Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsima policininkė pateko į dramą greitkelyje: pro šalį švilpiant transportui, kritusio baikerio būklė blogėjo

Policijos mokyklos kursantė padėjo išgelbėti motociklininko gyvybę, po avarijos „Via Baltica“ greitkelyje pritaikiusi savo šviežias žinias – ir teikdama pirmąją pagalbą, ir užtikrindama saugumą eismo įvykio vietoje.
Grita Butkuvienė pirmoji atsidūrė pavojingos motociklo avarijos vietoje
Grita Butkuvienė pirmoji atsidūrė pavojingos motociklo avarijos vietoje / Asmeninio ir 15min archyvo nuotr.

Šv. Velykų savaitgalį neapsieita be skaudžių eismo įvykių. Galima tik spėlioti, kokios galėjo būti pasekmės, jeigu eismo įvykį patyrusiam motociklininkui nebūtų greitai ir teisingai suteikta pirmoji pagalba.

Skubių gelbėjimo veiksmų ėmėsi Lietuvos policijos mokyklos kursantė Grita Butkuvienė ir kiti eismo dalyviai.

„Važiuodama automagistrale iš Kauno rajono, Mastaičių kaimo, link prekybos centro „Mega“, priešais mano vairuojamą automobilį staiga pamačiau parkritusį motociklininką. Sustabdžiusi automobilį ir padarydama iš jo „apsauginę sieną“, nuskubėjau prie sužeistojo. Jau bėgdama link žmogaus supratau, kad jo būklė sparčiai blogėja.

Prisiminusi Lietuvos policijos mokykloje gautas pirmosios pagalbos pamokas, padedant kitiems šalia buvusiems asmenims, nuėmiau šalmą. Nudžiugau, kai žmogus netrukus pradėjo kvėpuoti ir atsigavo.

Kai svarbi kiekviena sekundė, turi tiksliai žinoti, ką reikia daryti. Esu dėkinga dėstytojai Silvijai Petrauskaitei.

Esu dėkinga dėstytojai Silvijai Petrauskaitei už suteiktas žinias ir metodiką, kaip nuimti šalmą, kaip teisingai suteikti pagalbą laukiant greitosios medicinos pagalbos medikų. Kai svarbi kiekviena sekundė, turi tiksliai žinoti, ką reikia daryti – nėra laiko abejonėms“, – policijos pranešime cituojama G.Butkuvienė.

Suprasti akimirksniu

  • Balandžio 3 d., šeštadienio pavakarę Kauno rajone, magistraliniame kelyje A5 Kaunas–Marijampolė–Suvalkai („Via Baltica“ ruože), vairuojamo motociklo „Harley Davidson“ nesuvaldė ir su juo tiesiame ruože apvirto 43 metų vyras. Baikeris šioje avarijoje nukentėjo, skelbė Lietuvos kelių policijos tarnyba.

Kursantė iškvietė medikus ir, kai kiti į pagalbą atskubėję eismo dalyviai laikė nukentėjusįjį, ji reguliavo eismą nukreipdama transportą į vieną juostą šalikelėje.

Kol laukė greitosios medikų, kursantė reguliavo greitkelyje eismą, nukreipdama transportą per vieną juostą šalikelėje.

Kursantė atvira: „Supratau, kad tikrai nesame abejingi kito nelaimei – padėti gelbėti vyriškio sustojo keli pro šalį važiavę žmonės. Viena to nebūčiau padariusi.“

Esant dideliam automobilių srautui, reguliuoti eismą teko ir įvykio vietoje dirbant medikams, kol motociklininkas buvo saugiai išgabentas į ligoninę. „Esu ne tik būsimoji policininkė, taip pat esu ir buvusi jaunoji policijos rėmėja. Galbūt dėl šių savo patirčių nepasimečiau, žinojau, kaip reikia nukreipti mašinų srautą, kas yra svarbu eismo įvykio metu sužaloto žmogaus gelbėjimo operacijoje. Kviečiu visus nelikti abejingiems kito nelaimei, o labiausiai norėčiau, kad tokių įvykių būtų kuo mažiau,“ – išgyvenimais dalijosi kursantė.

Asmeninio archyvo nuotr./Grita Butkuvienė
Asmeninio archyvo nuotr./Grita Butkuvienė

Ši istorija pareigūne siekiančiai tapti Gritai parodė, kad policijos pareigūnas kiekvieną akimirką privalo būti pasiruošęs ginti, saugoti ir padėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius