Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiai gelbėtojai: suvažiavę žiopliai tik nori pamatyti vaizdelį

Skaudi avarija Vilniuje, kai po stipraus smūgio užsiliepsnojo automobilis ir sudegė jame buvę žmonės, kelia daug klausimų. Kodėl automobilis virto degančiu fakelu? Ar buvo galimybė įvykio liudininkams išgelbėti nelaimėlius? LRT televizijos laidoje „Keliai. Mašinos. Žmonės“ situaciją vertina specialistai.
Sudegęs automobilis
Sudegęs automobilis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Skaudi avarija įplieskė diskusijas, ar vairuotojai apskritai moka naudotis gesintuvais. Gintaras Paulauskas, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Mokymo skyriaus viršininkas, tikina, kad gesintuvais dauguma žmonių naudotis nemoka, nors Priešgaisrinės saugos įstatymas esą nustato, kad kiekvienas pilietis tai mokėti privalo.

Specialistas demonstruoja tris paprastus veiksmus. „Reikia ištraukti apsauginį kaištį, nukreipi žarnelę į gaisro vietą ir iki galo nuspausti paleidimo rankenėlę“, – aiškina G.Paulauskas.

Jo teigimu, labai svarbu automobilyje turėti maždaug 4 kg talpos gesintuvą. Nelaimės atveju 1 kg talpos gesintuvo gaisrui užgesinti tiesiog neužtektų.

Jo teigimu, labai svarbu automobilyje turėti maždaug 4 kg talpos gesintuvą. Nelaimės atveju 1 kg talpos gesintuvo gaisrui užgesinti tiesiog neužtektų. Specialistas atkreipia dėmesį į esminę tokių įvykių liudininkų klaidą.

„Automobilis visiškai sudega per 8 minutes. Nuo 6 iki 8 minučių mes turime laiko užgesinti automobilį. Jei jūs iš pradžių bandysite gesinti ir nepavyks užgesinti, o po to kviesite ugniagesius, automobilis tikrai visiškai sudegs. Jei iškviesite ugniagesius, o tai užtruks apie minutę, jums į pagalbą vyks ugniagesiai, o jūs galite pradėti gesinti gaisrą“, – teigia G.Paulauskas.

Jei įmanoma, reikėtų išjungti automobilio degimą ir gesintuvą nukreipti į ugnies židinį. Deja, mokančius ir norinčius padėti dažnai suklaidina kiti žmonės.

„Būna situacijų, kai suvažiavę žiopliai žiūrovai nori pamatyti vaizdelį, bet nenori padėti. O žmonės, kurie pasiruošę padėti, matydami daug stovinčių žmonių, galvoja, kad viskas gerai ir pagalba teikiama, todėl jie važiuoja toliau“, – sako G.Paulauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius