Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėmesio, jus stebi nežymėta policijos „Audi A6“: baudžia ir už greitį, ir už telefoną

Lietuvos kelių policijos tarnybos naujausias pirkinys, nežymėtas „Audi A6“ automobilis, dirba visu pajėgumu. Tuo pirmadienio rytą galėjo įsitikinti ir 15min žurnalistai. Praleidus su pareigūnais kiek daugiau nei valandą, radaras užfiksavo 28 leistino greičio viršijimo atvejus, o viską matanti pareigūno akis pastebėjo dar du.

KET nepaisančių vairuotojų siaubas

Nežymėtas „Audi A6“ automobilis – kitoks nei likusios policijos naudojamos nežymėtos transporto priemonės. Tiksliau sakant, kitokia yra sumontuota įranga. Ji – labai išmani ir technologiškai pažangi, galinti fiksuoti daug pažeidėjų vienu metu. Pats greičio užfiksavimo atvejis, naudojant „audinėje“ sumontuotą sistemą, trunka vos akimirksnį.

VIDEO: „Slaptas“ polcijos ginklas „Audi A6“ jau medžioja KET pažeidėjus

Iki šiol vairuotojai būdavo pripratę, kad nežymėtas policijos automobilis važiuoja iš užnugario kelis šimtus metrų, tad išvengti pažeidimo būdavo labai paprasta – tiesiog nuspausti stabdį. Tačiau, jeigu viršiję greitį kelyje sutinkate juodąją pareigūnų „Audi“, reikalai būna prastesni.

Visai nesvarbu ar su pareigūnais prasilenksite savo ar priešpriešinėje eismo juostoje, radaras viršytą greitį užfiksuos akimirksniu. Pareigūnui reikės tik įvesti pažeidimo užfiksavimo vietą ir viskas – automobilio duomenys atsiduria duomenų bazėje ir netolimoje ateityje jo vairuotojas gaus laišką.

Sumontuota įranga geba fiksuoti ne tik greičio viršijimo atvejus. Kamera iškart pamato visų automobilių, su kuriais prasilenkia, valstybinius numerius. Jeigu vairuotojas neapsidraudęs ar automobilis be galiojančios techninės apžiūros, sistema automatiškai apdoroja duomenis ir siunčia juos pareigūnams į biurą, o ten jau suformuojamas administracinio pažeidimo protokolas.

Ir stovint, ir važiuojant

„Važiuosime į Mokslininkų gatvę. Nuolat gauname gyventojų pranešimus, kad vairuotojai ten viršija leistiną 40 km/val greitį“, – atsisukęs į 15min žurnalistą pasako vienas iš ekipažo narių LKPT pareigūnas Alius Rėkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“

Šioje gatvėje greitį viršija dažnas vairuotojas. Siauroje ir vingiuotoje kelio atkarpoje vairuotojai dažnai nori pasijusti lenktynininkais, tad Mokslininkų gatve skrieja žymiai greičiau nei 40 km/val.

Tačiau tokie norai čia gali baigtis tragiškai – vienoje pusėje griovys ir medžiai, kitoje – gyvenamieji namai, iš kurių kiemų bet kada gali išlįsti kitas automobilis, išbėgti vaikas. Su pareigūnais čia ilgai neužsibūname, tačiau per 5-10 minučių radaras užfiksuoja 9 greičio viršijimo atvejus.

Greičiausias – 21 km/val viršijęs Mokslininkų gatvėje nustatytą greičio ribą. Už šį pažeidimą, priklausomai nuo to, ar vairuotojas jau buvo baustas, gresia 30-90 eurų bauda.

Policijos „Audi A6“ atpažįsta daugelis

Pareigūnų „Audi“ yra labai gerai pažįstama daugelio vairuotojų. Tuo nesunku įsitikinti – pėstieji, išvydę automobilį, palydi jį akimis, akivaizdžiai greitai artėjantys vairuotojai pristabdo (kartais baudos vis tiek neišvengia, nes kamera mato ne tik priekį, bet ir galą).

Tačiau, jei juoda „Audi A6“ sustoja degalinėje, ją atpažinę vairuotojai dega noru bent trumpai pasikalbėti su pareigūnais – apie šio automobilio galią, pagreitį, degalų suvartojimą ir kelių erelius. Taigi nežymėtas policijos automobilis yra savotiška kelių žvaigždė, kaip magnetas traukianti smalsuolius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“

Pareigūnai tuo labai patenkinti, nes kelių policijos paskirtis yra ne bausti, o rūpintis eismo saugumu. Kitaip tariant, prevencija. Tad kuo daugiau vairuotojų žinos apie šią „Audi“ ir pristabdys ją pamatę, tuo kelyje bus saugiau.

Telefono ekranų tapšnotojai

Išvažiavę iš Mokslininkų gatvės apsukame Vilnių aplinkkeliais. Keli kilometrai Geležinio Vilko gatvėje ir pareigūnai stabdo „Škoda“, kurio vairuotojas ne tik viršija greitį, tačiau ir tapšnoja telefono ekraną. Už šiuos pažeidimus vairuotojui surašytas administracinio pažeidimo protokolas. Dvi nuobaudos buvo sugrupuotos, o kadangi vairuotojas pastaruosius metus nebuvo baustas, jam paskirta pusė minimalios baudos už naudojimąsi telefonu – 30 eurų.

Įsukus į Vakarinį aplinkkelį radaras užfiksuoja dienos rekordininką – prancūziškais numeriais paženklinto automobilio savininkas važiavo 119 km/val greičiu, o aplinkkelyje jis ribojamas iki 90 km/val.

Iš viso per kiek daugiau nei valandą pareigūnai užfiksavo 28 greičio viršijimo atvejus. Ir didelė jų dalis nebuvo itin didelis greičio viršijimas. Tiesą sakant, beveik visada kamera buvo nustatyta taip, kad fiksuotų didesnius nei 15 km/val pažeidimus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Patruliavimas su Lietuvos kelių policijos nežymėta „Audi A6“

Realus ir rodomas greitis

Taip policija siunčia aiškų signalą – pareigūnai nebelinkę taikstytis su nedaug viršijančiais vairuotojais. Juk daugelis galvoja: et, viršiju tik 10–20 km/val., tai niekas nestabdys.

Taip, nestabdys. Tačiau, jei pateksite į šios „Audi A6“ radarą, paštu gausite protokolą ir susimokėsite baudą net ir už nedidelį pažeidimą.

Tie, kurie sakys, kad visą laiką žvilgčioti į spidometro rodyklę bandant važiuoti leistinu greičiu yra nesaugu, bus neteisūs. Automobilio spidometras visą laiką rodo šiek tiek didesnį greitį, nei jis yra iš tiesų.

Pavyzdžiui, jei rodyklė sustoja ties 56 km/val greičiu, būkite ramūs – jūsų realus greitis greičiausiai bus apie 50-51 km/val, o už tokį greitį jūs tikrai nebūsite nubaustas pinigine bauda. Na, nebent jus užfiksuos greičio matuoklis per nulinės tolerancijos dieną. Bet ir tada negausite jokios baudos, o tik įspėjimą, kurių galite gauti nors ir visą šimtą – įspėjimas niekada nepavirs bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius