-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 07 /17:03

Seime stringa pataisos dėl automobilių taršos mokesčio: priėmus būtų pažeisti įstatymai?

Trečiadienį Seime buvo registruotas motorinių transporto priemonių pirmos registracijos mokesčio projektas, kuriuo remiantis mokestį tektų mokėti už pirmą kartą Lietuvoje registruojamus automobilius.  Ir jau kitą dieną – ketvirtadienį, šis pasiūlymas turėjo būti teikiamas Seimui. Tačiau jo pateikimui Seimo posėdžio metu prieštaravo konservatorius Jurgis Razma. Opozicijos prašymu svarstymas atidėtas iki kito posėdžio. Tačiau vakarinio Seimo posėdžio metu pristatymas
Automobilių tarša
Automobilių tarša / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prieš pat „valstiečio“ Valiaus Ąžuolo pristatymą įsiterpė Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma. Jo teigimu, šis įstatymo projektas negali būti teikiamas, nes remiantis įstatymais, turėtų praeiti daugiau nei keli mėnesiai nuo jo priėmimo iki įsigaliojimo.

„Bandžiau pasakyti, kad negalime tokių projektų svarstyti, nes numatyta jų įsigaliojimo data – nuo sausio 1-os. Pagal Teisėkūros pagrindų įstatymą, nauji mokestiniai įstatymai gali būti įsigaliojantys tik po pusės metų. Dėl to frakcijos vardu prašau pertraukos iki kito posėdžio. Mes rašome kreipimąsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją – reikia išsiaiškinti dėl atitikimo Teisėkūros pagrindų įstatymui“, – Seimo posėdžio metu sakė J.Razma.

Jam paprieštaravo V.Ąžuolas ir teigė, jog priimant biudžetą tokie projektai gali būti registruojami.

„Su biudžetu tokie įstatymai gali būti registruojam ir, kolega, turbūt ne pirmą kartą kadencijoje ir žinote, kad taip galima“, – teigė V.Ąžuolas.

Už tai, kad projektas dėl taršos mokesčio būtų Seimui pristatytas, balsavo 33 Seimo nariai, prieš – 38, o susilaikė 13.

Įstatymai priimami per anksti?

Automobilių taršos mokesčio įstatymo pristatymas buvo nukeltas iki kito posėdžio – laukta Etikos ir procedūrų komisijos išvados.

Tačiau popiet susirinkę Seimo nariai nariai neišgirdo nei siūlomo projekto pristatymo, nei Etikos ir procedūrų komisijos išvados. Jų pristatymas numatytas kitame plenariniame posėdyje.

Vakarinio posėdžio metu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Simonas Gentvilas pristatė įregistruotą Lietuvos teisėkūros pagrindų įstatymo pataisą, kuri neleistų trumpinti mokestinių įstatymų įsigaliojimo termino, jei pastarieji yra priimami kartu su valstybės biudžetu.

Tame pačiame įstatyme yra numatytos ir dvi išimtys, t. y. trumpesnis įsigaliojimo terminas, kai įstatymas priimamas su teikiamu biudžetu arba keičiami Lietuvos mokestiniai įstatymai dėl Europos Sąjungos teisės aktų įgyvendinimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

„Problema ta, kad išimtis virto taisykle. O piktnaudžiavimas išimtimi, leidžiančia numatyto termino nesilaikyti priimant mokesčių įstatymus kartu su biudžetu, virto kasmetiniu ritualu“, – teigė S.Gentvilas.

Seimo narys Edmundas Pupinis teigia, kad toks įstatymas apribotų naujojo parlamento veiklos galimybes.

„Ne kartą kalbėta apie mūsų rinkimų datą, jog galbūt ji yra netinkama. Atėjęs naujas parlamentas finansinių srautų ir mokestinių dalykų negalėtų reguliuoti ir pusę metų tekti gyventi vos ne pagal tą bazę, kurią priėmė buvęs Seimas“, – įsitikinęs E.Pupinis.

Balsavimo metu už balsavo 35 Seimo nariai, prieš – 1, susilaikė – 30. Nuspręsta įstatymo projektą leisti tobulinti – už pasisakė 63, prieš – 8.

Mokėti reiktų mažiau

Kaip ir anksčiau siūlytame automobilių taršos mokesčio projekte, šiame taip pat siūloma mokesčio dydį apskaičiuoti pagal registruojamos motorinės transporto priemonės išmetamą CO2 kiekį ir degalų rūšį. Mokestis turėtų būti apskaičiuojamas ir sumokamas iki automobilio įregistravimo.

Tiesa, skiriasi ir mokamos sumos: didžiausia jų – 760 eurų – dyzeliniam automobiliui, jei jis išmeta daugiau nei 300 g/km CO2. Anksčiau siūlytas maksimalus mokestis buvo 1400 eurų.

Atnaujinta automobilių taršos mokesčio lentelė
Atnaujinta automobilių taršos mokesčio lentelė

Kai motorinės transporto priemonės kilmės ar patvirtinimo dokumentuose nebūtų duomenų apie motorinės transporto priemonės išmetamą CO2 kiekį, išmetamas CO2 kiekis būtų apskaičiuojamas pagal formules.

Kaip rašoma įstatymo projekte, jei dokumentuose nebus duomenų, reikalingų apskaičiuoti motorinės transporto priemonės CO2 kiekį, motorinės transporto priemonės išmetamas CO2 kiekis bus apskaičiuojamas remiantis lygiavertės motorinės transporto priemonės, esančios Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registre, duomenimis apie motorinės transporto priemonės svorį ir motorinės transporto priemonės variklio galią.

Mokesčio dydžiai bus indeksuojami kasmet, pasibaigus kalendoriniams metams, taikant indeksavimo koeficientą, kuris nustatomas Lietuvos statistikos departamento apskaičiuotą ir Oficialiosios statistikos portale paskelbtą mokestinių metų vartotojų kainų indeksą dalijant iš šimto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius