Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorinės technikos muziejaus patalpos parūpo Kauno valdininkams

Kauno miesto valdžios planai peržiūrėti sutartis, kuriomis įvairioms organizacijoms suteiktos nemokamos patalpos, sukėlė ne tik teigiamas reakcijas, bet ir įpylė žibalo į ugnį. Tarp „nelaimėlių“ atsidūrė ne tik jokios veiklos nevykdantys ar savavališkai patalpas užėmę asmenys, bet ir miestiečių teigiamai vertinamos organizacijos. Viena jų – asociacija „Retromobile“.
„Muziejų naktis“ Kaune
„Muziejų naktis“ Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos istorinių transporto priemonių išsaugojimo asociacija „Retromobile“ Kaune, S.Daraus ir S.Girėno gatvėje, iš savivaldybės 2013 metais gavo leidimą nemokamai naudotis patalpomis. Už tai „Retromobile“ įsipareigojo organizuoti renginius, vykdyti švietėjišką veiklą.

Istorinės technikos mylėtojai iš visos Lietuvos patalpose įrengė pusšimčio automobilių ekspoziciją. Internetinėje svetainėje skelbiama, kad Istorinės, karinės technikos muziejaus ekspoziciją galima apžiūrėti kiekvieną šeštadienį nuo 10 iki 16 valandos, o taip pat iš anksto susitarus elektroniniu paštu ar telefonu, bet kuriuo kitu metu. Būtent pastaroji pastraipa ir užkliuvo Kauno valdininkams. Pasak jų, patalpos turėtų būti atviros ir darbo dienomis, o šalia renginių ir švietėjiškos veiklos turėtų atsirasti pilnavertis muziejus.

„Retromobile“ atstovai atsikerta, kad išlaikyti etatą jie neturi lėšų, o sutartis su savivaldybe draudžia užsiimti komercine veikla. Savivaldybė laidosi ultimatumais ir grasina automobilių ekspoziciją iškeldinti.

Spendimas vienas, variantai – trys

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko teigimu, šiuo metu peržiūrimos visos panaudos sutartys, pagal kurias Kauno miesto savivaldybė yra nemokamai suteikusi patalpas pačioms įvairiausioms organizacijoms.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas

„Pirmuosius sprendimus jau priėmėme – nemokamų patalpų neteks politinės partijos. Toliau analizuojame visas sutartis ir ten, kur mums kyla tam tikrų abejonių, važiuojame į vietą, susitinkame su patalpas naudojančių organizacijų atstovais. Mūsų tikslas nėra atimti patalpas. Mūsų tikslas – atskirti grūdus nuo pelų. Tos organizacijos ir įstaigos, kurių veikla yra prasminga ir naudinga miestui, ir toliau sulauks miesto pagalbos“, – sakė G.Petrauskas.

Kalbėdamas apie asociaciją „Retromobile“, direktorius pažymėjo, kad asociacija turi 3 panaudos sutartis, pagal kurias nemokamai gavusi beveik 1,5 tūkst. kv. m miestui priklausančių patalpų.

Pasak direktoriaus, norėdami įsitikinti, ar asociacija neimituoja muziejinės veiklos, administracijos atstovai bandė nuvykti ir apžiūrėti realią situaciją. Į patalpas nesėkmingai bandė patekti net kelis kartus – kiekvieną kartą rasdavo užrakintas duris.

„Iškėlėme klausimą – jei tokios patalpos yra suteiktos nemokamai, ar visuomenė neturėtų laisvai į ten patekti? Tas turtas yra visų kauniečių, o šiandien visa tai atrodo, lyg tai būtų privatus garažas keliems žmonėms priklausančiai technikai laikyti. Su asociacijos atstovais kalbamės geranoriškai ir siūlome pasirinkti vieną iš trijų scenarijų. Pirmasis yra apie tai, kad ši vieta tampa normaliu ir visuomenei laisvai prieinamu muziejumi, veikiančiu pagal tokioms įstaigoms būdingą darbo grafiką. Antrasis kelias – palikti tokį darbo laiką kaip dabar, bet už patalpas mokėti rinkos sąlygas atitinkančią nuomos kainą. Trečiasis scenarijus – išsikraustyti“, – sąlygas išsakė direktorius.

Pasak G.Petrausko pradėjus peržiūrinėti sutartis atsirado ir tokių patalpų naudotojų, kurie sutartis nutraukė nedelsdami.

Žemuose Šančiuose viena įmonė patalpas buvo užėmusi savavališkai net 15 metų. Taip pat savivaldybė turi 120 savavališkai užimtų butų. Peržiūrėjus visas sutartis ir turimas patalpas turėtų susidaryti milžiniškos sumos, kurių miestas neteko metų bėgyje.

Asociacija „Retromobile“: lėšų etatui neturime

Asociacijos „Retromobile“ prezidentas Ramūnas Kardelis įsitikinęs, kad miesto vadovai įstaigos veiklą įvertino paviršutiniškai, neįsigilinę į jų veiklą. Todėl įvyko nesusikalbėjimas.

Retromobile nuotr./Asoc. „Retromobile“ prezidentas Ramūnas Kardelis prie istorinės tr.priemonės GAZ MM, 1943 m.
Retromobile nuotr./Asoc. „Retromobile“ prezidentas Ramūnas Kardelis prie istorinės tr.priemonės GAZ MM, 1943 m.

„Jie nori, kad būtume labiau atviri, jog patalpose visada būtų žmogus. Tam neturime lėšų. Bandysime prašyti, kad savivaldybė prisidėtų prie to“, – sakė R.Kardelis

Paklaustas, kas trukdo pasamdyti žmogų, R.Kardelis teigė, kad to negali daryti, nes pagal sutartį su savivaldybe negali vykdyti komercinės veiklos, generuoti pajamų.

Asociacijos vadovo teigimu, įstatuose ir sutartyje numatytas sąlygas jie vykdo – organizuoja renginius, išvykas, visuomenei pristato senovinę techniką.

„Blogiausiu atveju technika iškeliautų į privačius garažus, sandėlius. Ekspozicijos nebeliktų. Neliktų ir vietos, kurioje renkasi bendraminčiai“, – blogiausią scenarijų piešė R.Kardelis.

Iki šiol vyko keli susitikimai, kuriuose dalyvavo administracijos direktorius ir meras Visvaldas Matijošaitis.

Pastarojo sūnus, miesto tarybos narys Dainius Matijošaitis su „Retromobile“ veikla turėtų būti susipažinęs labiau nei miestui vadovaujantis tėvas. Prieš metus D.Matijošaitis muziejaus patalpose pristatė automobilį iš savo kolekcijos. Tąsyk, visuomenei buvo surengtas automobilio „DeLorean“ pristatymas.

Muziejaus likimas spręsis artimiausiu metu. Nors sutartis su miestu galioja iki kitų metų gegužės, tačiau pagrindo nerimauti patalpų naudotojai turi jau dabar.

„Panaudos sutartis galima nutraukti anksčiau laiko, jei nusprendžiama patalpas parduoti aukciono būdu. Žiūrėdami į patalpas turinčių organizacijų veiklą, nežiūrime į tai, kas formaliai parašyta sutartyje. Žiūrime į tai, ar veikla yra naudinga miestiečiams“, – 15min atsakė savivaldybės viešųjų ryšių skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius