Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Vienas gamtoje: Černobylis Vilniaus pašonėje, Ignalinos AE ir, jei norite į Rojų, pirma palinkėkite ramybės

15min rubrikos GAZAS projektas #Vienas gamtoje – apie ypatingas Lietuvos vietas, kurias karantino metu galima aplankyti neišlipant iš automobilio. O jei ir išliptumėte, žmonių beveik nesutiktumėte – skirtingai nei masiškai apgultuose pažintiniuose pėsčiųjų takuose.
Juodbalių kaimas (buv. Černobylis)
Juodbalių kaimas (buv. Černobylis) / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Kovo 26-oji buvo ypatingas sekmadienis. Ir Černobylio atominės katastrofos metinės (ji įvyko 1986 m.), ir ta ypatinga savaitės diena, kurią reikia švęsti linkint viens kitam ramybės, jei norime po mirties patekti į rojų.

Černobylis šalia Vilniaus

Apie Rojų ir Ramybę kalbėsime paskiausiai. O sekmadienio rytą pradėjome kelione automobiliu (bandėme naują „Peugeot 2008“) į Visaginą, prieš tai užsukdami į Černobylį.

Sakote, iki Černobylio atominės elektrinės (AE) – daugiau nei 600 km. Tas tiesa. Tačiau, jei važiuotumėte nuo Vilniaus pro Trakų Vokę į Dzūkijos pusę, dar nepasiekę Trakų rajono nesunkiai rastumėte jaukų Juodbalių kaimą. Iki 1975 m., kol jis priklausė Trakų raj., kaimas vietinių lenkų buvo vadinamas tiesiog Černobyliu.

Su tragedija, kaip puikiai suprantate, nieko bendro, ji įvyko vėliau. Bet Černobylio gatvė kaime išliko iki šiol. Ir Juodbalių ežeras taip pat buvo vadinamas Černobylio vardu. Aplankykite ir pasimėgaukite keistu sutapimu.

Daugybė vaizdingų vietovardžių: šventų ir nebūtinai

Norėdami pasiekti Ignalinos AE, turėsite vėl grįžti į Vilnių ir Nemenčinės pl. pro jau atvirą Nemenčinę, Švenčionis judėti daugeliui puikiai pažįstamu vaizdingu keliu. Bet juk per karantiną laiko į valias, ypač sekmadienį.

Išsamų pasakojimą žiūrėkite filmuotame reportaže:

VIDEO: „Vienas gamtoje“: lietuviškas Černobylis, Ignalinos atominė elektrinė, Rojus ir Ramybė

Beje, pakeliui į Visagino pašonėje esančią Ignalinos AE, gausu labai vaizdingų ir originalių vietovių (arba vietovardžių): Šventa, Žydelių kaimas, Rojus, Ramybė, Pravalas... Na, beveik kas antras semantiškai tinka sekmadieniui.

Todėl pasirinkome visai netoli nuo atominės elektrinės esančius Ramybę ir Rojų.

Prireikė paaukštinto automobilio

Tiesa, Ramybės kaimą rasti nėra paprasta – iš Visagino plento miško keliuku pasukę žemėlpyje rodoma kryptimi, pervažiuosite ne vieną užgriuvusį medį ar itin gilias provėžas. Visa laimė, kad važiavome paaukštintos prošvaisos „Peugeot 2008“. Nors varomas tik priekine ašimi, jis puikiai įveikė visas kliūtis ir dar kartą įrodė, kad visureigis 4x4 šiais laikais nebūtinas – pakanka ir krosoverio.

Tiesa, kaimas išnykęs, jame niekas negyvena. Tačiau, sutikite, prisiliesti prie praeities, laigant po griuvėsius ir mėgaujantis 100 proc. ramybe, yra gėris. Paskutiniai gyventojai kaimą paliko tarp 1979 ir 1989 m. Šalia – Visagino ežero pakrantė.

Jei nerasite Ramybės kaimo žemėlapyje, štai jo koordinatės: 55°34′45″š. pl. 26°23′53″r. ilg.

Iš pragaro į Rojų

Dar didesnius pokyčius nei lietuviškai-lenkiškas Černobylis ar Ramybės kaimas išgyveno taip pat netoli Visagino esantis Rojus.

Kaip teigiama oficialiuose šaltiniuose, seniau ši vietovė buvo vadinama Velnyne. Pavadinimą pakeitė šviesus žmogus – profesorius, sodininkystės ir daržininkystės specialistas Adomas Hrebnickis (1858 – 1941 m.) čia užveisė didelį gražų sodą. Taip Velnynė tapo tikru Rojumi.

Šiuo metu tai taip pat labai rami, vaizdinga vieta. Aplankykite Rojų ir mėgaukitės tikra ramybe. Kaip jau bus galima, aplankykite ir A.Hrebnickio muziejų.

Bandytas automobilis peugeot 2008

  • Degalų sąnaudos mieste 7,5 l/100 km, užmiestyje 4,9 l/100 km.
  • Variklis – 3 cilindrų, 130 AG. Pavarų dėžė automatinė, 8 laipsnių.
  • Kas nustebino: nemokama „Orange Fusion“ spalva, praktiška prošvaisa, pakankama dinamika, stilingas eksterjeras ir interjeras, gana erdvi kompaktiniam segmentui galinė sėdynė.
  • Kas nenustebino: tricilindris variklis, ne pati patogiausia multimedia.
  • Kaina: nuo 15 900 Eur su PVM.
  • Bandytos GT line versijos kaina – 28 800 Eur su PVM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius