Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 16 /2020 03 10

Trispalvis Liepos automobilis: gražus kaip Lietuva, ryškus kaip sapnai

Vilnietė Liepa Masiulytė-Vitkauskė – ko gero, originaliausio tautine atributika pagražinto automobilio savininkė ir dizaino autorė. 2010 m. tekstilės specialybę Dailės akademijoje baigusi Liepa tąkart savo diplominio darbo objektu nusprendė pasirinkti automobilį ir pavadino jį „Namai ant ratų“.
Tautinės vėliavos spalvomis puoštas Liepos Masiulytės-Vitkauskės automobilis
Tautinėm spalvom puoštas „Suzuki Wagon R+“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tiesa, turime pranešti, kad šis meno kūrinys 2020 m. Kovo 11-osios nesulaukė. Mažylis „Suzuki“ pralaimėjo kovą su laiku ir iškeliavo į laužyną. Todėl mintimis grįžkime keletą metų atgal, kai Liepos trispalvis stebuklas dar riedėjo Vilniaus gatvėmis.

Moteris su polėkiu

Vos pažvelgus į Liepą tampa aišku, kad ši jauna moteris – su polėkiu. Menininkė, išsiskirianti ne tik automobiliu, bet ir aprangos stiliumi, puikiu humoro jausmu. Nieko nuostabaus – Liepa Vilniaus dailės akademijoje (VDA) yra baigusi tekstilės specialybę, o kasdienis jos darbas – meno dirbiniai iš vilnos ir ne tik jos.

Kaip atsirado „ratilai“ ant automobilio

Prieš įsigydama „Suzuki Wagon R+“, Liepa turėjo du brolio atiduotus sportiškus automobilius „Mazda 323 F “ ir „Nissan 100 NX“. Pirmąjį, gerokai parūdijusį, taip pat bandė puošti, kaip ji pati sako, „ratilais“. O antrasis dažnai gesdavo, tad į jo dizainą investuoti neapsimokėjo. Todėl savo diplominiam darbui už 6 tūkst. litų nusipirko 12 metų „Suzuki“.

Kam Liepai reikėjo tokio nestandartinio automobilio: mažos dėžutės ant ratų, į kurią telpa šaldytuvas, 13 colių ratais, su vos 1 l darbinio tūrio varikliu? Skaitykite toliau ir netrukus viską suprasite.

VIDEO: Mergina savo automobilio saloną išmargino Lietuvos vėliavos spalvomis

Apkeliavo visą Europą

„Ieškojau nepaprastos mašinos, kad įdomiau atrodytų“, – paaiškina.

Liepa – patyrusi keliauninkė. Iš pradžių su broliu, sese ir tėvais daug keliaudavo automobiliu (penkiese sutilpdavo į „Ford Granada“). Studijų laikais su drauge, turėdamos vos po 40 dolerių kišenėje, „aptranzavo“ visą Vakarų Europą. Metus gyveno Stambule, važinėjo automobiliu iš Londono į Vilnių. Su draugais apkeliavo daugybę tarptautinių muzikos festivalių Čekijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse. Žodžiu, tikrų tikriausia keliauninkė-automanė. Todėl savo kūrybinei idėjai (diplominiam darbui VDA) įgyvendinti ir ieškojo „Namo ant ratų“, kuris, keliaujant po pasaulį, mintimis leistų nenutolti nuo Lietuvos. Taip „Suzuki“ eksterjeras ir ypač interjeras ėmė puoštis trimis spalvomis: geltona, žalia, raudona.

SUSIJĘ: Antano Nedzinsko trispalvio autobusiuko istorija

Tiesa, pats automobilio markės ženkliukas nudažytas kita šių spalvų seka, tai susiję labiau su regio muzikos kultūra, kuri Liepai taip pat artima.

Automobilis iš pirmo žvilgsnio nedidelis, keturvietis, bet atitiko visus Liepos lūkesčius: talpus, puikiai tinkantis kelionėms ir nakvynei kempinguose (sėdynės taip išsilanksto, kad automobilyje gali tilpti 2–3 žmonės – Liepa su vyru ir 3 metų sūnum). Išskleidi užuolaidas, užsikloji trispalviu (Liepos veltu) vilnos užklotu, ir jautiesi kaip Tėvynėje.

Tiesa, automobilio salono stogo apdaila yra virtusi Europos žemėlapiu – ant jo Liepa tekstiliniais dažais žymi visas aplankytas šalis.

„Pamaniau, kodėl mes, lietuviai, važinėjame pilkais automobiliais be jokios personalizacijos. Viskas tik pilka, ruda ir be galo praktiška. Juk juose praleidžiame beveik tiek pat laiko, kiek ir namuose. Juk automobilis toks pat svarbus, kaip mūsų batai, striukė ar kepurė. Tai kodėl jis negali būti ryškus ir pritaikytas konkrečiam žmogui? Todėl ir sukūriau aplinką, kurioje jausčiausi jaukiai“, – greitakalbe beria Liepa.

Sapnai – nuostabūs kaip Lietuva

Automobilio išorėje trim spalvom (tiesa, raudona jau kiek pablukusi) Liepa pavaizdavo savo sapnus (čia tie „ratilai“). Keli nupiešti net ant stogo, kad ir sunkvežimių vairuotojams nuotaiką skaidrintų. Mat sapnai gražūs, spalvingi, ten tėra tik kelios juodos dėmelės, žyminčios košmarus. O visa kita – nuostabu, kaip Lietuva.

„Iš pradžių sukūriau eskizą užuolaidoms, o paskui pagal tą eskizą menininkas Antanas Dubra grafitų dažais Montana išpurškė kėbulą“, – atskleidžia metodiką.

Viduje – tikras trispalvis margumynas nuo pat kilimėlių, sėdynių užvalkalų iki langų užuolaidėlių ir peilių ar prožektoriaus laikiklių, kišenėlių dantų šepetukams ir stalo įrankiams. Preciziška automobilio ergonomika: čia trūksta tik trispalvio stalo, nes visa kita jau yra. Ir apgalvota iki smulkmenų. Netgi dekoratyvinės pagalvėlės.

Tiesa, prieš penkerius metus automobilyje dar buvo ir trispalvis namelis šeškui vežioti ir didelė trispalvių ratilų užuolaida, priklijuojama prie priekinio stiklo.

Kažin ar dėl to, kad sėdi ant trispalvių sėdynių užvalkalų Liepa nėra gavusi pylos nuo kokių „berečių“?

„Ne, tai juk ne valstybinė vėliava su savo matmenimis ir spalvų proporcijomis. Juk mano kūrinyje spalvos išmaišytos.“

Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Liepa Masiulytė-Vitkauskė
Žilvino Pekarsko/15min.lt nuotr./Liepa Masiulytė-Vitkauskė

Tautinės minties pristatymas profesoriams

Kiek Liepa yra girdėjusi, jos darbas – pirmasis, kuriame automobilis yra kūrybos objektas. Dėstytojai tokiu pasirinkimu buvo labai patenkinti, nes tai buvo labai originalu. Tad aukščiausio įvertinimo už tokį kūrinį Liepa sulaukė neatsitiktinai:

„Sugalvojome labai įdomų pristatymą. Automobilis stovėjo prancūzparkyje. Kai prie jo susirinko komisija, visi langai buvo aklinai uždengti užuolaidomis. Aš su dviem pagalbininkėm gulėjau ant ištiestų sėdynių. Vilkėjome tos pačios stilistikos marškinėliais su ratilais.

Atidarę duris dėstytojai pamatė miegančias studentes. Staiga nubudome, puolėme atsiprašinėti, kad pramiegojome, nes atvažiavome iš toli. Ir iš termoso įsipylėme kavos. Kol pristačiau dėstytojams Namų ant ratų idėją su tautišku atspalviu, draugės suvyniojo užuolaidas ir sulankstė sėdynes. Tuomet sėdome į automobilį ir išvykome į kelionę. Komisiją nustebino ir darbas, ir toks pristatymas.“

Aplinkinių reakcija

Įdomu, kad per šešerius metus šio „tautinio automobilio“ nė karto nėra stabdę kelių policijos pareigūnai. Taigi nežinia, kokia būtų jų reakcija.

O techninių apžiūrų stotyje specialistai, rodos, tokio išskirtinio stiliaus nė nepastebėjo. Patikrino, uždėjo antspaudą, ir tiek. Ramu.

Tuo tarpu kiti vairuotojai, važiuojantys net ir prašmatniais automobiliais, visuomet pamojuoja, rodo iškeltą nykštį, signalizuoja ar netgi duoda kelią – visiems šis „Suzuki“ su „ratilais“ ir ryškiom užuolaidom kelia tik geras emocijas.

„Sunku bus atsisveikinti su šiuo automobiliu. Daug širdies įdėta. Gal tiesiog pastatysiu namų kieme ir padarysiu pasakų namelį su užuolaidomis – vaikams pažaisti“, – šypsosi Liepa.

Liepos Masiulytės-Vitkauskės vizitinė kortelė

Profesija. Menininkė, tekstilės kūrėja (daugiau Liepos darbų rasite www.rite.lt)

DNR. Politiko Kęstučio Masiulio dukra.

Automobilis. 1998 m. „Suzuki Wagon R+“, 1 l, 48 kW, iki 100 km/val. įsibėgėja per 16 sek.

Rašykite redakcijai. Žinote daugiau tautinių automobilių? Siųskite redakcijai nuotraukas, video ir aprašymą gazas@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius