-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siūloma leisti transportą stabdyti ir VMI specialistams: kaip tai atrodytų keliuose?

Finansų ministerija užregistravo Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisą. Ja siekiama leisti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojams sustabdyti ir tikrinti transporto priemonių vairuotojus. Kaip visa tai atrodytų keliuose?
Lietuvoje prasidėjo pajamų deklaravimas
Lietuvoje prasidėjo pajamų deklaravimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal dabar galiojantį įstatymą, transporto priemones stabdyti ir asmenis tikrinti gali tik policijos, Karo policijos, muitinės, Lietuvos transporto administracijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VR ministerijos, Aplinkos saugos valstybinės kontrolės pareigūnai.

Tačiau netrukus prie šių tarnybų gali prisijungti ir VMI darbuotojai, kurių tikrinimo metu vairuotojai turės laikytis KET tvarkos bei vykdyti nurodymus.

Kaip teigia VMI teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė, įstatymo nustatyta tvarka VMI ir dabar atlieka operatyvius patikrinimus keliuose, tačiau tai daro su kitomis institucijomis. Pavyzdžiui kartu su policija tikrina autovežius dėl SDK. Atlikus pakeitimus, VMI galės tai vykdyti savarankiškai.

„Patikros keliuose buvo, yra ir bus nukreipiamos į komercinę veiklą vykdančius subjektus, o ne į gyventojus. Patikrinimai vyksta ir vyks pagal iš anksto numatytus planus, o tai atliekantys VMI pareigūnai turės specialias uniformas ir specialiąją transporto priemonę“, – informavo Rasa Virvilienė.

Kaip VMI atlieka patikrinimus keliuose dabar?

Pranešama, kad Mokesčių administravimo įstatyme yra įteisinta mokesčių administratoriaus teisė, kai kyla įtarimas, kad pažeidžiami teisės aktai, už kurių įgyvendinimą atsakinga VMI, nustatyta operatyvaus patikrinimo tvarka stabdyti ir tikrinti transporto priemones, prekes, jų dokumentus.

Tai reiškia, jog VMI vykdant jai deleguotas funkcijas atliko ir toliau atlieka patikras ne tik ūkinės – komercinės veiklos vietose, tačiau ir šalies keliuose. Tačiau pastaraisiais atvejais VMI pareigūnai patikrinimus atlikdavo kartu su kitomis kompetentingomis valstybės institucijomis (pvz., policija, muitine).

Kas keisis?

Kaip minėta anksčiau, iki šiol, siekiant atlikti tokias patikras, VMI buvo priversta pasitelkti kitas institucijas, kurioms pagal Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostatas yra suteikta teisė stabdyti transporto priemones keliuose. VMI pareigūnai kol kas nėra įtraukti į sąrašą asmenų, kurie turi teisę stabdyti transporto priemones bei gali šių funkcijų vykdymui naudoti specialųjį transportą.

„Atsižvelgiant į tai, kad paskutiniaisiais metais įvairių iššūkių (pandemija, migrantų krizė, tarptautinių sankcijų užtikrinimas ir pan.) ir su jų įveikimu susijusių uždavinių institucijoms tik daugėjo, inicijavome pakeitimus, kurių tikslas – efektyviau naudoti išteklius, tikslus pasiekiant mažesnėmis sąnaudomis, t. y. suteikiant VMI teisę savarankiškai stabdyti transporto priemones, neprašant kitų institucijų pagalbos“, – sakė Rasa Virvilienė.

Paprastai tariant, šiuo metu VMI pareigūnai negali savarankiškai stabdyti transporto priemonių, todėl patikrinimuose dalyvauja ir kitos institucijos, o įgyvendinus pakeitimus kitų institucijų pareigūnai nebus trukdomi atlikti jiems priskirtas tiesiogines funkcijas.

Ką VMI tikrina ir ką tikrins savarankiškai keliuose?

Šalies keliuose VMI patikrinimai atliekami kontroliuojant:

  • ar subjektai tinkamai vykdo, prieš išgabenant prekes, per Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos i.VAZ posistemį pateikti krovinių važtaraščių duomenis;
  • ar subjektai tinkamai vykdo prievolę, prieš įvežant perpardavimui skirtą naudotą transporto priemonę, deklaruoti ją „Regitra“ tvarkomuose registruose bei gauti SDK kodą;
  • akcizais apmokestinamų prekių gabenimus ir imant jų atitikties mėginius;
  • keleivių vežimo paslaugą teikiančius asmenis (taksi, pavežėjimas), siekiant įsitikinti, ar tokia veikla vykdoma ją tinkamai registravus, ar apskaitomos gaunamos pajamos;
  • pardavimo pajamų apskaitymą (patikrų keliuose metu fiksavus duomenis apie komerciniais tikslais pervežamas prekes, nepaliekama jų neapskaitymo galimybių).

Ar VMI kelyje turės skiriamųjų ženklų?

Kaip tai numato Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas, patikrinimų metu keliuose VMI pareigūnai vilkės specialią aprangą (uniformą).

Taip pat turės specialiąją transporto priemonę – specialiomis spalvomis nudažyta ar nenudažyta motorinė transporto priemonė su specialiaisiais šviesos ir garso signalais arba tik su specialiaisiais šviesos signalais.

Kol kas būsimos VMI transporto priemonės, kurią specialistai naudos keliuose, vizualizacija nepateikiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius