-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurinę Lietuvą užvertęs sniegas iš pradžių klampino, o vėliau pamažu ledėjo

Pirmadienio rytą šiauriniuose šalies rajonuose iškritęs gausus sniegas išsiskyrė savo struktūra – drėgnas ir sunkus. Naktį šlapdriba keitėsi į sniegą su lengvu pustymu. Gamta meistriškai padengė kelius sunkiai nuvalomu sluoksniu. Amerikoje gyvenantis lietuvis paaiškino, kodėl JAV daug didesnė stichija dažniausiai nesukelia visuomenei tokio šoko, koks įvyksta Lietuvoje.
Avarija
Avarija / Skaitytojo nuotr.

Pirmadienio rytą sukruto visos tarnybos, kurios turi sniego stumdymo ar kasimo priemones. Visą naktį snigo ir šiek tiek snyguriavo iki pietų. Keistas ir komiškas sniego ir kelininkų darbo rezultatas susiklostė Šiauliuose – sniegas buvo sustumtas į krūvą pagrindinėje ir judriausioje miesto gatvėje, prie viaduko. Taip buvo sutrikdytas eismas ir be avarijų.

Skaitytojo nuotr./Sniego krūva
Skaitytojo nuotr./Sniego krūva

Sniegas gali virsti koše

Sniegas sunkus, drėgnas ir gausus. Pliusas – sniegas nėra lengvai nešiojamas vėjo, nuvalytas sniegas neatpučiamas atgal ant kelio. Tai palengvina darbą ir duoda pastebimą rezultatą ilgesniam laikui.

Minusas – prie kelio prispaustas sniegas iškart tampa beveik nenuvalomu ir slidžiu. Kita situacija mieste ir respublikinės reikšmės keliuose, kur prieš tai ant kelio buvo daugiau druskos. Ant šių kelių tiesiog lengviau įžiūrėti kelio kontūrus, tačiau sniegas pajuodęs ir jau virsta koše.

Tiesa, nemažai sniego yra prispausta ir svarbiuose keliuose. Dėl to šalia Joniškio vilkikas neišsilaikė žiede ir nučiuožė nuo kelio sankasos. Netrukus atvykęs traktorius nelaimėlį ištraukė.

Vairuotojų pagalbos grupėse žmonės prašosi ištempiami – važiavo atokesniais žvyrkeliais ir užklimpo. Tai nėra labai sudėtinga – šiek tiek šlapias sniegas susispaudžia ir suledėja. Jei ratai nors šiek tiek prasisuko, yra didelis šansas užklimpti.

Regioniniuose keliuose akimirksniu susidarė provėžos, o akinančiai baltas kelias susiliejo su apsnigtų laukų spalva. Čia sniego valytuvai atvažiavo ne visur.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiaurinę Lietuvą užvertęs sniegas klampino techniką
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Šiaurinę Lietuvą užvertęs sniegas klampino techniką

Iš tiesų tikėtina, kad vos atšilus ant kelio likęs sniegas netrukus taps koše, kuri savaip pavojinga – yra didesnis pavojus, kad susimėčiusi transporto priemonė pati save nublokš į šalikelę.

Reikėtų duoti uždirbti žmonėms

Čikaga – kur kone kasmet žiema parodo savo baisesnį veidą. Kartais sninga taip, kad sustoja visas eismas, atšaukiami skrydžiai viename didžiausių pasaulyje Čikagos oro uoste.

Čia gyvenantis lietuvis Donatas mano, kad Lietuva iš principo yra priversta kaskart patirti šoką, kuomet netikėtai pasikeičia oro sąlygos. Vieną kartą pusto, kitą – šlapiai sninga. Kaip prisitaikyti?

Dažnai per pūgą čia tenka matyti sunkvežimius su valytuvais, kurie lekia gatve ir nieko nevalo. Pasirodo, tam yra logiškas paaiškinimas. JAV labai plačiai veikia tokia sistema, kuomet kiekvienas galingesnį automobilį turintis amerikietis tampa padarinių šalintoju.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Žiema Čikagoje
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Žiema Čikagoje

Dažnas vyras, paprastai turintis ir kitokį darbą, vos pakilus pūgai, čiumpa savo amerikietišką sunkvežimį, prisimontuoja valytuvą ir pirmyn – skuba į jam priskirtą kvartalą. Jie nedirba padrikai – turi jam priklausantį plotą. Jei snygis gausus, tenka valyti ir visą naktį.

Visi tokie neetatiniai darbuotojai, kurių yra tikrai daug, per pūgas neblogai uždirba. Rezultatas – kai pasibaigia pūga, keliai iš principo jau būna pravažiuojami. Dar pora valandų – jau ir asfaltas pradeda džiūti nuo pasirodžiusios saulės.

Taip pat yra nemažai privačių gatvių, kurias savivaldybės galėtų palikti likimo valioje, tačiau dažniausiai nuvalo ir jas – taip tiesiog pagerėja mieste susisiekimas. Jiems patiems taip paprasčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius