Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje ruošiami motociklai Ukrainos spec. pajėgoms: kuo jie ypatingi

Lietuvos visuomenė Ukrainos gynėjus stengiasi paremti pačiais įvairiausiais būdais: pinigais, maistu, drabužiais, degalais, transportu.

Temas ir motociklus Ukrainai siūlykite gazas@15min.lt

15min jau rašė apie kelias iniciatyvas dovanoti gynėjams visureigių, kad jie galėtų pravažiuoti karo nuniokotais keliais. Tačiau atskiro pasakojimo verta dar viena iniciatyva „Enduro motociklai Ukrainai“, pradėta Lietuvos motociklininkų bendruomenės.

11 naujų KTM enduro motociklų

„Pats esu buvęs karštuose pasaulio taškuose ir mačiau, kaip greitai gali judėti kariai su motociklais. Taip kilo mintis padėti Ukrainos gynėjams – kad būtų mobilūs, nepagaunami. Su mumis susisiekė Ukrainos karinių spec. padalinių atstovai, ginantys Mykolajivą. Jie prašo 30-35 motociklų“, – pasakojo vienas paramos akcijos iniciatorių ir finansinių rėmėjų, žinomas Lietuvos motociklininkas Aitvaras (vardas pakeistas). Jis paramą projektui renka per VŠĮ „Vilniaus miesto motosporto klubas“.

Aitvaras į Ukrainą gabena ir kitą tikslinę paramą – degalus, batus, aprangą.

Motociklininko teigimu, tai – brangus projektas, nes kariams reikia tik kokybiškos, labai patikimos technikos. Taigi naujos. Turint omeny, kad naujas enduro motociklas kainuoja apie 11 150 EUR, įvertinus dar ir jo paruošimo kaštus (dažymas, padangų priedai, krepšiai, elektronika), bendra paramos projekto vertė galėtų siekti 0,5 mln. EUR (už 30 naujų lengvųjų enduro motociklų).

Šiuo metu laukiama specialių pilnavidurių padangų įdėklų („Mousses“) iš Švedijos. Jie užtikrins padangų tvirtumą, apsaugos nuo prakirtimo.

Motociklai komplektuojami su krepšiais, į kuriuos galima dėti iki 40 kg svorio, juose tilptų ir nedidelis benzino bakelis. Pilnu benzino baku galima nuvažiuoti iki 120 km. To visiškai pakanka išvykti į misiją ir iš jos grįžti.

Motociklas kare yra labai svarbus strategine prasme. Ne tik dėl to, kad yra nepastebimas, bet ir dėl to, kad priešui sunkiai pagaunamas Motociklininkai gali nesunkiai pasislėpti miške tarp medžių net ir nuo priešo dronų.

„Labai svarbu, kad parama būtų tikslinga ir efektyvi. Kad nukeliautų tiesiai tam, kad labiausiai reikia. Šiuo atveju, mes palaikome tiesioginį ryšį su kariais, jie labai aiškiai pasakė, kokios technikos reikia, – sakė Aitvaras. – Einu per draugus, prašau verslininkų, kad paremtų šią idėją. Todėl, surinkę pakankamai pinigų, bandysime ir iš kitų Europos KTM salonų supirkti likusius enduro motociklus“.

Problema, kad rinkoje nėra naujų motociklų, tinkamų šiam tikslui – ne sezonas. Nauji KTM (ar analogiški 2022 m. „Husqvarna“) salonus pasieks tik birželį. Taigi, pasak Mindaugo Šimėno, KTM salono pardavimų vadovo Vilniuje, šiuo metu sandėliuose ir ekspozicijoje yra tik trečdalis Ukrainos spec. dalinio prašomų motociklų KTM 450 EXC.

Remontuoja naudotus motociklus, rengia aukcionus

Paramą Ukrainos kariams koordinuojanti motociklininkų bendruomenė „Adventuristai“ renka paramą šiam projektui, taip pat bando visoje Europoje per savo narius ieškoti jei ne naujų, tai bent naudotų motociklų ir juos remontuoja, paruošia veiksmui.

Pasak bendruomenės „Adventuristai“ koordinatoriaus Andriaus, karo sąlygomis motociklams keliami reikalavimai – panašūs, kaip Dakaro ralyje. Jie turi būti lengvi, galingi ir labai patikimi. Kitaip tariant, turi užsivesti iš pirmo karto. Todėl Ukrainos gynėjų spec. pajėgoms geriausiai tinka enduro motociklai su keturtakčiais 350-500cc varikliais, sveriantys 120-140 kg. Būtina sąlyga – benzino įpurškimas, nes tokie lengviau užsiveda.

Bendruomenės nariai jau paruošė arba baigia paruošti 7 dovanotus motociklus, o vieną nupirko už suaukotus pinigus. Dar vieną kovotojams tinkamą motociklą planuoja nupirkti prieš tai aukcione pardavę kitą, ne tos paskirties enduro motociklą.

Geriausiai situaciją atspindi šis „Adventuristų“ įrašas FB:

Taigi darbas, ruošiant motociklus, verda daugybėje motociklų dirbtuvių – garsių gamintojų ir privačių. Tą patį galima pasakyti ir apie motociklų paieškos būdus. Pavyzdžiui, žinomas keliautojas Karolis Mieliauskas ieško enduro motociklų per savo kontaktus Vokietijoje ir Skandinavijos šalyse. Vieną jam jau pavyko rasti užsienyje – nupirko už trečdalį rinkos kainos.

„Prie paramos prisideda daugybė salonų ir dirbtuvių: „Bikeparts“, „MK dalys“, „Motoparduotuvė“, „Bikeshop“, „Motoshop“, „Moto Punk“, „Tmoto“, „Moto Spinta“, taip pat ir fiziniai asmenys. Daugelyje dirbtuvių dirba savanoriai“, – džiaugiasi „Adveturistų“ koordinatorius Andrius.

KTM salono pardavimų vadovas Mindaugas Šimėnas neslepia: „Turime detalių, gerai žinome, ko reikia, todėl dirbame ir naktimis – nėra ko laukti. Štai vakar prieš vidurnaktį baigėme nuo nulio surinkti dėvėtą mocą. Per savaitę perrinkome penkis, pakeitėme akumuliatorius, padangas, perdažėme (kad neatspindėtų šviesos, būtų lengviau užsimaskuoti). Perdarėme elektros sistemą, kad naktį galėtų važiuoti ir be šviesų“.

„Kiekvienas žmogus po trupinėlį, po rankenėlę, dažų flakoną ar padangėlę – surinksime pinigus, nupirksime motociklų, juos paruošime ir laimėsime prieš agresorių, parodysime jam dantis. Visi susivienijome. Vieni už dyką motociklus vežioja į dirbtuves, kiti atveža dažų, treti remontuoja, dažo – vyksta didžiulis veiksmas, suvienijęs motociklininkų bendruomenę“, – apibendrino vienas aktyviausių judėjimo „Enduro motociklas Ukrainai“ rėmėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius