-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Antradienio vakarą – trijų reiškinių rinkinys, pavojingas ir vairuotojams, ir pėstiesiems

Antradienį, ypač vakarą, eismo dalyviai pateko į itin sudėtingas meteorologines sąlygas. Ledu pasidengė ne tik šaligatviai, bet ir automobilių stiklai. O valytuvai pasidengė druskos ir purvo sluoksniu. Todėl pėstiesiems sunku nepaslysti, o vairuotojams – juos pamatyti.
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Dar dieną nusistovėjus lengvam šaltukui, iš dangaus pamainiui ėmė kristi tai snaigės, tai lijundra, aptraukusi ledo plėvele ir automobilių kėbulus, ir langus. Kai kur prišalo valytuvai, o šaligatviai pasidengė ledu.

Todėl pėstiesiems reikia būti itin atsargiems – kad nepaslystų ant šaligatvio arba, dar blogiau, artėdami prie važiuojamosios dalies.

Tačiau pėstiesiems reikėtų atsižvelgti ir į kitą pavojų. Esant tokioms staigiai besikeičiančioms oro sąlygoms, matomumas yra tik patenkinamas. Pro ledu pasidengiančius langus nedaug matosi ir žvelgiant į šoninius veidrodėlius, ir pro priekinį stiklą.

„Esant tokioms sąlygoms vairuotojams labai svarbu, jei reikia, pasikeisti valytuvus, o į langų apiplovimo bakelį pilti tik kokybišką skystį, gerai nuplaunantį apnašas. Antraip priekinis stiklas bus pasidengęs plėvele, skaidančia šviesos spindulius“, – sakė vairavimo ekspertas Vitoldas Milius, žurnalo „Autobild Lietuva“ vyr. redaktorius.

Kiti vairuotojai 15min sakė pastebėję kitą pavojingą reiškinį. Net ir dieną, nugremžus nuo langų ledo plutą, vos pradėjus važiuoti, jie pasidengdavo šerkšnu, jei variklis nebūdavo įšilęs pakankamai.

Todėl eismas vyko itin sudėtingomis sąlygomis, esant ribotam matomumui.

V.Milius taip pat atkreipė dėmesį į pėsčiųjų aprangą. Daugeliu atvejų ji tamsi, o šlapias asfaltas sugeria šviesą. Tad pastebėti staigiai į gatvę išėjusius žmones gali būti sudėtinga.

„Juodas ledas“ – nepastebimas pavojus

Vienas iš pavojingiausių žiemos reiškinių, sukeliantis daug eismo įvykių, yra „juodas ledas“ arba plikledis. Jo susidarymo sąlygas lemia keli veiksniai, vienas iš jų – oro temperatūra, nukritusi žemiau nulio. Ne mažiau svarbus ir eismo intensyvumas – keliu važiuojančių automobilių padangos šildo asfaltą, kelio danga šyla ir šlampa, tačiau ją šaldo žiemos oras ir gairina vėjas. Tokiomis sąlygomis ant kelio formuojasi „juodas ledas“.

Anot VĮ „Kelių priežiūra“ specialistų, šis reiškinys labai pavojingas, kadangi net jie ne visada gali numatyti jo susidarymą. Greitai susidarančio reiškinio galima išvengti tik prevenciniu barstymu.

Tokios eismo sąlygos reikalauja itin didelio vairuotojų atidumo – „juodas ledas“ nėra matomas, bet itin pavojingas. Vairuotojai, pamatę kelio ruožą be sniego, padidina greitį, o tai gali baigtis tragiškai. Jei vairuojant pajaučiate, kad automobilis tarsi „plaukia“, reiškia, jog važiuojate „juodu ledu“. Svarbiausia yra nepanikuojant iš lėto mažinti greitį ir švelninti vairavimo manevrus.

Lijundrai šalyje palankus klimatas

Kitas ypatingo dėmesio reikalaujantis meteorologinis reiškinys – lijundra – ledo sluoksnis, susidarantis lietui, rūko lašeliams ar dulksnai pasiekus žemės paviršių, kurio temperatūra siekia 0 ar mažiau laipsnių. Lietuvos klimatui būdingas didelis santykinis oro drėgnumas, dažni temperatūros svyravimai bei šiltieji atmosferos frontai šaltuoju metų laiku – itin palankios sąlygos šiam pavojingam žiemos reiškiniui susidaryti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kas yra 3 sekundžių taisyklė esant permainingoms oro ir eismo sąlygoms

Esant lijundrai, kelius prižiūrintys specialistai didelį dėmesį skiria kelių dangos stebėjimui ir imasi operatyvių veiksmų – ant kelio barsto specialią druską arba smėlio ir druskos mišinį, padidinantį padangų sukibimą su kelio danga ir palengvinantį vairavimo sąlygas.

Nors dažniausiai lijundra neviršija dvylikos valandų, ji gali tęstis ir kelias paras. O tai labai apsunkina kelių priežiūros specialistų darbą – šio reiškinio metu išbarstyta druska dėl skysto pavidalo kritulių greitai nuplaunama nuo kelio ir dangos vėl tampa slidžios, tenka pakartotinai ir skubiai barstyti slidumą mažinančias medžiagas visame kelių tinkle. Prastas matomumas ir slidi kelio danga skatina vairuotojus būti labai atsargius ir laikytis ne tik didesnio nei įprastai atstumo, bet ir mažesnio vairavimo greičio bei vengti staigių judesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius