Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2 metų stažas ir dar nėra 20-ies: kas grėstų tokiam vairuotojui, jei šis prie vairo sėstų lengvai apsvaigęs?

Sausį įsigalioję Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pakeitimai sukėlė ne vieną klausimą jauniems vairuotojams, rodos, patenkantiems į šiame kodekse esančių straipsnių užribį. Kas, jei viename straipsnyje teigiama, jog esi nebe pradedantysis vairuotojas ir tau leistina alkoholio koncentracijos kraujyje riba – ne apskriti nuliai, o šiek tiek daugiau, tačiau kitame straipsnyje pabrėžiama, jog nesulaukus 20 metų, alkoholį ir pirkti, ir vartoti yra draudžiama?
Naktinis reidas sostinėje ir Nemenčinėje
Naktinis reidas. Asociatyvi nuotrauka / Viktorijos Savickos nuotr.

Su tokia padėtimi gali susidurti jauni vairuotojai, kurie pirmąjį vairuotojo pažymėjimą, suteikiantį teisę vairuoti B1 kategorijos transporto priemones, gauna būdami 16 metų. B1 kategorijai priklauso ribotos galios ir svorio nedideli automobiliai, pasiekiantys ganėtinai nedidelį vidutinį greitį.

Du metus pasivažinėję tokiu automobiliu, išlaikę egzaminus ir gavę B kategorijos vairuotojo pažymėjimą, „Regitros“ duris uždaro 18-mečiai visateisiai vairuotojai – nebe pradedantieji, privalantys savo automobilius žymėti klevo lapo lipduku.

„Tai reiškia, kad tokiems vairuotojams pagal vieną ANK straipsnį leistina alkoholio riba kraujyje – iki 0,4 promilės, o pagal kitą, naują, ANK straipsnį jie apskritai negali nei pirkti, nei vartoti alkoholio. Tad ką darys kelių policijos pareigūnas, jei tokį vairuotoją sustabdys patikrinimo metu?“ – teiravosi 15min skaitytojas.

Skirtų baudą

Marija Kazanovič, Lietuvos kelių policijos vyresnioji specialistė komentavo, jog nepaisant to, kad 422 straipsnyje, apibrėžiančiame transporto priemonės vairavimą apsvaigus, nuostatų, nusakančių leistiną alkoholio vartojimui amžiaus ribą, nėra, pareigūnai vis tiek galėtų nubausti jaunesnį nei 20 ir apsvaigusį, nors ir leistinos ribos neviršijantį, vairuotoją.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marija Kazanovič
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marija Kazanovič

„Bet koks asmuo, jaunesnis nei 20 metų, nepriklausomai nuo to, vairuoja ar ne, yra trauktinas administracinėn atsakomybėn“ – akcentavo specialistė.

Pasak jos, būtinybės papildyti 422 straipsnį, kuriame kalbama apie transporto priemonės valdymą apsvaigus, papildyti amžiaus nuostatomis nėra būtinybės.

„Pareigūnams amžiaus nustatymas nepridės papildomo darbo, mat tai akivaizdūs duomenys, kurie matyti tiek iš dokumentų, tiek iš registrų“, – tikino M.Kazanovič.

Tad šiuo atveju jaunesniam nei 20 metų, tačiau nuolatinį vairuotojo pažymėjimą turinčiam, asmeniui, kuris būtų tikrinamas kelių policijos pareigūnų ir alkoholio matuoklis parodytų, kad jo kraujyje alkoholio koncentracija siekia iki 0,4 promilės, grėstų 10-14 eurų bauda. Pakartotinis nusižengimas užtrauktų 14-30 eurų baudą. Be to, pakartotinis nusižengimas galėtų užtraukti prievolę dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos programose.

Specialistė akcentavo, kad per pirmas 8 šių metų dienas į administracinę atsakomybę patraukta 20 asmenų dėl to, kad šie nesulaukę 20-ies buvo neblaivūs arba turėjo alkoholio (ANK 485 straipsnis). Dar 5 asmenys buvo patraukti į atsakomybę dėl to, kad vairavo lengvai apsvaigę. Tai yra, būdami pradedančiaisiais vairuotojais ir neturėdami 2 metų vairavimo stažo, kelių policijos pareigūnų patikrinimo metu „įpūtė“ iki 0,4 promilės.

Grupė nykstamai maža

Didesnės administracinės naštos bei poreikio papildyti ANK 422 straipsnį amžiaus ribomis nemato ir Artūras Pakėnas, VšĮ „Amplius“ vairavimo mokyklos instruktorius bei saugaus eismo ekspertas. Pasak jo, visų pirma todėl, kad B1 kategoriją turinčių, o vėliau dar iki 20-ies nuolatinį B kategorijos vairuotojo pažymėjimą gaunančių asmenų grupė – nykstamai nedidelė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Pakėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Artūras Pakėnas

„Prisimenu, gal per dešimt metų darbo ir turėjau vieną mokinį, kuris laikėsi būtent B1 kategorijos egzaminą“, – sakė pašnekovas.

Saugaus eismo ekspertas sakė nematąs jokios problemos ar spragos tarp ANK straipsnių, mat, jo žodžiais, pirminė kodekse užfiksuota nuostata tokia, kad 20 metų nesulaukęs asmuo neturėtų apskritai vartoti alkoholio.

„Ir tik tuomet atsiranda kalba apie automobilio vairavimą“, – aiškino A.Pakėnas.

Spragų tarp skirtingų kodekso straipsnių nemato ir advokatas, FIA (Tarptautinė automobilių sporto federacija) Tarptautinio apeliacinio teismo ir Tarptautinio tribunolo teisėjas, dr. Arnas Paliukėnas. Pasak jo, išties tiesa, jog teismų praktikos įtvirtinta, kad asmuo, nors ir neturėjęs, pavyzdžiui, B kategorijos vairuotojo pažymėjimo, tačiau prieš tai įgijęs bet kurios kitos alternatyvios kategorijos pakankamą vairavimo stažą, nėra laikomas pradedančiuoju vairuotoju.

„Tad tokį asmenį sustabdžius jam negalėtų būti taikoma administracinė nuobauda pagal ANK 422 straipsnio 5 dalį, kadangi jis neatitiktų „pradedančiojo vairuotojo“ požymių. Visgi policijos pareigūnai, sustabdę automobillį ir nustatę lengvą neblaivumą asmeniui iki 20 metų, galėtų skirti nuobaudą pagal ANK 485 straipsnio 1-ąją dalį“, – pabrėžė žinovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius