-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Situacija miesto gatvėje: kaip elgtis, kai miesto greitkelį nori pereiti antis su ančiukais

Socialiniuose tinkluose gausu filmuotų situacijų, kai judrią miesto ar miestelio gatvę bando pereiti ne tik gyvūnai, bet ir paukščiai, judantys gana lėtai. Dažniausiai tokias pavojingas situacijas sukuria gandrai, antys, žąsys.
Antys kerta gatvę
Antys kerta gatvę / 123RF.com nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Praėjusią savaitę labai judrioje Vilniaus Geležinio Vilko gatvėje ties Baltupiais nufilmuota būtent tokia situacija. Antis bandė pereiti gatvę, antroje eismo juostoje sustojo vilkikas. Jo vairuotojas bandė antis sugrąžinti atgal. Situacija sudėtinga ir saugaus eismo požiūriu, ir gyvosios gamtos apsaugos klausimu.

VIDEO: Judrioje Vilniaus Geležinio Vilko gatvėje eismą stabdė gatvę kertančios antys

Anksčiau 15min filmavo panašią situaciją T.Narbuto gatvėje šalia didžiulio prekybos centro esančios sankryžos. Antį su ančiukais teko sugauti, sudėti į dėžę ir nuvežti iki tvenkinio.

Kaip elgtis tokiu atveju? Kaip ir kur sustoti, ar stabdyti eismą, sustatant įspėjamuosius avarinio sustojimo ženklus, kaip numato Kelių eismo taisyklės? Ir kaip išvengti nelaimės, jei kažkuris vairuotojas nepastebėtų paukščių gelbėtojo?

Policija: pasitelkite sveiką protą

„Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad visi atvejai, kaip saugiai elgtis kelyje, nebus aprašyti, tikėtina, nė viename teisės akte. Eismo dalyvis visada turi vadovautis savo sveika logika ir protu.

Priminsime Kelių eismo taisyklių 11 punktą: Eismo dalyviai, sudarę ar pastebėję kliūtį kelyje, sukėlę ar pastebėję jame pavojų, privalo šią kliūtį ar pavojų pašalinti, o negalėdami to padaryti – pranešti policijai, kelio savininkui ar kelią prižiūrinčiai įmonei, pažymėti kliūtį ar pavojingą vietą ir visais įmanomais būdais įspėti apie kliūtį ar pavojų kitus eismo dalyvius.

Kaip matome, teisės akte nėra algoritmo, kaip turėtų Jūsų skaitytojas, pateikęs vaizdo įrašą, elgtis. Kelių eismo taisyklių 9 punkte akcentuota, kad „Eismo dalyvis privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių, kitų asmenų ar jų turto saugumui ir aplinkai, nesudaryti kliūčių jų eismui … .“

Vairuotojams akcentuotinas Kelių eismo taisyklių XV skyrius (Važiavimo greitis), šiuo atveju 128 punktas: Jeigu atsirado kliūtis ar iškilo grėsmė eismo saugumui, vairuotojas (jeigu jis gali tai pastebėti) privalo sulėtinti greitį, net visiškai sustabdyti transporto priemonę arba apvažiuoti kliūtį nesukeldamas pavojaus kitiems eismo dalyviams.

Be to, šiuo atveju svarbu priminti vairuotojams ir apie avarinės šviesos signalizacijos naudojimą.

Kelių eismo taisyklių 91.7. punktas sako, kad avarinė šviesos signalizacija transporto priemonėje, jeigu tokia įrengta, privalo būti įjungta, kai norima perspėti kitus vairuotojus apie kliūtį ar pavojų“, – komentavo Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Žilinskė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius