Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojas suabejojo: ar naujieji policijos greičio matuokliai Lietuvoje – teisėti?

15min jau pristatė naujuosius Lietuvos kelių policijos lazerinius greičio matuoklius „Poliscan FM1“ (statomus ant trikojų), paaiškino, ar juos mato radarų detektoriai ir kuo lietuviški „trikojai“ skiriasi nuo naudojamų Latvijoje. Tačiau lyg perkūnas iš giedro dangaus driokstelėjo skaitytojas, saugumo sistemų specialistas Jonas: o ar šie matuokliai Lietuvoje įteisinti deramai, ar jų parodymai yra patikimi ir neapskundžiami teisme?

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Skaitytojui nerimą kelia tai, kad, jo teigimu, atiekant naujų greičio matuoklių įteisinimo procedūrą, buvo palikta spraga. Primename, Lietuvos kelių policija lazerinius matuoklius „Poliscan FM1“ įsigijo iš Vokietijos gamintojo „Vitronic“ per Estijos įmonę.

Metrologinė patikra turi atitikti įrenginio tipą

Įranga, fiksuojanti pažeidėjus ar apmokestinanti (parkomatai, degalinių įranga) vairuotojus yra įtraukiama į Lietuvos matavimo priemonių valstybės registrą ir jai atliekama metrologinė patikra. Ji reikalinga tam, kad būtų įsitikinta, jog fiksuojami duomenys yra teisingi.

Greičio matuoklių atveju, dėsto Jonas, metrologinė patikra nustato, ar greitis, kurį matuoja įrenginys, yra fiksuojamas tokiose paklaidos ribose, kokios yra deklaruotos jo tipo patvirtinimo sertifikate.

Kas tas Doplerio radaras ir skenuojantis lazeris

Kiekvienos skitingos technologijos prietaisams yra patvirtinma jam pritaikyta speciali patikros metodika. Ji nusako, kokiais įrenginiais ir kokiu periodiškumu tikrinami minėti prietaisai.

Skaitytojo teigimu, Lietuvoje iki šiol naudojami Doplerio radaro principu veikiantys greičio matuokliai. Jie yra tikrinami Doplerio radaro matuokliams pritaikyta patikros metodika.

„Tačiau naujausi policijos įsigyti Poliscan FM1 veikia ne Doplerio radaro principu, o skenuojančio lazerio (LIDAR) principu. Tai yra visiškai kita technologija, kuriai Lietuvoje nėra nustatyta patikros metodologija, pritaikyta būtent tokių matuoklių patikrai“, – aiškina skaitytojas.

Tarp reikalavimų šiam greičio matuokliui nurodyta rekomendacija OIML R91 „Radar equipment for the measurement of the speed of vehicles“. Tačiau ji yra skirta radariniams, o ne lazeriniams prietaisams. Dokumentą apie OIML R91 specifikaciją galite rasti čia, žiūr. psl. Nr. 3.

Lietuvos matavimo priemonių registre šį matuoklį galite rasti čia:

Greičio matuoklio „Poliscan FM1“ duomenys Lietuvos matavimo priemonių registre
Greičio matuoklio „Poliscan FM1“ duomenys Lietuvos matavimo priemonių registre

Kitaip tariant, skaitytojas sufleruoja, kad Doplerio radaro greičio matuoklių patikros metodika (OIML R91) nėra tinkama naujiesiems skenuojančio radaro (LIDAR) greičio matuokliams, nes jų veikimo technologija skiriasi.

„Kodėl nebuvo parengta nauja patikros metodika? Vietoje to, skenuojančio lazerio (LIDAR) greičio matuoklių sertifikate nurodyta Doplerio radaro greičio matuokliams skirta patikros metodika“, – aiškina skaitytojas.

Policijos atstovė: matuokliai legalūs

Revita Janavičiūtė, Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė, paaiškino, kad šie matuokliai Lietuvoje legalūs:

„Visi policijos naudojami greičio matavimo prietaisai, tarp jų Poliscan FM1, atitinka teisinės metrologijos reikalavimus. Tai yra, kiekvienos matavimo priemonės tipas nustatyta tvarka patvirtintas ir įrašytas į Lietuvos matavimo priemonių registrą, kiekvienam prietaisui atlikta jų pirminė arba periodinė metrologinė patikra.

Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2014 m. spalio 24 d. įsakymu Nr. 4-761 patvirtintų Matavimo priemonių teisinio metrologinio reglamentavimo taisyklių 40 punkte nustatyta, kad kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse ir EEE valstybėse atlikta matavimo priemonės pirminė ir periodinė patikra pripažįstama Lietuvos Respublikoje, jei ekonominės veiklos vykdytojas gali pateikti kompetentingų įstaigų, atlikusių pirminę ar periodinę patikrą, išduotą matavimo priemonės patikros sertifikatą ar kitą lygiavertį dokumentą ir (arba) jeigu matavimo priemonės yra pažymėtos atitinkamais ženklais ir (arba) žymenimis“.

Šiuo atveju taip ir buvo padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius