Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sugriežtinus kelių eismo taisykles kontrolės nepadaugėjo – dažniausiai baudžiama pagal pranešimus

Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojus Kelių eismo taisyklių pakeitimams Lietuvoje sugriežtintas automobilių parkavimas. Ir nors ankštuose kiemuose netelpantys ir gatvėse stovintys automobiliai dažnai pažeidžia naująsias taisykles, protokolų už pažeidimus sulaukia nedaugelis. To priežastis – tolerantiškai į tokius pažeidimus žiūrintys kiti eismo dalyviai ir kur kas rimtesnes eismo problemas spręsti turintys pareigūnai.
Parkavimas Panevėžyje
Parkavimas Panevėžyje / 15min nuotr.

Šiais metais įsigalioję Kelių eismo taisyklių pakeitimai sugriežtino automobilių parkavimą. Taisyklės buvo papildytos nauju punktu, draudžiančiu sustoti ir stovėti kelio ir įvažiavimo į šalia kelio esančią teritoriją važiuojamųjų dalių sankirtoje ir arčiau kaip 5 m atstumu nuo jos.

Anksčiau analogiškas reikalavimas galiojo tik ties sankryžomis ir pėsčiųjų perėjomis.

Dėmesį skiria pavojingesniems pažeidimams

Nors buvo manyta, kad įvedus naują tvarką pasipils pranešimai apie šios taisyklės nesilaikančius pažeidėjus, taip neįvyko. Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos tarnybos viršininkas Virginijus Mačėnas tvirtina, kad pranešimų apie tokius pažeidimus yra tikrai nedaug.

Į visus juos policija reaguoja ir pažeidėjus baudžia, tačiau konkrečiai tokiems nusižengimams skirtų reidų pareigūnai neplanuoja. Anot Virginijaus Mačėno, kelių policijos prioritetas yra užkardyti kur kas sunkesnius ir didesnę grėsmę eismo saugumui keliančius vairuotojų pažeidimus.

„Žmonės dažniausiai siunčia nuotraukas su parkavimo pažeidimais, tačiau jų nėra daug. Tokiems pažeidėjams surašome protokolus, bet kartais tose nuotraukose net ir pažeidimų nebūna. Nuvykę išmatuojame, kad automobilis KET nepažeidžia. Tačiau gerai, kad žmonės pilietiški ir reaguoja.

O Kelių policijos prioritetas yra tokie pažeidimai kaip greičio viršijimas, vairavimas išgėrus, šviesoforo signalų paisymas, pėsčiųjų nepraleidimas, naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis prie vairo. Parkavimo pažeidimais taip pat rūpinasi ir savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyrius. Jie taip pat gali drausminti pažeidėjus“, – kalbėjo Virginijus Mačėnas.

Daugiau problemų – pačiuose kiemuose

Panevėžio miesto savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Daiva Svirelienė sako, kad kur kas aktualesnė problema nei naujų KET pažeidimai yra automobilių parkavimas pačiuose daugiabučių kiemuose. Kadangi automobilių daugėja sparčiau nei plečiamos parkavimo vietos, dažnai sulaukiama pranešimų apie ant žalios vejos bei šaligatvių pastatytus ir pėstiesiems ar neįgaliesiems trukdančius automobilius.

„Parkavimo patikrinimus atliekame ir patys, bet įsigaliojus naujoms Kelių eismo taisyklės jie netapo dažnesni, planinių patikrinimu specialiai dėl šios taisyklės nedarėme. Skundų dėl naujų parkavimo taisyklių pažeidimų, kad sudėtinga dėl stovinčių automobilių išvažiuoti iš kiemų ar teritorijų, šiemet per pirmąjį mėnesį dar nesame gavę. Dažniausiai žmonės skundžiasi ant žalios vejos, šaligatvių ar po draudžiančiais stovėti ženklais automobilius statančiais kaimynais. Jeigu žmonės mato pažeidimą, tikrai gali siųsti mums išsamias nuotraukas apie pažeidimą.

Daugiausiai pranešimų apie pažeidimus sulaukiame iš tų bendrijų, kurios tvarkosi savo aplinką, prižiūri žalius plotus ir nenori, kad automobiliai tas gražias erdves išvažinėtų ir sugadintų. Taip pat dažnai skundžiamasi, kad automobiliai parkuojami vaikų žaidimų aikštelėse. Pažeidėjai dažnai piktinasi, kad yra baudžiami, bet taisyklės yra visiems vienodos. Jeigu jau planuojate įsigyti automobilį, turite apgalvoti, kur jį laikysite, ar visuomet rasite jam vietos.

Kita problema – egoistiškas kai kurių vairuotojų požiūris. Kiekvienas nori automobilį palikti kuo arčiau namų, laiptinės, nors turbūt nebūtų sunku pastačius automobilį toliau šiek tiek paeiti iki namų pėsčiomis. Atsakymas, kad nėra kur kitur statyti, nėra pasiteisinimas. Taisyklių turime laikytis visi. Žemės yra tiek, kiek yra ir jos daugiau neatsiras. Reikėtų pagalvoti apie eismo saugumą, pėsčiuosius, neįgaliuosius, mamas su vežimėliais, o ne tik apie save. Pas mus dar trūksta tos vidinės kultūros“, – sakė Daiva Svirelienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius