Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvi taisyklės, kurios pėstiesiems padės išlikti gyviems kelyje

Praėjusiais metais Lietuvoje žuvo 98 pėstieji. Dauguma jų po transporto priemonių ratais palindo tamsiu paros metu ir dėl to, kad buvo „nematomi“ – vilkėjo tamsiais drabužiais ir neturėjo atšvaitų, šviesą atspindinčios liemenės ar žibintuvėlio. Nors Susisiekimo ministerija kasmet įvairiose Lietuvos vietose išdalina 200 tūkst. atšvaitų, žuvusiųjų statistika keičiasi labai pamažu.
Anot policininkų, nedrausmingi pėstieji neretai būna itin įžūlūs ir pažeidimus daro tiesiog jų panosėje.
Anot policininkų, nedrausmingi pėstieji neretai būna itin įžūlūs ir pažeidimus daro tiesiog jų panosėje. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pagrindinė problema yra ta, kad pėstieji vis dar nesuvokia matomumą gerinančių priemonių svarbos. Visi galvoja, kad nelaimė atsitiks kitam, bet tik ne jam, tačiau toks įsitikinimas prie gero nepriveda“, – kalbėjo Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis.

Specialisto teigimu, dažna pėsčiųjų klaida – prastai pasirenkama kelio pusė. Pėsčiasis visada turi eiti priešinga eismo judėjimo kryptimi, kad pats pamatytų atvažiuojančias transporto priemones ir turėtų daugiau laiko pasitraukti iš kelio. Statistika byloja, kad Lietuvoje yra žuvęs ne vienas pėsčiasis, netinkamai pasirinkęs judėjimo pusę ir todėl nespėjęs pasitraukti iš kelio atvažiuojančiam automobiliui.

V.Pumpučio teigimu, dalis žmonių atšvaitus naudoja neteisingai – prisisega juos mažai matomose vietose. Jeigu atšvaitas pririštas prie striukės, geriausia, jeigu jis kabo ties keliais. Jeigu atšvaitas – juostinio tipo, apsivyniojantis ranką, jis turėtų būti kuo arčiau riešo – taip tiek iš priekio, tiek iš galo atvažiuojantys automobiliai geriau matys atšvaitą segintį žmogų.

Nupirkite prie lauktuvių krepšelio giminaičiams atšvaitą ar liemenę. Neabejoju, kad tai gali padėti išsaugoti ne vieną gyvybę

„Jeigu pėsčiasis dažnai vaikšto užmiesčio keliu, tai geriausia yra dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, kuri tikrai yra geriau pastebima“, – pataria Susisiekimo ministerijos specialistas.

Jis rekomendavo vairuotojams, lankantiems giminaičius kaimuose, nuvežti šiems atšvaitų ar šviesą atspindinčių liemenių – jas mieste gauti kur kas lengviau.

„Nupirkite prie lauktuvių krepšelio atšvaitą ar liemenę. Neabejoju, kad tai gali padėti išsaugoti ne vieną gyvybę“, – kalbėjo V.Pumputis.

Jis neslėpė, kad Susisiekimo ministerija kasmet išdalina šimtus tūkstančių atšvaitų. Jeigu tai padeda išsaugoti bent vieną gyvybę, tuo užsiimti verta. 

„Norint, kad pėsčiasis kelyje būtų saugus, yra dvi pagrindinės taisyklės. Pirmoji – pėsčiasis turi pasirūpinti atšvaitu, liemene ar žibintuvėliu, arba kitomis matomumą gerinančiomis priemonėmis. Kita taisyklė – turi paisyti ėjimo krypties. Pėsčiasis turi visada eiti kairiąja kelio puse, prieš automobilius. Jeigu šitų dviejų taisyklių pėsčiasis paisys, esu įsitikinęs, pėsčiųjų nukentėtų žymiai mažiau“, – įsitikinęs V.Pumputis.

VIDEO: Vidmantas Pumputis apie atšvaitų naudojimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius