokiu būdu temperatūra viduje ir lauke suvienodės ir ryte nereikės darbuotis stiklų grandikliu.

Itin efektyviai su drėgme salone kovoja kačių kraikas arba druska. Į kojinę priberkite vieno ar kito, užriškite ir padėkite šį ryšulėlį po sėdyne. Kraikas arba druska turėtų veiksmingai sugerti drėgmę.

Žinoma, drėgmę sugeria ir specialūs automobiliniai drėgmės surinktuvai – panašūs į tuos, kokie yra naudojami buityje.

Dažnai su dideliais sniego kalnais susiduriantys rusai taip pat turi įdomų sprendimo būdą – drėgmę rinkti panaudojant... sniegą. Nors skamba juokingai, tačiau tai yra efektyvus būdas. Receptas paprastas – suformuojate sniego gniūžtę ir ją padedate ant automobilio kilimėlių. Gniūžtė kaip kempinė sugers vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius