Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Kairėnų gyventojai skęsta ir be lietaus: potvynis vieną sankryžą semia nuolat

Kai prieš savaitę skendo pajūris, o Kauno pakrašty esančių Romainių gyventojai pasakojo baimindamiesi vandens susipylę žemių barikadas, Vilniaus Kairėnų gyventojai liūdnai kraipė galvas. Jie jau ne vienerius metus priversti nuolat važinėti per vandens semiamą Žvaigždikių ir Šilagėlių g. sankryžą, kurią kažkada patys savo lėšomis išasfaltavo. Sostinės savivaldybė žada prie gatvių kasti griovius.
Užlieta Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryža
Užlieta Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryža / 15min skaitytojo Artūro nuotr.

Potvynis – ištisus metus

Vilniaus Kairėnuose potvynis – ištisus metus. Taip nelinksmai juokauja Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryžą kasdien kertantys ir greta gyvenantys vilniečiai. Kaip 15min pasakojo Kairėnų gyventojas Artūras, šios vietos prieš viso kvartalo vystymosi pradžią buvo gana pelkėtos, tačiau prikasus tvenkinių, įrengus kelių infrastruktūrą su grioviais lietaus nuotekų/vandens problema buvo suvaldyta.

„Deja bet per pastaruosius kelerius metus kelių naujai įrenginėjamų sklypų savininkai sugadino vandens nubėgimo/susigėrimo sistemą ir dabar po kiekvieno menkesnio lietaus skęsta gatvės, gyventojų kiemai, rūsiai. Maždaug 2010 m. Šilagėlių g. 2 esančio sklypo savininkas sulygino šalia kelio buvusį griovį, tad vanduo pradėjo rinktis ant asfalto dangos.

Nuo to laiko tik karščiausiomis savaitėmis vanduo dingsta nuo kelio, kitu laiku vanduo dengia asfaltą per visą kelią, – pasakojo Artūras.

Situacija kardinaliai suprastėjo, kuomet 2017 m. vasarą Žvaigždikių g. 15 sklypą nusipirkęs naujasis savininkas užpylė žemėmis buvusią nuo seno pelkėtą vietą per visą savo sklypo plotą. Nuo to laiko tik karščiausiomis savaitėmis vanduo dingsta nuo kelio, kitu laiku vanduo dengia asfaltą per visą kelią“, – pasakojo Artūras.

Jis teigė gyvenantis kiek tolėliau, tad jam dėl to sunkumų kyla mažiau, tačiau esą gaila žiūrėti, kaip „tiesiog akyse trupa kelio danga, gyventojų iniciatyva nutiesta prieš keliolika metų, kaip vaikai turi brįsti per balas, kad galėtų patekti į namus“.

Vyro manymu, problemą bent iš dalies galima būtų išspręsti iš naujo iškasant lietaus griovius prie sankryžos, juos sujungus su šalia esančiu tvenkiniu.

Kas griovius

15min kreipėsi dėl gyventojų problemos į Vilniaus miesto savivaldybę. Pastarosios atstovai ta proga nusprendė situaciją pamatyti savo akimis ir nuvyko į Kairėnus.

15min skaitytojo Artūro nuotr./Užlieta Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryža
15min skaitytojo Artūro nuotr./Užlieta Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryža

„Antradienį Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus specialistai drauge su gatves prižiūrinčios bendrovės darbuotojais įvertinę situaciją ties Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryža nusprendė artimiausiu metu abiejose Šilagėlių gatvės pusėse iškasti griovius, kuris neleis sankryžoje kauptis paviršiniam vandeniui.

Tad po gausaus lietaus vanduo nuo sankryžos subėgs į šiuos iškastus griovius“, – po apsilankymo 15min teigė savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Visockas.

Tiesa, gyventojo siūlymą sujungti griovius su tvenkiniu savivaldybės atstovai atmetė: „Netoli Žvaigždikių ir Šilagėlių gatvių sankryžos esančiame tvenkinyje vandens lygis itin sukilęs, todėl nuvesti paviršinį vandenį į minėtą tvenkinį neįmanoma. Be to, tvenkinys yra privačiame žemės sklype.“

Anot A.Visocko, pagrindinė problema yra ta, kad šiame rajone neįrengti paviršinių nuotekų tinklai, kurie neleistų minėtoje sankryžoje kauptis vandeniui.

„Vilniaus miesto savivaldybė siūlo gyventojams pasinaudoti „50 ir 50“ savivaldybės skiriama parama, kai vilniečiai kartu su savivaldybe per pusę moka už atliktus kelių, apšvietimo ar kitus infrastruktūros darbus“, – teigė departamento direktoriaus pavaduotojas.

Ši programa padeda gyventojams greičiau atnaujinti ir pagerinti savo gyvenamąją aplinką – asfaltuojant kelius, tvarkant kiemus ir pan., tačiau kainuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius