-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalisto eksperimentas: ar įmanoma mieste elektromobiliu nuvažiuoti 600 km?

„Hyundai Kona“ – šiuo metu efektyviausias elektromobilis, parduodamas Lietuvoje. Neveltui net trys „Kona“ automobiliai šių metų elektromobilių lenktynėse finišavo pirmi. Jie aplenkė „Audi e-tron“, „Jaguar I-Pace“ ir kitus varžovus.
Vitoldas Milius startavo elektrine „Hyundai Kona“
Vitoldas Milius startavo elektrine „Hyundai Kona“ / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Žurnalisto Vitoldo Miliaus kolegos iš vokiško žurnalo „Auto Bild“ panašų eksperimentą jau atliko ir pasiekė 613 km ribą. Ar tai įmanoma ir Lietuvoje? Atsakymą žinosime jau ketvirtadienio rytą, kai Vitoldas finišuos, pasibaigus elektrai. O kol kas žurnalistas važinėja po miestą, paveždamas vieną kitą bičiulį ir tvarkydamas darbo reikalus.

Iš tiesų „Hyundai“ su savo naujuoju „Kona“ modeliu deklaravo, kad gali viena įkrova įveikti 470 kilometrų nuotolį. Žinoma, nebūtinai mieste. Nes, pasak Vitoldo Miliaus, važiuojant užmiestyje, elektros energijos sąnaudoms didelės reikšmės turi ne tik greitis, bet ir vėjas bei meteorologinės sąlygos.

Taip pat daug lemia tai, ar „sunki“ vairuotojo koja. Todėl Vitoldas, turintis patirties įvairiose ekologinio vairavimo varžybose, tikisi, kad šis korėjietis su savo 64 kW ličio polimerine baterija be įkrovos Vilniaus gatvėse įveiks tikrai ne 470 kilometrų, o gerokai daugiau.

Paslaptis paprasta. Mieste važiuojant nedideliais greičiais galima sumaniai išnaudoti stabdymą elektros varikliu, sugeneruojant ir į baterijas įkraunant papildomos energijos. Be to, Vitoldas žada nesinaudoti kondicionieriumi, taigi ir taip sutaupys.

V.Milius atkreipia dėmesį į dar vieną automobilio funkcionalumą: regeneraciją (taigi ir stabdymą, nenaudojant stabdžių) galima reguliuoti lopetėlėmis, esančiomis ant vairo. Sportiniuose automobiliuose jos naudojamos pavaroms perjungti. O čia – stabdymo stiprumo reguliavimui.

Kaip tai atrodo, žiūrėkite filmuotame interviu su Vitoldu Miliumi, „Auto Bild Lietuva“ vyr. redaktoriumi.

VIDEO: Žurnalistas V.Milius elektromobiliu HYUNDAI KONA siekia naujo rekordo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius