-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 25 /10:05

Diskusijos dėl parkavimo prie „Savo“ netyla: privačioje aikštelėje „privačios“ taisyklės?

Po 15min publikacijos apie tai, kad dviejų valandų nemokamo parkavimo terminą Kauno prekybos centro „Savas“ aikštelėje viršiję ir apie tai nieko nenutuokę vairuotojai sulaukia reikalavimo įmonei sumokėti 15 eurų, redakcija sulaukė daugiau nusiskundimų dėl šios situacijos. Keliamas klausimas: ar privačioje aikštelėje jos savininkas gali daryti ką nori, net rinkti baudas ne į valstybės biudžetą?
Stovėjimo aikštelė prie PC „Savas“ Kaune
Stovėjimo aikštelė prie PC „Savas“ Kaune / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kauno prekybos centro „Savas“ aikštelėje palikti automobilius nemokamai galima dviem valandom. Laiką įdėmiai turi skaičiuoti pats – nėra įrengtų kitose vietose įprastų užkardų, tad vairuotojai lieka sutrikę, kai po kurio laiko gauna pranešimą apie skirtą baudą – aikštelėje neva užsibuvo ir nesusimokėjo, nors apie tai, kad turėjo susimokėti ir kiek, jiems išvažiuojant iš aikštelės nebuvo pranešta.

„Aikštelėje nėra užkardų, fiksuojančių atvykimo / išvykimo laikus ir nurodančių vairuotojui, kad parkavimo aikštelė yra mokama. Pats išvažiavimas iš aikštelės yra be užkardo, todėl vairuotojas nėra perspėjamas, kad viršijo nemokamo parkavimo laiką ir turi susimokėti papildomai. Apie tai informuoja jau po 20 dienų gauta 15 eurų bauda“, – piktinosi kaunietė Justina.

Laiku neapmokėjus staigmena tau tapusios baudos, pasak Justinos, skolos administravimą iškart perima kita įmonė, kuri prie baudos „prideda“ 19,36 euro už skolos administravimo išlaidas.

„UniPark“ atstovas tuomet patikino, kad visa informacija aiškiai pateikta kelio ženkluose, o automobilių judėjimą prie „Savo“ neva fiksuoja išmaniosios vaizdo stebėjimo kameros – sprendimas neįrengti pakeliamų užtvarų buvo priimtas kaip efektyviausias, siekiant nesukelti papildomų trukdžių intensyviam automobilių eismui šioje aikštelėje.

Masiškai neatkeliauja laiškai

Po pirmosios publikacijos, redakcija sulaukė daugiau pasipiktinusių vairuotojų laiškų. Vienas jų iškėlė klausimą, ar išties privačioje aikštelėje gali daryti, ką nori?

„Norėjau atkreipti dėmesį į vieną dalyką. Parkavimas, įvažiuojant, reglamentuotas kelio ženklu P ir apačioje parašyta „2 val. nemokamai“. Kiek suprantu, stovint ilgiau yra pažeidžiamas kelio ženklas. Pažeidus kelio ženklą, baudas išrašinėja įmonė ir liepia jas sumokėti į savo UAB sąskaitą. Ar tai yra normali praktika? Mano nuomone, baudas turėtų rašyti policija ir mokėti pažeidėjai turėtų į valstybės biudžetą. „UniPark“ šitoje vietoje visiškai siekia pasipinigauti, ir dėl to net nevargsta padaryti užkardų“, – teigė skaitytojas Andrius.

Dar vienas vairuotojas, atvykęs į „Savo“ aikštelę iš Klaipėdos, piktinosi, kad jei jau kas skiria baudą, tai būtų gerai apie ją laiku sužinoti ir gauti pranešimą apie jos paskyrimą.

„Kaip žmogui apmokėti tą baudą, jei net nežinai, kad ji yra? Gauni laišką jau iš skolų išieškotojų, o tame laiške – ieškinys dėl laiku neapmokėtos baudos. Klausimas: o kaip jie sužino, kad tas laiškas pasiekė adresatą? Nes parašyta „apmokėti per 72 valandas“. Tai ar paštas ilgai siunčia, ar kaip? Kur tie laiškai nukeliauja? Masiškai adresatų jie nepasiekia iš „UniPark“, o iš išieškotojų jau ateina“, – stebėjosi skaitytojas Vaclovas.

Gali numatyti taisykles, kokias nori

Ar privačioje aikštelėje išties gali daryti, ką nori? Statyti ženklus, numatyti savas parkavimo taisykles ir jas pažeidusiems skirti baudas? Ar baudų skyrimas – ne tik savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus bei policijos pareigūnų prerogatyva?

Kaip paaiškino biudžetinės įstaigos „Parkavimas Kaune“ direktorius Justas Limanauskas, „Savo“ aikštelė – privatus sklypas, o savame kieme galima daryti, neva, ką nori. Jei netinka numatytos sąlygos, gali nesukti į privačių fizinių ar juridinių asmenų valdomą sklypą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Stovėjimo aikštelė prie PC „Savas“ Kaune
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Stovėjimo aikštelė prie PC „Savas“ Kaune

„Nesilaikant sąlygų, nurodytų prieš patenkant į privačią teritoriją, taikomas mokestis, o ne bauda, nes bausti gali tik valstybės tarnautojai. Nesumokėjus mokesčio, sklypo administratoriai perduoda skolų administratoriams.

Beveik visose prekybos centrų aikštelėse visuose Lietuvos miestuose, kaip ir visoje Europoje, yra taikomos stovėjimo jose taisyklės. Savivaldybė neturi jokių teisėtų galimybių reguliuoti veiklos privačių asmenų valdomuose sklypuose“, – tikino J.Limanauskas.

Tai nėra administracinė nuobauda, o mokestis už taisyklių nesilaikymą.

Ne nuobauda, o mokestis

„UniPark“, administruojančios automobilių statymo aikštelę prie „Savo“, rinkodaros vadovas Laurynas Globys 15min informavo, kad „Savo“ parkavimo aikštelė yra pažymėta kelio ženklais, atitinkančiais KET reikalavimus, bei aiškiai matomoje vietoje pakabintomis mokamos automobilių stovėjimo aikštelės taisyklėmis. O tinkamą ženklų įrengimą patvirtino atsakingi Kauno miesto pareigūnai.

„Parkavimo taisyklės yra pateikiamos vairuotojams susipažinti ir laikomos viešąja oferta konkliudentiniais veiksmais sudaryti atlygintinų paslaugų sandorį (Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 1.71 str.).

Pastatydami savo automobilius šioje privačioje aikštelėje, visi vairuotojai išreiškia valią sudaryti automobilių stovėjimo paslaugų sandorį, laikytis parkavimo taisyklių, o nesilaikius jų – susimokėti 9 taisyklių punkte nurodyto dydžio mokestį.

Norime atkreipti dėmesį, kad tai nėra administracinė nuobauda, o mokestis už privačios aikštelės taisyklių nesilaikymą“, – pabrėžė „UniPark“ atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius