Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidas pėstiesiems, kaip išlikti sveikiems: žiūrėkite į kelią, ne į telefoną

Daugelį gyvenimo procesų gerokai palengvinę išmanieji telefonai turi vieną didelį minusą: jie mažina saugumą keliuose. Vairuotojai neatsispiria pagundai žvilgtelti į savo išmanųjį prietaisą ir nepastebi kelyje atsiradusių kliūčių, o pėstieji neretai vaikšto žiūrėdami ne į kelią, bet į savo įrenginio ekraną. Todėl, nors žuvusiųjų keliuose skaičius mažėja daugelyje Europos valstybių, eismo įvykių ir sužeistųjų skaičius turi polinkį augti.
Policijos reidas
Policijos reidas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tokie priminimai ypač aktualūs artėjant rugsėjui – juk tą mėnesį į gatves sugužės tūkstančiai moksleivių ir studentų, judančių į mokymo įstaigas. Be to, rugsėjo mėnesį gerokai padidėja ir transporto priemonių skaičius gatvėse, tad vairuotojai privalo skirti daugiau dėmesio ne tik tam, kas dedasi ant kelio, bet ir procesams, vykstantiems ant šaligatvio. Kiekvienas eismo specialistas sutiks, kad būtent dėmesio skyrimas pagrindinei veiklai – ėjimui, vairavimui ar važiavimui dviračiu – labai dažnai yra apribojamas išmaniųjų prietaisų, nuolatos primenančių apie susisiekti norinčius žmones, pasaulyje vykstančias naujienas ir t.t.

Vairuotojams rugsėjį reikėtų atidžiau žvelgti į gatves ir veiksmą šalia jų, o pėstiesiems – prisiminti savo teises ir pareigas. Tai ypač galioja rugsėjo 1-ąją, kai tėvai lydės savo vaikus į mokyklas – juk mažiesiems didžiausias pavyzdys yra jų tėvai. Jeigu šie elgiasi neteisingai, vaikšto ne per perėjas, tuomet ir vaikai, eidami savarankiškai, neieškos legalaus ir saugaus būdo pereiti per gatvę.

Atšvaitai – būtini

Pėstieji privalo eiti šaligatviais arba pėsčiųjų takais dešine puse, o ten, kur jų nėra – kelkraščiu. Jeigu nė vieno iš šių dalykų nėra, leidžiama eiti važiuojamosios dalies pakraščiu.

Kelkraščiu ar važiuojamosios dalies pakraščiu einantys pėstieji turi judėti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį

Pažymima, kad kelkraščiu ar važiuojamosios dalies pakraščiu einantys pėstieji turi judėti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį – taip jie pirmi šias pamatys ir spės pasitraukti, jeigu vairuotojai sureaguos per vėlai. Tačiau jeigu kelkraščiu (ar važiuojamosios dalies pakraščiu) važiuojate neįgaliųjų vežimėliu, vedatės dviratį, mopedą, traukiate rogutes ir pan., judėti galite tik viena eile ir ta pačia kryptimi, kuria važiuoja automobiliai.

Organizuota pėsčiųjų grupė eiti važiuojamąja dalimi gali kolona, bet ne daugiau kaip keturiomis eilėmis, kuo arčiau dešiniojo krašto ir ta pačia kryptimi, kuria juda transporto priemonės. Kolonos priekyje ir gale turi eiti lydintys asmenys, vilkintys šviesą atspindinčias liemenes. Svarbu įsiminti, kad tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui organizuotai pėsčiųjų grupei eiti važiuojamąja dalimi draudžiama. Jeigu grupę sudaro vaikai iki 16 metų, ji privalo judėti prieš transporto judėjimo kryptį dviem eilėmis ir turi būti lydima ne mažiau kaip dviejų suaugusiųjų, kuriems yra ne mažiau kaip 21 metai.

Atšvaitą pėstiesiems nešioti būtina, kai einama neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui. Vietoje atšvaito galite rankoje neštis šviečiantį žibintą ar vilkėti šviesą atspindinčią liemenę.

Kelią pereiti ne bet kur

Į kitą kelio pusę pėstieji gali eiti tik pėsčiųjų perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių ar kelkraščių liniją. Kai matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti per kelią stačiu kampu į abi puses gerai apžvelgiamose vietose, tačiau tik įsitikinus, kad tą daryti saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms. Tamsiu paros metu rekomenduojama neštis šviečiantį žibintą, prisisegti atšvaitą ar vilkėti šviesą atspindinčią liemenę.

Įžengti į važiuojamąją dalį pėstieji gali tik tada, kai įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių, jų greitį ir įsitikina, kad tai daryti saugu. Pėsčiųjų perėja nesuteikia nemirtingumo – tą žmonės turėtų įsiminti.

Pėstiesiems draudžiama eiti per važiuojamąją dalį tose vietose, kur yra transporto ar pėsčiųjų atitvarai, o gyvenvietėse – ir ten, kur yra skiriamoji juosta, išskyrus pėsčiųjų perėjas ir sankryžas. Taip pat negalima eiti automagistrale ar greitkeliu, eiti skiriamąja juosta arba greta jos, eiti dviračių takais, pasišalinti iš eismo įvykio vietos, jeigu pėsčiasis yra su ja susijęs. Taip pat negalima važiuoti riedučiais, riedlentėmis ir paspirtukais važiuojamąja dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius