-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilkiko vairuotojas iš Rusijos: provokatorius ar tiesiog nežino istorijos?

Šią savaitę 15min skaitytojas Arūnas Vilniuje, Liepkalnio ir Žirnių g. sankryžoje, pastebėjo įvairiais užrašais pasidabinusį vilkiką.
Vilniuje nufotografuotas vilkiko lipdukas
Vilniuje nufotografuotas vilkiko lipdukas / 15min nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

Necenzūriniai, militaristiniai ar kvaili užrašai bei piešinėliai ant vilkikų nėra naujiena. Tačiau tai, ką nufotografavo skaitytojas Arūnas, sukėlė net ne nusivylimą, didelį jo pasipiktinimą.

„1941–1945. Можем повторить!“ (liet. 1941–1945. Galime pakartoti), – toks užrašas ir nepadoria poza pavaizduotos žmogystos puikuojasi ant vilkiko priekabos galo.

Akivaizdu, kad masines žudynes per Antrąjį pasaulinį karą vilkiko vairuotojas supranta kitaip nei civilizuoti žmonės. Nors pats karas prasidėjo 1939 m., tačiau po dviejų metų – 1941 m. – Vokietija ėmė veržtis į Sovietų sąjungos užimtas teritorijas. Gal jam tai atrodo verta pakartojimo?

Iš viso šio karo metu žuvo 56 mln. žmonių. Vien Vokietijos mirties stovyklose žuvo 10 mln. įvairių tautų atstovų. Daugiausia žmonių neteko būtent SSRS.

Istorikas Borisas Sokolovas neseniai paskelbė, kad vien SSRS per karą neteko ne 20 mln. kaip buvo skelbta anksčiau, o 40 mln. gyventojų. Iš jų 13–17 mln. civiliai.

Istoriko manymu, Sovietų Sąjunga prarado penktadalį savo gyventojų – daugiau nei visos kitos karo dalyvės kartu sudėjus. Sovietų kariuomenėje per dieną žūdavo tiek kareivių, kiek Vokietijos pusėje per dešimtį. Taigi ne didžiuotis reikėtų, o minėti karo pabaigą labai santūriai.

Policija negali imtis sankcijų

Socialiniuose tinkluose paskelbus šio vilkiko iš Rusijos nuotraukas, dauguma skaitytojų piktinosi ir šlykštėjosi vilkiko vairuotojo poelgiu. Tačiau pripažino, kad sovietinės ir fašistinės simbolikos, kuri yra draudžiama, Rusijos vairuotojas tiesiogiai nereklamuoja. Taigi jį patraukti baudžiamojon atsakomybėn nėra galimybių.

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis patvirtino, kad bausti tokio vairuotojo nėra už ką:

„Įstatymas tiesiogiai nenumato atsakomybės už tokį ženklą bei užrašą. Bet puikiai suprantame, kad gyventojams tai kelia nemalonius jausmus.

Vienintelis galimas pareigūnų veiksmas – pasikviesti vairuotoją prevenciniam pokalbiui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius