-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Euro įvedimas paskatino drausti automobilius

Kaip ir buvo prognozuota, 2014 m. pabaigoje, prieš Lietuvai įsivedant eurą, smarkiai šoktelėjo transporto draudimo paklausa. Pasak Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje, 2014 m. lapkričio – gruodžio mėnesiais privalomuoju transporto draudimu buvo apdrausta 33 proc. daugiau automobilių nei tuo pačiu laikotarpiu 2013 m. Lyginant 2015 m. ir 2014 m. sausio mėnesį, užfiksuotas beveik 30 proc. augimas.
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

„Negalima vienareikšmiškai teigti, kad toks pokytis susijęs su valiutos pasikeitimu, tačiau tikėtina, kad žmonės skubėjo apdrausti savo transporto priemonę dar prieš euro įvedimą dėl jiems aiškesnės draudimo kainos.

Negalima vienareikšmiškai teigti, kad toks pokytis susijęs su valiutos pasikeitimu, tačiau tikėtina, kad žmonės skubėjo apdrausti savo transporto priemonę dar prieš euro įvedimą dėl jiems aiškesnės draudimo kainos.

Kiti nerimavo, kad po euro įvedimo draudimo kainos smarkiai padidės, tačiau tokia baimė buvo visiškai nepagrįsta“, – teigia Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius.

Nespėję naujų transporto priemonių užregistruoti 2014 m. tai suskubo padaryti pirmąjį 2015 m. mėnesį, per kurį apdraustų automobilių skaičius padidėjo daugiau nei ketvirtadaliu, lyginant su praeitų metų duomenimis. Šių metų sausį draudikai sudarė daugiau nei 27 tūkst. privalomojo transporto draudimo sutarčių.

Psichologinių faktorių svarba ypatingai išryškėja lyginant lengvųjų automobilių draudimo augimą su transporto technikos ir sunkiasvorių automobilių, kuriuos dažniausiai draudžia įmonės, duomenimis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Avarijos vietoje

„Tokie veiksniai, kaip nerimas prieš valiutos keitimą gali sąlygoti lengvųjų automobilių draudimą, tačiau įmonės savo biudžetus planuoja iš anksto ir spontaniškų pirkinių sau neleidžia, todėl ir euro įvedimas įtakos jiems nepadarė.

Tiesa, nedidelis vežėjų draudimo ūgtelėjimas pastebėtas po Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimo, kuomet buvo sugriežtinta transporto priemonių registracijos kontrolė. Dėl to dalis transporto priemonių vėl draudžiamos Lietuvoje, o ne kitose valstybėse“, ­­– sako T. Nenartavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius