-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Motociklu po Lietuvą: žvilgsnis pro „stingerio“ taikiklį ir pokštas apie „namų kiną“

Daugeliui Lietuvos gyventojų Radviliškis yra didžiausias geležinkelio mazgas po Vilniaus. Dar jis garsėjo automobilių turgumi. Bet ar žinojote, kad šiame mieste dislokuotas Oro gynybos batalionas, ginkluotas moderniomis artimojo nuotolio raketinėmis oro gynybos sistemomis RBS70 ir „Stinger“? Jos gali nukauti priešo lėktuvą, skrendantį 3 km aukštyje. Visa tai jau žino mototurizmo ralio „Ryterna Modul Mototourism Rally“ dalyviai.
„Mototurizmo ralis“ Oro gynybos batalione
„Mototurizmo ralis“ Oro gynybos batalione / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Mototuzimo ralis – pažintinis renginys, kurio metu motociklais važiuojantys turistai varžosi, stengdamiesi pažinti Lietuvą.
  • Šių metų ralyje dalyvavo 700 motociklininkų.
  • 50 ralio punktų: partizanų, krašto gynimo, tautinio kostiumo, reformatų keliai.
  • Bataliono funkcijos: remti sausumos pajėgas ginant nuo puolimo iš oro, ginti svarbius objektus.
  • Bataliono pagrindą sudaro profesionalai, tačiau čia tarnauja ir šauktiniai.

Atrodytų, keistas pasirinkimas turistams, norintiems geriau pažinti Lietuvą ir daugiau sužinoti apie jos istoriją – lankytis batalione. Tačiau, kertu lažybų, šios vietos istoriją žino retas Radviliškio gyventojas. O ką jau kalbėti apie tolimesniuose kraštuose gyvenančius tautiečius.

Viena šių metų mototurizmo ralio „Ryterna Modul Mototourism Rally“ temų – tėvynės gynyba. Su šiuo terminu mums labiau asocijuojasi Rukla, Zokniai ar Dzūkijos partizanų bunkeriai, piliakalniai. Tačiau, patikėkite, Radviliškio pakraštyje įsikūręs Karinių oro pajėgų Oro gynybos batalionas – ne ką mažiau įdomi vieta, turinti turtingą istoriją.

Žinoma, batalionas – ne kokie parodų rūmai ar muziejus, čia negali lankytis bet kas ir bet kada. Tačiau 700 mototuristų šios strategiškai svarbios teritorijos vartai buvo šiltai atverti. Turbūt ne vienas iš jų (taip pat ir merginos) tik svajoti tegalėjo, kad kada nors iš arti pamatys garsiuosius „stingerius“ ar net pažvelgs pro jų taikiklį.

Tiesa, formali užduotis buvo ne pažintis su oro gynybos sistemomis, o šūkis, kurį, išklausę bataliono istorijos, turėjo įsiminti mototuristai.

Beje, „Mototurizmo ralio“ dalyviai yra dviejų rūšių: tie, kurie nuolat skuba į finišą, ir tie, kurie nori gilintis ir kuo daugiau sužinoti. Pastarieji batalione tikrai smagiai praleido beveik valandą – net pamiršo, kad lenktyniauja.

Formali užduotis buvo ne pažintis su oro gynybos sistemomis, o šūkis, kurį, išklausę bataliono istorijos, turėjo pasakyti mototuristai.

Istorinė vieta: čia 1939 m. veikė Lietuvos kariuomenės šarvuočių rinktinė

Įvažiavęs pro saugomus vartus ir prisistatęs sargybiniui, kad esu mototuristas iš 15min, suku į automobilių aikštelę. Akį masina dešinėje išrikiuoti radarai, juos gabenantis vikšrinis transporteris ir įspūdingo dydžio kariškas visureigis „Humvee“. Atvykusius pasitinka seržantas majoras Aidas Šėgžda ir trumpai pristato bataliono istoriją.

VIDEO: „Mototurizmo ralis“ Lietuvos kariuomenės Oro gynybos batalione Radviliškyje: artimojo nuotolio raketinė sistema RBS70

Ši teritorija turi senas karines tradicijas, pirmas dalinys čia buvo įkurdintas 1937 metais. Lietuvos kariuomenė čia įkūrė inžinerinį batalioną. Apie 1939 m. čia buvo įkurta Lietuvos kariuomenės šarvuočių rinktinė. Tuomet ir buvo pastatyta dauguma šios teritorijos pastatų.

KAM nuotr./Lietuvos kariuomenės Oro gynybos batalionas Radviliškyje įsikūręs toje vietoje, kur nuo 1935 m. veikė inžinerinis batalionas ir vėliau Šarvuočių rinktinė (prancūziški tankai FT17, angliški „Vickers“ bei švediški šarvuočiai „Landsverk“)
KAM nuotr./Lietuvos kariuomenės Oro gynybos batalionas Radviliškyje įsikūręs toje vietoje, kur nuo 1935 m. veikė inžinerinis batalionas ir vėliau Šarvuočių rinktinė (prancūziški tankai FT17, angliški „Vickers“ bei švediški šarvuočiai „Landsverk“)

Sovietams okupavus Lietuvą, jie čia įkūrė tankų dalinį. Antrojo pasaulinio karo metais tie tankai Radviliškio apylinkėse ir kariavo. O kai vokiečiai išstūmė sovietus, čia buvo įkurta karo ligoninė.

Po karo Radviliškyje vėl įsikūrė sovietai, čia įkūrė dalinį, kurio kariai aptarnavo Zoknių karinį oro uostą.

Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, šioje vietoje įsikūrė savanoriai. Jie renovavo keletą pastatų, buvo įkūrę savo Mokymo centrą.

Oro gynybos bataliono pirmas padalinys čia įsikėlė 2002 metais, Radviliškyje apsigyveno šauktiniai. O visas batalionas čia veikia nuo 2008 m.

Bataliono gimtadienis – rugsėjo 1 d.

KAM nuotr./Lietuvos kariuomenės Oro gynybos batalionas Radviliškyje
KAM nuotr./Lietuvos kariuomenės Oro gynybos batalionas Radviliškyje

Pats batalionas buvo įkurtas 2000 m. rugsėjo 1 d. Švedai tuo metu modernizavo savo oro gynybos ginkluotę, o senąją pasiūlė atiduoti Baltijos šalims. Zenitinė patranka iš tų laikų tebestovi bataliono teritorijoje. Nors ji atrodo gal ir nelabai šiuolaikiškai, tačiau savo darbą atlikdavo puikiai – su radarais buvo sujungta į vieną sistemą, galėjo automatiškai (per radarą) pradėti gynybos veiksmus. Žinoma, šaudė ir rankiniu būdu.

Vienintelis jos trūkumas, kad buvo nelabai mobili – reikėjo daugybės žmonių ir laiko, norint ją perkelti iš taško A į tašką B ir paruošti mūšiui. Ir elektroninės dalies techninis aptarnavimas buvo sudėtingas.

„Todėl 2004 m. Lietuva įsigijo pirmuosius raketinius kompleksus RBS70 su radarų sistemomis. Šiek tiek vėliau iš amerikiečių įsigijo dar ir Stinger sistemas su radaru. Šios sistemos leidžia oro erdvę ginti 3 km į viršų. Kai Lietuva įsigis vidutinio nuotolio oro gynybos sistemas, galėsime apsaugoti oro erdvę iki 10 km aukščio“, – pasakojo seržantas majoras Aidas Šėgžda.

2008 m. batalionas gavo kovinę vėliavą. Tuomet buvo sukurtas ir šūkis „Į mūšį – pirmieji“.

„Humvee“, „stingeriai“ ir vadinamasis „namų kinas“

Patys smalsiausi mototuristai neskubėjo į kitus objektus ir batalione užsiliko ilgiau. Ir kur čia skubėsi, jei kariai mielai pasakojo tiek apie raketines gynybos sistemas, tiek apie galingą karinę techniką.

Taip mototuristai vienam iš radarų, kurį gabena vikšrinis transporteris, net pavadinimą sugalvojo – „Namų kinas“. Nes šis namelis ant ratų tarsi prikimštas „televizoriaus ekranų“, stebinčių oro erdvę virš NATO saugomos teritorijos.

VIDEO: „Mototurizmo ralis“: kaip veikia oro gynybos sistema „Stinger“

P.S. „Mototurizmo ralį“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kultūros ministerija, taip pat Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius