-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

#Vienasgamtoje: ar Lietuvoje liko nuostabių gamtos kampelių, kuriuose būtum vienas?

„Into the Wild“. Taip vadinosi kultinis Seano Penno filmas apie keistuolį, pabėgusį nuo civilizacijos į laukinę Aliaskos gamtą. Savęs ieškoti. Paieškos baigėsi tragiškai, nes pagrindinis herojus užvalgė nuodingų uogų. Tačiau prieš tai knygos lape parašė kultinę frazę „Happiness is only real, when shared“ (Laimė tikra tik tuomet, kai ja dalijamasi). Todėl su skaitytojais dalijamės tuo, ką atradome.

Akivaizdu, kad karantino metu daugybė tautiečių nelieka namuose, o traukia „atgal į gamtą“. Žinoma, tragedija (kaip filme) čia nekvepia, tačiau realybė tokia: pilni pažintiniai takai ir pilnos paežerės automobilių bei žmonių. Policija tik nuotoliniu būdu per garsiakalbius įspėja apie COVID-19 pavojų.

Tokia tikrovė įkvėpė 15min GAZAS naujam projektui. Jo esmė – Lietuvoje ieškoti nuostabių vietų, pasiekiamų automobiliu. Jomis galima grožėtis ir neišlipant iš automobilio. O jei išliptumėte, labai svarbu, kad aplink visai nebūtų žmonių arba jie matytųsi tik tolumoje – laikytųsi kelis kartus didesnio nei rekomenduojamas (2 metrų) atstumo.

Kosmosas, meteoritai, Marso kanjonai Lietuvoje

Startavome saulėtą savaitgalio dieną, 11 val. ryto. Kelionės temą sugalvojome labai paprastai. „Range Rover Evoque“, kurį teko tą dieną vairuoti – išties kosminio dizaino automobilis. O kokios viena nuo kitos palyginus netoli esančios vietos susijusios su kosmosu?

Meteoritai ne kartą krito į Lietuvos žemę.

Mokslininkų teigimu, meteoritai ne kartą krito į Lietuvos žemę. Tačiau ar tos vietos, kuriose buvo surinktos jų skeveldros, vertos aplankymo, ar ten atsiveria įspūdingi vaizdai? Nebūtinai.

Žemaitkiemis (Ukmergės raj.), Panevėžio apylinkės ar Andrioniškio km. (Anykščių rajonas) – tai vietos, kuriose buvo surinkta meteoritų skeveldrų. Mizarai (prie Druskininkų) ir Vepriai (Ukmergės raj.) – tai tos vietos, kuriose mokslininkai aptiko smūginius kraterius. Tačiau jie asimiliavosi su reljefu, tad pamatyti stebuklą ten nuvykus nėra galimybių. Nebent atliktumėte geologinius gręžinius. O jei rimtai, nebent jūsų vienintelis tikslas pabūti vienui vienam gamtoje.

Todėl pasirinkome kitą kelią – labai tiesų. Marso kanjonais Lietuvoje vadinama Šeimyniškių atodanga su konglomerato uola iškart už Utenos, šalia Užpalių gyvenvietės. O pakeliui užsukome į Etnokosmologijos muziejų netoli Molėtų observatorijos. Čia tikrai yra vietos pasivaikščioti paežerėmis, po laukus arba aplink muziejaus teritoriją.

Tiesa, mums teko nusivilti – prie muziejaus jau stovėjo trys automobiliai. Na, bet nėra ko lyginti su pažintiniais takais, kurių aikštelėse automobiliai tiesiog netelpa.

Šeimyniškių atodanga su konglomerato uola

Jei važiuojate iš Vilniaus, pravažiuokite Uteną tiesiai. Už kelių dešimčių kilometrų sukite į dešinę ties ženklu Vyžuonos 1 km, Užpaliai 9 km.

Iškart už pastarosios gyvenvietės pasukę į dešinę, neteksite amo. Vidury laukų staiga atsiveria atodanga, kurioje galima būtų filmuoti kiną apie Marsą. Žinoma, labai priklauso nuo apšvietimo.

Tačiau, kai saulės spinduliai savo geltoniu sukuria šešėlių teatrą, vaizdas vertas beveik dviejų valandų kelio (jei stojote muziejuje).

Atodanga su uola nuo Utenos nutolusi vos per 24 km į šiaurę. 2002 m. paskelbta geologiniu gamtos paveldo objektu.

Kas yra konglomerato uola ir kaip ji susiformavo

Žvelgiant nuo tolo, panašu, kad čia praeita milžino, kuris pabėrė didžiulių duonos trupinių.

Didžiausias iš jų kadaise buvo 4,5 m aukščio ir 6 m pločio. Bet, priėję arčiau ir geriau įsižiūrėję, pamatysite, kad šie „rieduliai“ – tai gamtos suklijuoto žvyro ir smulkių akmenėlių luitai. Kažką panašaus esu matęs tik filmuose arba tarpekliuose kur nors Saudo Arabijoje, Tunise, Atlaso kalnuose.

Anksčiau šioje vietoje buvo tiesiog žvyro karjeras, todėl ji dar iki šiol žmonių vadinama Užpalių karjeru. Per daugelį metų kasant žvyrą, atidengti gamtiškai susicementavusio konglomerato dariniai. Konglomeratas – tai nuosėdinė uoliena, sudaryta iš apvalainų uolienų gabalų ir sutvirtinta cementu.

Konglomeratas – tai nuosėdinė uoliena, sudaryta iš apvalainų uolienų gabalų ir sutvirtinta cementu.

Šie konglomerato luitai yra puikus reginys ir nuo šalia esančios atodangos (galima pakilti laiptais) ir žvelgiant nuo automobilių stovėjimo aikštelės.

GAZO vertinimas. Prie Etnokosmologijos muziejaus žmonių mažai, bet galėtų būti dar mažiau, vertinant karantino masteliais. Todėl galimybę grožėtis pro automobilio langą ar pasivaikščioti vertiname 3 iš 5.

Šeimyniškių atodanga – geresnis variantas. Atvykę čia radome vieną automobilį. Išvykdami palikome du. Atstumai tarp žmonių – dideli. Vertinimas – 4 iš 5.

Range Rover evoque

  • Tai – premium klasės mažasis SUV, kuriuo patogiai gali keliauti 4 suaugę žmonės.
  • Vidutinis dyzelino suvartojimas kelionės metu – 8,7 l/100 km. Mieste – 10 l/100 km.
  • Automobilis patogus magistralėje ir pravažus bekelėje. Puikiai veikia naujos kartos išmanioji visų varančiųjų ratų sistema „Terrain Response 2“.
  • „Meridian“ garso aparatūra maloniai glosto gurmano ausį. Tačiau grožintis gamta ji nebūtina.
  • „Land Rover Jaguar“ inžinieriai į atnaujintą „Evoque“ perkėlė viską, ką geriausia turėjo gerokai didesnis brolis „Velar“. Tik liečiamų mygtukų ant vairo sumažino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius