-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežiaus Pranciškaus papamobiliai: nuo kuklios „Škoda“ iki neperšaunamų „Mercedes“

„Sedia gestatoria“ – taip buvo vadinami šilku dengti kilnojami sostai, nešami ant pečių, kuriais keliaudavo popiežiai. Tačiau šiandien jo šventenybę mes matome keliaujant papamobiliu – specialia transporto priemone, skirta oficialiems vizitams. Pirmasis papamobilis pasirodė 1909 metais. Buvo išrasti keli tokių automobilių variantai. Viename popiežius galėdavo tik sėdėti, o kitame – tik stovėti.
Popiežiaus Pranciškaus papamobiliai
Popiežiaus Pranciškaus papamobiliai / „Scanpix“ nuotr.

Dabar papamobiliai atrodo kaip įprastos transporto priemonės, tačiau jų galinė dalis yra stiklinis kubas. Artėjančio popiežiaus Pranciškaus vizito proga, keletas įdomių faktų, susijusių su jo papamobiliu.

Tiesa, vizitų kiekvienoje šalyje metu Šventajam Tėvui paruošiamas atskiras papamobilis. O agentūros „Scanpix“ nuotraukose popiežių Pranciškų galima pamatyti „Mercedes“, „Jeep“, „Toyota“, „Dodge“, „Chevrolet“, „Isuzu“ ir „Hyundai“ gamybos papamobiliuose, pažymėtuose tuo pačiu registracijos numeriu SCV 1. Tačiau vizito Airijoje metu popiežius Pranciškus važiavo ir kukliu hečbeku „Škoda Rapid“. Pietų Korėjoje jį vežiojo paprastas „KIA Soul“.

  • Pontifikas Pranciškus pasižymi paprastumu. Kai 2013 metais kovo mėnesį jis buvo išrinktas į popiežius, net po rinkimų jis atsisakė važiuoti specialiu automobiliu ir namo keliavo viešuoju transportu. Kartais popiežių galima pamatyti tik sename baltos spalvos „Renault 4“, kuris buvo padovanotas vieno Italijos kunigo. Kitus dvasininkus jo šventenybė taip pat ragina atsisakyti prabangių automobilių primindamas, kad pasaulyje yra daug badaujančių vaikų ir geriau būtų pinigus, skirtus automobiliams, paaukoti nuskriaustiesiems.
  • 1981 metų gegužės 13 d. per vieną vizitą buvo pasikėsinta nužudyti popiežių Joną Paulių II. Todėl dabartiniams popiežiams pradėti kurti papamobiliai yra tvirtesnės konstrukcijos ir neperšaunama galine dalimi. Tačiau dabartinis pontifikas Pranciškus tokius papamobilius vadina sardinių dėžutėmis ir atsisako juose važinėtis. Popiežius dalinasi savo jausmais sakydamas, jog negali sveikinti tautos ir dalintis meile uždarytas stiklinėje dėžutėje ir tikina suprantantis, jog jam gali kas nors nutikti, tačiau pasiduoda Dievo valiai.
    „Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
    „Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

  • Papamobiliai turi savo išskirtinius registracijos numerius, kurie žymi Vatikano miesto valstybės sutrumpinimą italų kalba – SCV (Stato della Città del Vaticano).
  • 2013 metų gegužės mėnesį, po kovo mėnesį įvykusių popiežiaus rinkimų, buvo pasiūlyta idėja sukurti pedalais minamą papamobilį. Pradžioje idėja buvo palaikyta pokštu, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai buvo rimtas sumanymas ir neilgai trukus Vatikanui buvo pristatyti transporto priemonės eskizai. Šis gamtai draugiškas papamobilis nebuvo iškart pradėtas gaminti, nes tam reikėjo labai daug lėšų, todėl dizaineris Yannick Readas laukė Vatikano patvirtinimo. Skelbiama kaina buvo 175 tūkst. svarų.
  • Popiežius Pranciškus skiriasi nuo kitų buvusių pontifikų dar ir tuo, jog nevengia į savo papamobilį pasikviesti ir kitus žmones. Kai 2014 metų sausio mėnesį popiežius važinėdamas Vatikano mieste sveikino tautą, išgirdo pažįstamą balsą, sveikinanti jį Naujųjų metų proga. Atsisukęs pažino vyrą – tai buvo tėvas Fabianas Baezas, popiežiaus Pranciškaus senas draugas. Jo šventenybė paprašė savo vairuotoją sustoti ir pasikvietė kunigą įsėsti į savo papamobilį ir važiuoti kartu.
  • Pranciškus laikomas pirmuoju moderniu popiežiumi. Jis garsėja tuo, kad turi savo Twitter paskyrą bei tapo pirmuoju pontifiku, pasidariusiu asmenukę. Šįkart, 2015 metais, asmenukę sumanė pasidaryti jo vairuotojas Sebastianas Gonzalezas, vairuodamas papamobilį vizito Paragvajuje metu. Nuotrauka kaipmat apskriejo pasaulį.
Peržiūrėti turinį naujame langetwsrc%5Etfw
  • Kita žymi istorija, įvykusi 2015 metais – popiežiui Pranciškui į papamobilį buvo pristatyta pica. Vienas Neapolio picerijos savininkas nugirdo interviu su popiežiumi, kai jis paminėjo, jog norėtų bent vieną dieną išeiti į miestą, kad niekas jo nepažintų ir suvalgyti gabalėlį picos. Todėl kavinės savininkas nusprendė pats iškepti jam picą ir pristatyti tiesiai į papamobilį. Popiežius su dideliu dėkingumu priėmė dovaną.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru
  • 2016 metų kovo mėnesį vyko „Fiat 500 Lounge“ papamobilio aukcionas. Jį galėjo įsigyti bet kas, tačiau šios išskirtinės transporto priemonės kaina buvo pakilusi iki 82 tūkst. dolerių. Tąkart buvo nurodyta, kad tikroji tokio automobilio vertė yra 24 695 JAV doleriai. Automobilį galite pamatyti čia.
  • 2017 metų liepos mėnesį Kolumbijoje „General Motors“ pristatė naują papamobilį, pagamintą specialiai popiežiui Pranciškui. Išskirtinis „Chevrolet“ nuo kitų skyrėsi tuo, kad jame įmontuota automatizuota sėdynė, kuri apsisuka 360 laipsnių kampu.
  • 2017 metų rugsėjį Kartachenos mieste, Kolumbijoje, vyko apaštalinis popiežiaus vizitas, kurio metu pontifikas susižalojo – prasikirto antakį, kuomet dėl didelės žmonių minios, staiga apsupusios papamobilį, vairuotojas buvo priverstas staigiai stabdyti.
  • 2018 metų kovo mėnesį pasaulį apskriejo vaizdo įrašas, kuriame popiežiaus apsauga iš minios paėmė vieną berniuką ir pakėlė šalia jo šventenybės Pranciškaus. Vėliau paaiškėjo, kad popiežius pastebėjo jam mojantį vaiką, sergantį dauno sindromu, ir paprašęs vairuotojo sustabdyti transporto priemonę, pakvietė berniuką prieiti. Pabučiavo jį į galvą ir pasiūlė kartu prasivažiuoti savo papamobiliu.

Šiuo metu Lietuvoje laukiama popiežiaus Pranciškaus vizito, įvyksiančio rugsėjo 22 dieną Vilniuje ir rugsėjo 23 dieną Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius