Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vaiduokliai“ ant ratų: užsieniečio Kaune pamirštas automobilis atskleidžia sudėtingą kovą prieš tokius pažeidėjus

Vien pernai Kaune buvo užfiksuotos 432 neeksploatuojamos transporto priemonės, tarsi metalo laužas dūlijančios viešose vietose. Viena jų jau pusmetį nepatogumų kelia Vytauto pr. gyventojams – vietos daugiabučio kieme maža. Kol tarnybų siunčiami pranešimai nepasiekia apleisto automobilio savininko, visų rankos – surištos. Pernai iš vietos išjudinti pavyko tik mažiau nei pusę „vaiduoklių“ ant ratų.
Apleistas automobilis Kaune
Apleistas automobilis Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Kaunas Automobilis

Į 15min kreipėsi vieno Vytauto prospekto daugiabučio gyventojas Gintas. Anot jo, nors Kauno savivaldybė teigia efektyviai besitvarkanti su kiemuose paliekamų neeksploatuojamų automobilių problema, reali situacija yra kiek kitokia. Gintas tikina susidūręs su idealiu biurokratijos pavyzdžiu.

„Mūsų kieme jau nuo vasaros stovi likimo valioje paliktas automobilis, tarnybos neįgalios ir nieko negali padaryti. Gyventojai nuolat patiria nepatogumų dėl mažo automobilių statymui skirtų vietų skaičiaus. Dar rugsėjį kreipėmės į įvairias tarnybas, tačiau šiandien automobilis tebestovi“, – problemą nubrėžė Gintas.

Spalio mėnesį iš Centro seniūnijos jis sulaukė atsakymo, kad likimo valiai palikto automobilio savininkas raštu buvo įpareigotas pašalinti transporto priemonę, įspėtas jis ir dėl gresiančių administracinio poveikio priemonių.

Lapkritį Gintas jau sužinojo, kad už paliktą be priežiūros, techniškai netvarkingą, neeksploatuojamą ir iki nurodytos datos nepašalintą automobilį jo savininkui buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Gruodį pažeidėjui neva buvo skirta bauda, galiausiai šių metų sausį jis buvo įpareigotas netvarkingą automobilį pašalinti iki sausio 15-osios.

„Jau vasaris. Tas automobilis kaip stovėjo, taip tebestovi“, – patikino Gintas.

Kol savininkas neinformuotas, rankos surištos

Centro seniūnijos seniūnas Marius Švaikauskas 15min pabrėžė, kad įstatymas visiems yra lygus, o žmonių emocijos lieka žmonių emocijomis. Minimo neeksploatuojamo automobilio savininkas yra, tikėtina, užsienietis, kurio niekaip nepasiekia seniūnijos siunčiami raštai.

„Nustatėme vieną užsienietį, po to gavome informacijos apie kitą, kuris padarė avariją su šiuo automobiliu. Ten šalia yra bendrabutis. Įtariame, kad vienas ar abu jie studijuoja universitete. Vieną kartą buvo pateiktas adresas Kaune, kitą kartą – jau kito miesto. Galime tik spėlioti, ar jis vis dar Lietuvoje, ar jau išvykęs.

Kokiu adresu, esančiu duomenų bazėje, beišsiųstume registruotus laiškus, iš visų adresų laiškai grįžta. Įspėjimai ant mašinos, kurios technikinė apžiūra yra panaikinta, taip pat palikti. Perdavėme informaciją savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui, kad jo specialistai priimtų sprendimą. Galbūt jie kažkokiu būdu bandys organizuoti automobilio pašalinimą pagal Vilniaus taktiką, gal ieškos savininko kitoje duomenų bazėje“, – spėjo M.Švaikauskas.

Jis paaiškino, kad prieš imantis kokių nors veiksmų dėl baudų skyrimo ar automobilio nutempimo, transporto priemonės savininkas privalo vienokiu ar kitokiu būdu būti informuotas apie pažeidimą. Kol tai nepadaroma, tolimesni veiksmai negalimi.

„Dažniausiai apleistų automobilių savininkai vengia priimti pranešimus, nes puikiai supranta, kad yra padarę pažeidimą. Jei pavyksta susisiekti, galime pradėti taikyti administracinio poveikio priemones: skirti baudas, taikyti priverstinį transporto priemonės nuvežimą. Tai atliekama jau kartu su policija“, – patikino seniūnas.

Pasak jo, automobilius dažniausiai apleidžia tie, kurie yra išvykę gyventi į kitą miestą arba uždarbiauti užsienin. Būna ir istorijų, susijusių su šaltuoju metų sezonu vengiančiais vairuoti garbaus amžiaus vairuotojais. Tokių atvejų, kaip šis, kai tenka ieškoti užsieniečio automobilio valdytojo, pasitaiko retai.

Kauno mieste 2020 metais buvo užfiksuota 432 neeksploatuojamų transporto priemonių.

Gresia bauda iki 300 eurų

Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Rimanto Vilimo teigimu, pagal asmenų pranešimus ir Eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacijos informaciją, bendradarbiaujant su seniūnijomis, Kauno mieste 2020 metais buvo užfiksuota 432 neeksploatuojamų transporto priemonių. Pernai pašalintos 205 transporto priemonės, surašyta 10 administracinio nusižengimo protokolų už neeksploatuojamų transporto priemonių laikymą bendrojo naudojimo vietoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apleistas automobilis Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apleistas automobilis Kaune

„Įgaliojimus surašyti administracinio nusižengimo protokolus, skirti baudas dėl neeksploatuojamų transporto priemonių laikymo bendro naudojimo teritorijoje turi policija, savivaldybių administracijų įgalioti pareigūnai – Kauno mieste tai atlieka seniūnijų ir Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Kas reaguos į atvejus, kai bendrojo naudojimo vietose laikoma neeksploatuojama transporto priemonė, priklauso nuo to, kur pranešėjai kreipiasi – į savivaldybę ar policiją.

Iš pradžių, anot Kauno apskrities policijos, neeksploatuojamo automobilio savininkas yra įspėjamas. Nesureagavus į įspėjimą, jam gresia atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 414 straipsnį.

Jame numatyta, kad neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymas bendrojo naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno rašytinio perspėjimo nesiėmimas priemonių ja pasirūpinti, užtraukia baudą nuo 70 iki 140 eurų. Nusižengus pakartotinai, teks susimokėti nuo 140 iki 300 eurų. Taip pat gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

„Situacijų, kai neeksploatuojami automobiliai paliekami bendrojo naudojimo vietose, pasitaiko, bet tai nėra itin dažni, kasdieniai atvejai. Policijos registruojamų įvykių registro duomenimis, 2020 metais gautos 4 dešimtys pranešimų apie nenaudojamus automobilius Kauno mieste“, – 15min informavo Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius