Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką daryti, jei eismo sąlygos sudėtingos? Dakaro lenktynininkai pataria nevairuoti

Sinoptikai artimiausiomis dienomis prognozuoja visišką orų „mišrainę“: bus ir lietaus, ir šlapdribos, kai kur siautės pūga. Be to, dienomis šiltesnis oras tirpdys sniego likučius, naktimis keliuose formuosis plikledis. Tokios sąlygos – prasta žinia vairuotojams, mat išvažiavus iš namų ryte vienokiu keliu, grįžti gali tekti kardinaliai kitokiu.
Vilniuje šeštadienio vakarą – nepavydėtinas oras
Snygis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dakaro ralio maratoną įveikę sportininkai, paklausti, ką patartų vairuotojams, vieningi – jei bent kiek abejojama savo jėgomis, geriausia tądien nevairuoti.

Benediktas Vanagas, „General Financing team Pitlane“ komandos pilotas, įveikęs Dakaro ralį ir spėjęs laimėti „Winter Rally“, akcentavo, kad pirmas saugumo veiksnys – automobilio padangos. Šios turi būti kaip įmanoma geresnės ir turėti kuo didesnį protektorių.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Benediktas Vanagas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Benediktas Vanagas

„Taip pat vairuojant turi būti kuo švelnesni judesiai. Nes staigesnis vairo pasukimas gali reikšti tai, kad automobilis ims slysti“, – kalbėjo B.Vanagas.

Jis pabrėžė, kad ypač svarbu pasitikrinti, kokia kelio danga laukia: ar tiesiog šlapia, ar apledėjusi, ar sniegas suplūktas.

„Galite nebijoti stipriau pastabdyti ir pamatysite, kaip elgiasi automobilis – ar čiuožia ratai, ar ne“, – kalbėjo lenktynininkas.

VIDEO: Benedikto Vanago patarimai vairuojantiems žiemą

Sąlygos gali bet kada pasikeisti

Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis, „Craft Bearings“ komandos nariai, pabrėžia, kad jeigu nėra reikalo, geriausia nevairuoti apskritai.

„Jei tik įmanoma, mieste reikėtų atsisakyti automobilio. Jei oro sąlygos pavojingos, geriau rinktis viešąjį transportą ar eiti pėsčiomis“, – sakė D.Vaičiulis.

A.Juknevičius pabrėžė, kad ypač svarbu tinkamai pasiruošti automobilį. Pasak jo, šitai kartojama kasmet, tačiau vairuotojai dažnai to neįvertina, o to pasekmė – sudaužyti automobiliai.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis

„Jei automobilis žiemos sąlygoms neparuoštas, geriau važiuoti taksi. Ir netgi jei paruoštas, važiuoti visada reikia turinti mintyje tai, kad kelio danga gali pasikeisti“, – kalbėjo sportininkas.

Jis pats yra patyręs eismo įvykį, kai žiemą važiavo švariu asfaltu ir atrodė, kad vieną akimirką sukibimas buvo geras, o kitą akimirką – automobilis jau sukosi ir virto į griovį.

„Kai išlipau, net pastovėti ant kelio negalėjau, toks plikledis buvo“, – prisiminė A.Juknevičius.

VIDEO: Antano Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio patarimai vairuojantiems žiemą

Sukibimas priklauso nuo greičio

Vaidotas Žala, „Agrorodeo“ komandos pilotas, pabrėžė, kad vienintelis būdas išlaikyti tinkamą sukibimą su keliu bet kokiomis sąlygomis – atitinkamas automobilio greitis.

„Jeigu sąlygos prastos, matyt, reikia nekreipti dėmesio į tai, kas iš paskos važiuoja ir pypena, šviesomis mirga, ir važiuoti tokiu greičiu, koks komfortiškas“, – pabrėžė V.Žala.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas

Tarp didžiausių privalumų, jo nuomone, padangos, kurios turėtų būti kuo naujesnės ir turėti kuo didesnį protektorių. Idealus variantas, šyptelėjo V.Žala, naujos žieminės padangos kas metus, o važiuoti tomis pačiomis padangomis 3–4 sezonus, anot jo, nepatartina.

„Skirtumas tarp 5–6 mm ir 8 mm protektoriaus – labai didelis“, – akcentavo lenktynininkas.

Saulius Jurgelėnas, „Agrorodeo“ šturmanas, sakė nuolat pastebintis, kad esant prastesnėms eismo sąlygoms ne vienas vairuotojas ima nervintis, bijoti važiuoti ir pan.

„Mano nuomone, tikrai geriau tą dieną apsieiti su visuomeniniu transportu ar taksi, nes tada, kai kažkas bijo važiuoti, pradeda kelyje daryti netikėtus manevrus, o tai baigiasi smulkių avarijų virtine“, – pabrėžė lenktynininkas.

VIDEO: Vaidoto Žalos ir Sauliaus Jurgelėno patarimai vairuojantiems žiemą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius