Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: kas antras vairuotojas nesigilina į automobilių priežiūros produktų vartojimo instrukcijas

Eksploatacinius skysčius transporto priemonėms gaminančios Lietuvos bendrovės „Lesta“ iniciatyva atliktas tyrimas parodė, kad beveik pusė Lietuvos vairuotojų (42,7proc.) nesigilina į automobilių priežiūrai skirtų produktų vartojimo instrukciją. Kas dešimtas jų neskaitantis respondentas teigė, jog dėl to patyrė smulkių ar stambių nuostolių. „Lesta“ technologės Živilės Dumčiuvienės teigimu, norint to išvengti bei apsaugoti savo sveikatą, įdėmiai skaityti šias instrukcijas yra būtina.
Automobilį, jeigu ant jo yra nusėdusių vulkaninės kilmės dulkių, reikia plauti itin atsargiai.
Asociatyvinė nuotr.: automobilio plovimas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Technologės teigimu, netaisyklingas šių produktų naudojimas sukelia tiek smulkius, tiek ir stambius automobilio paviršių pažeidimus, gali anksčiau laiko nudilinti tekstilę ar net pažeisti dažų sluoksnį. Ji pažymi, jog prieš naudojant cheminį produktą, svarbu susipažinti su ant jo pakuočių pateikiama informacija apie galimus produkto pavojus ir saugų jo naudojimą ir dėl to, kad dažnai jų sudėtyje yra nuodingų medžiagų.

„Taip, kaip esame pripratę studijuoti maisto produktų sudėtį bei vengiame produktų, turinčių žalingų maisto medžiagų, reikėtų įprasti įsigilinti į valymo produktų etiketes, jų sudėtį. Juose pateikiami pravartūs nurodymai ir patarimai, pavyzdžiui, nurodyti veiksmai, kurios būtina atlikti netyčia paragavus produktą ar jam patekus ant odos. Žinodami, kaip į tai reaguoti, išvengsite galimų skaudžių nelaimių“, – sako Ž.  Dumčiuvienė.

Ž.  Dumčiuvienės teigimu, produktų instrukcijų skaitymo praktika yra ne tik atsakingo požiūrio į save rodiklis, tačiau ir į mus supančią aplinką. 

„Kuomet šie produktai yra išmetami juos išpilant ar neatsakingai kur paliekant, keliamas pavojus tiek aplinkiniams, tiek ir gamtai. Dar daugiau, netyčia sumaišius panašios kilmės medžiagas atsiranda realus sprogimo ar nuodingų dujų išsiskyrimo pavojus, tad perpilti medžiagas į skirtingus buteliukus ar skiesti jas su kitomis medžiagomis yra griežtai draudžiama“,  – atkreipia dėmesį technologė.

Ž. Dumčiuvienė pataria rinktis tuos gaminius, kuriuose nėra pavojingų medžiagų, pavyzdžiui, amonio hidroksido, kuris dirgina odą ir kvėpavimo takus, stiprių rūgščių ir šarmų, amoniako, chloro, taip pat alergizuojančių kvapiųjų ir kitų kenksmingų medžiagų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius