Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seniūno žodžiai klampios gatvės įkalintiems gyventojams: dėl 8 namų asfaltuoti neverta

Skaidiškių kaimo (Vilniaus r.) Basiukų gatvės gyventojai atšilus orams susiduria su iššūkiu – kaip įveikti klampyne virtusį kelią? Problema iškyla ne vienerius metus, tačiau pagalbos nesulaukia. Gyventojai sako, kad seniūnas juos ignoruoja, o jis atrėžia, kad šioje gatvėje asfalto nereikia ir nebus.
Basiukų gatvė Skaidiškėse
Basiukų gatvė Skaidiškėse / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Dabar yra tokia situacija: visiškai neįmanoma pravažiuoti, paliekame mašiną ir su maišais ant batų einame namo. Vaikai negali normaliai nueiti iki stotelės, užstringa purve, visada grįžta su labai purvinais batais“, – 15min sakė 9 metus Basiukų gatvėje gyvenanti Darja. Anot jos, automobiliai irgi užklimpsta, juos kasmet tenka remontuoti.

Ji pasakoja, kad gyventojai ne vieną kartą kreipėsi į Nemėžio seniūną Vlodzimiežą Sipovičių, kad padėtų sutvarkyti gatvę. Tačiau, anot Darjos, seniūnas gyventojų nepaiso: šiam paskambinus, jis atsako, kad tai ne jo problema, numeta ragelį.

„Kasmet prašome, kad seniūnas sutvarkytų tą kelią, jis mums sako „čia ne mano problemos, darykit ką norit“. Kaimynai rašė jam laiškus dėl to, jis neatsako, ignoruoja. Aš jam skambinu, pasakoju situaciją, jis numeta ragelį, pasakęs, kad jam neįdomu. Čia yra nenormalu“, – nuoskaudą liejo Darja. Ji pridūrė, kad pagalbos ieškoti ėjo ir į Vilniaus rajono savivaldybę, tačiau ten juos nukreipė pas tą patį seniūną.

Kitas Basiukų gatvės gyventojas Edgaras rašė, kad 6 metus kovoja su problema gatvėje. Pasak jo, pernai vasarą mėginta kažką daryti su šia gatve, tačiau rezultato nėra. Tiek jis, tiek Darja piktinasi, kad Šv. Faustinos gatvė Skaidiškėse, kurioje gyvena seniūnas, yra išasfaltuota.

Seniūnas: manęs žmonės nesupras

Už Skaidiškes atsakingas Nemėžio seniūnas V.Sipovičius 15min sakė, kad seniūnija neatsako už Basiukų gatvės tvarkymą. Pernai gatvė buvo sužvyruota ir problemų neturėjo kilti, tačiau pavasario šiluma ir lietus sugadino kelią. Anot jo, dar turi galioti gatvės žvyravimo garantija, todėl kai bus palankesnės gamtinės sąlygos, gatvę iš naujo išžvyruos. V.Sipovičiaus teigimu, dėl 8 namų gatvėje asfalto nereiktų tikėtis.

„Basiukų yra praktiškai tuščia gatvė ir jeigu mes tokias gatves asfaltuosim, tai manęs žmonės nesupras. Pernai sužvyravom, tai gal dabar atstatysim, bet asfalto tai nebus, aš manau, kad nei šiais metais, nei kitais“, – aiškino V.Sipovičius. Paklaustas apie bendravimą su gyventojais, kad jiems paskambinus, jis juos ignoruoja, seniūnas atsakė, kad tai tik kalbos ir tiek.

„Seniūnas jeigu pasako ne ar netvarkysim to kelio, atrodo lyg seniūnas yra negeras žmogus, nors nėra lėšų tam“, – atsakė V.Sipovičius.

Pasak jo, pavasariui įpusėjus, seniūnija turėtų gauti finansavimą gatvių ir kelių tvarkymui, tačiau pinigų gali neužtekti. Kuriai gatvei labiau reikia priežiūros sprendžia seniūnaičių sueiga.

Pernai sužvyravom, tai gal dabar atstatysim, bet asfalto tai nebus, aš manau, kad nei šiais metais, nei kitais, – aiškino Nemėžio seniūnas.

„Gruodį darėme sueigą ir buvo pageidavimų. Iškart sakiau: daug neprašykit, nes nežinau kiek gausiu tų lėšų ir greičiausiai teks mažinti sąrašą, nes pinigų gausim mažiau nei bus prašymų“, – teigė Nemėžio seniūnas.

Paklaustas apie Šv. Faustinos gatvę, V.Sipovičius argumentavo, kad ji išasfaltuota dėl to, kad kelias yra reikšmingesnis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šv. Faustinos gatvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šv. Faustinos gatvė

„Šita gatvė jungia Nemėžį ir Skaidiškes. Ten judėjimas yra didesnis. Nors va, kalba žmonės, kad seniūnas tik Skaidiškėmis rūpinasi, kur jis gyvena, o Nemėžis yra apleistas. Pagal praėjusių metų rodiklius, tai Nemėžyje mes daugiau išasfaltavome nei Skaidiškėse. Kur aš gyvenu, tai neturiu vandentiekio, nėra nuotekų tinklų, dujotiekio, šaligatvių. Gatvę išasfaltavo 2012 m. o dabar jau ir duobių atsirado. Tie žmonės viską turi, o pas seniūną nieko nėra ir dar pavydi jam“, – atrėžė V.Sipovičius.

Gatves tvarkys ištirpus įšalui

Vilniaus rajono savivaldybės Viešųjų ir tarptautinių ryšių skyriaus laikinoji vedėja Ilona Tučinska patvirtino, kad 2018 m. bendrovė „Fegda“ žvyravo Basiukų gatvę Skaidiškių kaime, o techninė priežiūra atliktam darbui pretenzijų neturėjo.

„Atliktiems žvyrkelių darbams nustatomas 1 metų garantinis laikotarpis, todėl kai ištirps įšalas kelio dangos profilį vykdytojai turės pataisyti. Svarbu pabrėžti ir tai, kad didžiausia žala vietinės reikšmės keliams, o ypatingai žvyrkeliams yra pavasarinis polaidis. Keliai su žvyro danga yra jautresni polaidžio neigiamiems padariniams, pravažiuojantys automobiliai suardo bei išmaigo kelią, jis tampa sunkiai pravažiuojamas“, – rašoma 15min atsiųstame atsakyme.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Piketas prie Vilniaus rajono savivaldybės

Pasak savivaldybės atstovės I.Tučinskos, Vilniaus rajone yra virš 2,5 tūkst. km kelių bei gatvių ir tik 18 proc. yra su asfalto danga, tad ištirpus įšalui prasidės kelių tvarkymo darbai. Ji taip pat nurodė, kad yra rekomenduotini kriterijai, pagal kuriuos atrenkama ar gatvė bus asfaltuota:

  • Gatvėms, tiesiogiai vedančioms prie savivaldybės visuomeninių objektų (kultūros namai, vaikų darželiai, mokyklos, bažnyčios ir t.t.);
  • Gatvėms/keliams, kurių remonto apimtis mažesnė;
  • Gatvėms/keliams, kuriuose įrengti inžinieriniai tinklai;
  • Gatvėms/keliams, kuriais naudojasi daug gyventojų;
  • Gatvėms/keliams, kuriuose eismas intensyvesnis;
  • Gatvėms/keliams, kuriose veda į teritorijas, užstatytas daugiau kaip 2/3 suplanuotų užstatyti teritorijų;
  • Gatvėms/keliams, kurie kelia grėsmę saugiam eismui;
  • Tęstiniams objektams.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Basiukų gatvė Skaidiškėse
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Basiukų gatvė Skaidiškėse

„Kaip ir minėjome, tvarkytinų objektų sąrašas sudaromas atsižvelgus į daugelį kriterijų, tačiau atsižvelgiama ir į didesnį gyvenviečių užstatymą. Atrinkti objektai svarstomi išplėstinėse seniūnaičių sueigoje, po to teikiami Tarybos posėdžiui tvirtinti“, – nurodo I.Tučinska.

Pasak specialistės, ruošiama nauja Vilniaus rajono savivaldybės Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų paskirstymo tvarka. Tačiau savivaldybe kol kas nežino kiek lėšų bus skirta kelių priežiūrai bei plėtrai, todėl atsakyme rašoma, kad kol konkrečiai kalbėti apie planuojamus tvarkyti kelius yra dar per anksti. Be to, rajono gyventojai ar įmonės, norinčios sutvarkyti ar suremontuoti kelią ar gatvę, gali kreiptis į Vilniaus rajono savivaldybės administraciją dėl asfaltavimo ar žvyro dangos remonto darbų bendro finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius