Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus laukia eksperimentas: žiemą šaligatvius barstys kavos tirščiais, juos rinks specialiuose konteineriuose

Sekmadienio vakarą Vilniaus miesto tvarkymo įmonė „Grinda“ savo feisbuke paskelbė naujieną. Jau šią žiemą atliks ekperimentą – šaligatvius barstys ne druska, o kavos tirščiais, kurie vėliau taps trąša miesto želdiniams.
Kavos tirščių konteineriai
Kavos tirščių konteineriai / Grindos nuotr.

„Labai gali būti, kad sekmadienio popietę gimusi idėja gali išsirutulioti iki visam miestui svarbios ir daugeliui vilniečių patrauklios iniciatyvos.
O buvo taip: Povilas Poderskis pasidalijo internetuose rasta žinute, kad kai kurie miestai žiemą vietoje druskos naudoja... kavos tirščius.

Kavos tirščiai, tiesą sakant, yra puiki alternatyva šaligatvių ar laiptų barstymui smėliu: kadangi kavos tirščiai dažnai naudojami kompostui, šaligatvių barstymui panaudotų tirščių pavasarį nė nereikėtų surinkti ir išvežti kaip sąšlavų – jais galima čia pat patręšti miesto želdinius“, - rašoma „Grindos“ paskelbtame pranešime.

Žinoma, kitas klausimas, iš kur miesto tvarkymo įmonė gaus tiek kavos tirščių.

„Pora skambučių šen, pora skambučių ten – ir sprendimas rastas: keli konteineriai, skirti smėlio ir druskos mišiniui, jau stovi prie populiarių sostinės kavinių Gedimino prospekte, Totorių ir Vokiečių gatvėje. Barista kavos tirščius subers į ne į šiukšliadėžę, o į tam skirtą konteinerį; šaligatvius prižiūrinčių įmonių darbuotojai kava pabarstys šaligatvius ir Lukiškių a. takus.

Dar nežinia, kaip viskas pavyks – bet toks kūrybingas jau panaudotų medžiagų pritaikymas gali būti stiprus postūmis žiedinės ekonomikos link. Jei šis nedidelis eksperimentas pasiteisins – Vilniaus miesto savivaldybė į šią iniciatyvą galės įtraukti ir kitas sostinės kavines, o per metus sukauptas kavos tirščių kiekis gerokai sumažins miesto poveikį žaliajai aplinkai“, – teigiama įmonės „Grinda“ feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius