-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Automobilio galios demonstravimas netinkamoje vietoje vairuotoją gali ilgam palikti be teisių

Nors atšalę orai sniego kol kas neatnešė, tačiau policijos pareigūnai iš anksto vairuotojams primena apie tai, kad slidžios gatvės – ne vieta demonstruoti automobilio galimybes ir vairavimo sugebėjimus. Chuliganiškas vairavimas – būtent šitaip traktuojami piktybiniai vairuotojų išsišokimai, kurie gali kainuoti nemažai pinigų ir ilgą laiką be vairuotojo pažymėjimo.
Naktiniai pasivažinėjimai žiemą
Naktiniai pasivažinėjimai žiemą / Asm. archyvo nuotr.

Policijos pareigūnai pripažįsta, kad vairuotojus, besielgiančius chuliganiškai, tenka bausti kiekvieną žiemą. Ypač tokių atvejų padaugėja iškritus gausiam sniegui, kai gatvės tampa slidžios.

Panevėžio apskrities VPK kelių policijos biuro veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Erikas Klimas primena, kad pareigūnai akylai stebi eisme dalyvaujančius vairuotojus ir chuliganiško vairavimo atvejų pro akis nepraleidžia.

Ryčio Č. nuotr./Naktiniai pasivažinėjimai žiemą
Ryčio Č. nuotr./Naktiniai pasivažinėjimai žiemą

„Chuliganiškas vairavimas traktuojamas tuomet, kai rodoma aiški nepagarba ir keliamas pavojus kitiems eismo dalyviams, kai vairuotojas siekia parodyti savo išskirtinumą. Jei vairuotojas gatvėje ar aikštelėje norės parodyti savo sugebėjimus, mes jau tai traktuosime kaip nepagarbą žmonėms, visuomenei. Juk pilna automobilių sporto renginių, kur galima savo sugebėjimus demonstruoti trasoje.

Įstatymas aiškiai apibrėžia chuliganišką vairavimą. Yra teismo išaiškinimas apie tai, kas yra chuliganiškas vairavimas. Chuliganiškas vairavimas traktuojamas tuomet, kai šiurkščiais veiksmais pažeidžiama viešoji tvarka, demonstruojamas ypatingas kitų žmonių negerbimas, cinizmas“, – aiškina E.Klimas.

Vytauto Šakėno / Panevėžio darbo rinkos mokymo centro nuotr./Konkurso akimirka
Vytauto Šakėno / Panevėžio darbo rinkos mokymo centro nuotr./Erikas Klimas

Pareigūnas tvirtina, kad jaunimas dažnai klaidingai galvoja, kad slidinėti automobiliais legaliai gali tuščiose aikštelėse ar ten, kur nevyksta eismas. Anot E.Klimo, tokie veiksmai taip pat yra neteisėti, o praeityje yra pasitaikę ir tragiškų baigčių.

Viskas baigėsi smūgiu į medį ir merginos žūtimi.

„Tokių veiksmų negalima daryti ne tik gatvėse, bet ir kitose vietose. Nors svetimo turto ir nėra, tačiau kyla pavojus pačiam vairuotojui, ar su juo sėdintiems keleiviams. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia.

Pernai žuvo automobilio „Subaru“ keleivė. Vairuotojas, dar nepilnametis, nusprendė pasipuikuoti, parodyti savo įgūdžius ir automobilio galią ant ledo. Viskas baigėsi smūgiu į medį ir merginos žūtimi. Aplink juk irgi nebuvo automobilių, eismo, o štai įvyko tokia nelaimė“, – skaudų įvykį priminė E.Klimas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„Subaru Impreza“ po avarijos
Tomo Markelevičiaus nuotr./„Subaru Impreza“ po avarijos

Įstatymas numato, kad chuliganiškas vairavimas vairuotojui užtraukia baudą nuo 289 iki 572 eurų. Taip pat atimama ir teisė vairuoti.

Su vairuotojo pažymėjimu gali tekti atsisveikinti mažiausiai metams, o daugiausiai – dviems.

Asmenims, kurie chuliganiškai vairavo net neturėdami teisės apskritai sėsti prie vairo, skiriama bauda nuo 724 iki 1013 eurų bauda.

Chuliganiško vairavimo veiksmai, padaryti neblaivaus arba apsvaigusio asmens, užtraukia baudą nuo 868 iki 1158 su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų arba administracinį areštą nuo dešimties iki dvidešimties parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trejų iki penkerių metų.

Ryčio Č. nuotr./Naktiniai pasivažinėjimai žiemą
Ryčio Č. nuotr./Naktiniai pasivažinėjimai žiemą

Neblaiviems asmenims, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, gresia bauda nuo 1158 eurų iki 1448 eurų su transporto priemonės konfiskavimu arba administracinis areštas nuo dvidešimties iki trisdešimties parų su transporto priemonės konfiskavimu.

Taigi, prieš įgyvendindami savo sumanymą posūkyje spustelėti akseleratorių ar truktelėti stovėjimo stabdį pagalvokite, kad bauda gali būti didesnė, nei jūsų automobilio vertė ir keletą metų teks naudotis viešojo transporto paslaugomis.

VIDEO: Chuliganiškas vairavimas Vilniaus gatvėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius