Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geras matomumas – būtina sąlyga saugiam eismui

Saugus eismas neįsivaizduojamas be gero matomumo. Žibintai, priekinis stiklas, valytuvai – tai tik dalis mazgų, kurie gali įtakoti matomumą. Apie matomumo įtaką eismo saugumui daug pasakoti nereikia. Viskas susiveda į vieną rodiklį – vairuotojo reakcijos laiką, kuris esant blogam matomumui gali gerokai pailgėti.
Stiklo valytuvai
Stiklo valytuvai / „Scanpix“/AP nuotr.

Itin didelę reikšmę matomumas turi rudenį ir žiemą, kai didžiąją paros dalį vyrauja tamsa, o keliai neretai būna šlapi ir slidūs. Kiekvienas vairuotojas privalo įsitikinti, kad ėmėsi visų priemonių geram matomumui iš automobilio vidaus užtikrinti.

Panevėžio darbo rinkos mokymo centro Vairuotojų praktinio mokymo vadovas Vytautas Šakėnas pirmiausia akcentuoja automobilio žibintus. Net jei ir abu automobilio žibintai veikia, dar nereiškia, kad jie gali užtikrinti gerą matomumą. Kartais lempų stiklai gali būti nešvarūs. Plastmasiniai žibintai laikui bėgant gali prarasti skaidrumą.

Gamintojo nuotr./Valytuvai
Gamintojo nuotr./Valytuvai

„Užtenka išeiti į gatvę ir paskaičiuoti, kiek automobilių apskritai važiuoja su netvarkingais žibintais. Jau nebekalbu apie tai, kad žibintai turi veikti. Dažnai žibintai būna ir nesureguliuoti – šviečia per žemai ar per aukštai.

Dažnai žibintai būna ir nesureguliuoti – šviečia per žemai ar per aukštai.

Lietuvos automobilių parkas yra senas, ne visi automobiliai turi žibintų nuplovimo įrenginį, tad patys vairuotojai kartas nuo karto turėtų nuplauti, nuvalyti žibintus“, – pasakoja V.Šakėnas.

Tačiau tinkami žibintai nepadės, jei vairuotojas negali kokybiškai stebėti aplinkos pro automobilio langus. Ypač tai pastebima žiemą, kai automobiliai po nakties būna apsnigti ar apšerkšniję. Ne kiekvienas vairuotojas kruopščiai nuvalo automobilio langus.

„Tenka matyti vairuotojus, važiuojančius tarsi tanke. Pro mažą nuvalytą tarpelį vairuotojas vos mato kelią. Ką jau bekalbėti apie šoninius langus. Jie nepermatomi dėl šerkšno. Taip žmogus važiuoja ir nemato nei pėsčiųjų, nei kitų automobilių, nes tiesiog jam nesimato. Tai nesiderina su saugiu eismu. Skirkite kelias minutes ir, kol šyla variklis ir salonas, kruopščiai nuvalykite langus, žibintus. Nepamirškite galinių žibintų ir stiklo“, – siūlo V.Šakėnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsnigti automobiliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Apsnigti automobiliai

Priekinio stiklo švara ir valytuvų kokybė taip pat turi didelę reikšmę geram matomumui. Ypač tamsiu paros metu.

„Prisipažinkite, ar dažnai valote priekinį stiklą iš vidaus? Pabandykite paimti servetėlę ir nuvalyti. Pamatysite, koks nešvarus buvo jūsų automobilio stiklas.

Valytuvai irgi turi būti tvarkingi ir valyti visu jų plotu, kiek priklauso. Keiskite valytuvus laiku. Žinoma, nepamirškite ir langų skysčio, kuris žiemą neužšaltų. Laikas išpurkšti vasarinį skystį“, – sako V.Šakėnas.

VIDEO: Žibintų tikrinimo akcija Panevėžyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius