-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skaudžių avarijų vietoje pėsčiųjų perėjos nebus: neleidžia saugumo reikalavimai

Minsko plente, ties riba tarp Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono, yra įvykusi ne viena skaudi eismo nelaimė. Prieš dvejus metus lapkričio 12-ąją šalia čia įrengtos autobusų stotelės moteris žuvo, eidama per kelią, šiemet tą pačią dieną kita moteris buvo sužalota. Vietos gyventojai piktinasi, kad į jų prašymus įrengti saugią pėsčiųjų perėją niekas net nereaguoja. Institucijos turi savo paaiškinimą.
Automobilių eismas Minsko pl. ties stotele „Kinologijos centras“
Automobilių eismas Minsko plente ties stotele „Kinologijos centras“

Kreipėsi ne kartą

Kaip 15min pasakojo netoliese gyvenanti Oksana, lapkričio 12-osios rytas jai įsiminė ilgam. Skubėdama į darbą dar prieš septintą valandą ryto ji teigė mačiusi policijos ir greitosios pagalbos automobilius, o priėjusi arčiau išgirdo, kad čia buvo partrenkta moteris.

Kas tai moteriai nutiko, kokie jos sužalojimai, Oksana sakė nežinanti – tik teigė vėliau ieškojusi informacijos apie tai ir nieko neradusi.

„Tai jau ne pirma ir net ne dešimta avarija šiame kelyje, šioje vietoje, ties stotele. Ir mirčių būta. Čia tikrai nėra kur pereiti kelią, nei perėjos, nei nieko.

Vos keli metrai iki stotelės yra kelio ženklas „Pėstieji“ ir nurodymas sulėtinti greitį, tik kad niekas to nedaro, nesilaiko vairuotojai taisyklių“, – piktinosi Oksana.

Jos teigimu, daugybę kartų Minsko plento, Kuprioniškių, Kalnėnų gyventojai kreipėsi dėl perėjos įrengimo šioje vietoje, šalia autobusų stotelės „Kinologijos centras“, tačiau viskas veltui.

„Ir pati rašiau Kelių direkcijai, gavau atsakymą, kad čia greitkelis, todėl nieko negalima padaryti. O stotelės abiejose pusėje, eina žmonės, nes kaip kitaip pereiti? Kiek dar turi žmonių žūti, kad jie susimąstytų?“ – emocingai kalbėjo Oksana.

Automobilių eismas Minsko pl. ties stotele „Kinologijos centras“
Automobilių eismas Minsko pl. ties stotele „Kinologijos centras“

Nukentėjo moteris

Vilniaus apskrities VPK atstovė Julija Samorokovskaja patvirtino, kad lapkričio 12 d. šioje vietoje užfiksuotas eismo įvykis, kurio metu nukentėjo moteris.

„2021 m. lapkričio 12 d., apie 6.44 val., Minsko pl. ties „Kinologijos centro“ stotele, Vilniuje, vyras (g. 1957 m.), vairuodamas automobilį „Toyota“, partrenkė iš stotelės į važiuojamąją dalį staiga išbėgusią pėsčiąją (g. 1974 m.) (Ukrainos pilietė), kuri, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje nustačius galvos žaizdą, paguldyta į neurochirurgijos skyrių stebėjimui“, – tokią pirminę informaciją turėjo policija.

Policijos teigimu, duomenų, kad moteris žuvo, nėra.

Ne pirma avarija

Lygiai prieš dvejus metus, taip pat lapkričio 12-ąją, ties ta pačia „Kinologijos centro“ stotele irgi įvyko avarija – tąkart jos pasekmės buvo kur kas liūdnesnės, nes „Toyota Auris“ partrenkta moteris žuvo vietoje.

Tuomet irgi teigta, kad moteris ėjo ne per pėsčiųjų perėją, kurios čia nė nėra.

Šiame kelyje eismo įvykių pasitaiko ir dažniau, galbūt ne visi jie turi tokias skaudžias pasekmes, ne visose ir nukenčia pėstieji. Tačiau ši vieta pasižymi avaringumu.

Automobilių eismas Minsko pl. ties stotele „Kinologijos centras“
Automobilių eismas Minsko pl. ties stotele „Kinologijos centras“

Tačiau skaudūs eismo įvykiai neatnešė pokyčių.

Kelių direkcija negali imtis sprendimų

Lietuvos automobilių kelių direkcija teigia, kad tai ne jiems priklausanti teritorija, tad direkcija ir negalinti imtis sprendimų.

„Informuojame, kad Kinologijos centro stotelė yra ne Lietuvos automobilių kelių direkcijos patikėjimo teise valdomame sklype ir statinyje.

Prašome kreiptis į Vilniaus m. savivaldybę“, – toks buvo oficialus Kelių direkcijos komentaras 15min.

Savivaldybė galvotų apie stotelės perkėlimą

Vilniaus miesto savivaldybė, kurios komentaro pasiteiravome, sprendimo iki šiol neturi – galbūt ir svarstymų per daug nebūtų. Tačiau galimybių pokyčiams mato.

„Minsko plento atkarpa prie nusukimo į Kalnėnus yra ties riba tarp Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių. Šis kelias yra priskiriamas B kategorijai, jis yra intensyvus, be to, šios kategorijos kelyje įrengti paprastos pėsčiųjų perėjos neleidžia saugumo reikalavimai.

Požeminės perėjos įrengimas atitinkamai kainuotų ne vieną milijoną eurų ir taptų iššūkiu miesto biudžetui. Juolab kad gyvenvietės yra nutolusios nuo paties Minsko plento ir turi privažiavimus mažesnės apkrovos gatvėmis“, – teigiama savivaldybės pateiktame komentare.

Šis kelias yra priskiriamas B kategorijai, jis yra intensyvus, be to, šios kategorijos kelyje įrengti paprastos pėsčiųjų perėjos neleidžia saugumo reikalavimai.

Vis dėlto galbūt šį bei tą ir galima padaryti, teigia savivaldybė.

„Vienas iš galimų sprendinių galėtų būti autobuso sustojimų perkėlimas arčiau gyventojų namų, kuris užtikrintų didesnį patogumą ir saugumą, keleivius išlaipinant arčiau gyvenamosios vietos.

Ieškosime optimaliausio sprendimo, kokios galimybės yra pakeisti stotelių vietas, kad būtų ne tik patogiau gyventojams, bet ir saugiau“, – žada Vilniaus miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius