Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad vaikas mokyklą pasiektų saugiai – ką turėtų žinoti tėvai?

„Ar mano vaikas pasiruošęs savarankiškai pereiti gatvę“, – klausimas, kuris artėjant naujiems mokslo metams kamuoja daugelį tėvų. Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Daiva Piličiauskienė pabrėžė, kad apie saugumą kelyje reikėtų kalbėtis nuo pat mažens. O ką daryti, kad vaikas visa tai prisimintų? Apie tai sutiko papasakoti patyrusi pedagogė, Kauno mokyklos-darželio „Šviesa“ direktorė Erika Vaidelienė.
Vilnius švenčia naujųjų mokslo metų pradžią
Vilnius švenčia naujųjų mokslo metų pradžią / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Saugaus eismo reikėtų mokytis nuo mažumės

Kaip 15min paaiškino D.Piličiauskienė, saugaus eismo vaikas turi būti mokomas nuo pat mažens. Kartu žaidžiant kieme su mažąja atžala galima padėti minimalius saugaus eismo pagrindus, kuriuos, laikui bėgant, vaikas papildys darželyje, vėliau – mokykloje, užklasinėje veikloje. „Taigi, – pabrėžė ji, – apie tai, kaip saugiai elgtis kelyje reikia kalbėti juo pat mažens. Kartu keliaudami stebėkite aplinką, kalbėkitės, pasakokite.“

Kokio amžiaus vaiką jau galima paleisti į mokyklą vieną? Pašnekovės nuomone, tai labai individualu ir priklauso nuo daugybės faktorių, tarp kurių – vaiko branda, išsivystymas, pastabumas, atsakomybės jausmas, atstumas iki ugdymo įstaigos.

„Tėveliai puikiai pažįsta savo vaikus, mato kiek jie savarankiški, atidūs, atsargūs bei socialiai prisitaikę, todėl šis sprendimas turėtų būti priimamas individualiai“, – paaiškino D.Piličiauskienė.

Su vaiku kartu stebėkite aplinką, aptarkite, kaip saugiai pereiti gatvę, o svarbiausia – padarykite tai kartu.

Skubantys tėvai ne visada gali skirti laiko specialiam vaikų paruošimui, tačiau, anot pašnekovės, tai galima derinti su kita veikla, pavyzdžiui, važiuojant apsipirkti ar išėjus pavedžioti šunį. Kitaip tariant, kaip yra galimybė – su vaiku kartu stebėkite aplinką, aptarkite, kaip saugiai pereiti gatvę, o svarbiausia – padarykite tai kartu.

„Akcentuokite tai, kad reikia būti atidžiam ir kartais net turėti ,,ekstrasensinių“ gebėjimų nuspėti vairuotojo elgesį. O tai vaikams patinka, jie tampa ,,gatvės eismo ekspertais“, kartais savo pamokymais ir žiniomis pranoksta pačius tėvelius“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad dar viena svarbi kelionės į mokyklą dalis, kurios nereikėtų pamiršti, yra viešais transportas.

Ką turėtų žinoti kiekvienas vaikas?

„Kad kelionė būtų saugi, visada ją reikia apgalvoti iš anksto. Aptarkite kelią, kurį turės įveikti jūsų atžala, išnagrinėkite viešojo transporto maršrutą, laiką. Pradžioje teks apsišarvuoti kantrybe, tačiau jeigu jau nusprendėte savarankiškai išleisti vaiką į mokyklą – bent kelis kartus tą maršrutą įveikite kartu“, – patarė saugaus vaiko mokyklos specialistė.

Be to, anot jos, prieš išleidžiant vaiką vieną vertėtų priminti, kad per gatvę galima eiti tik per pėsčiųjų perėjas ir tik įsitikinus, kad automobiliai sustojo praleisti bei atidžiai stebint kairę, o paskui – dešinę pusę. Eiti reikia ramiu žingsniu, jokiu būdu nebėgti ir nesinaudoti mobiliuoju telefonu ar ausinėmis.

„Jei eismą kelyje reguliuoja šviesoforas, per kelią galima eiti tik degant žaliam šviesoforo signalui, – svarbiausius dalykus priminė 15min pašnekovė. – Mieste reikia eiti šaligatviu arba pėsčiųjų taku, o ten, kur jų nėra – kairiuoju kelkraščiu, tam kad iš tolo matytųsi atvažiuojantis automobilis. Autobuso ar troleibuso reikia laukti stotelėje, kurioje, beje, išdykauti ir bėgioti griežtai draudžiama, juk netyčia vaikas gali išbėgti į gatvę ar draugą nustumti.“

Kalbėdama apie tai, ką turėtų žinoti kiekvienas vaikas D.Piličiauskienė taip pat pabrėžė, kad prie autobuso ar troleibuso priartėti galima tik visiškai sustojus, o įlipti ramiai, nesistumdant. Be to, pasak jos, vaikams paaiškinkite, kad į mokyklą keliaujant automobiliu būtina prisisegti saugos diržą. Jį išlaipinti saugu tik į kelkraščio ar šaligatvio pusę.

Beje, 15min kalbinta D.Piličiauskienė atkreipė dėmesį, kad artėja tamsusis metų laikas, todėl vaikai, kaip ir suaugusieji, privalo pasirūpinti savo saugumu – įsisekite atšvaitus. Jis turėtų būti kabinamas dešinėje pusėje, automobilių žibintų aukštyje.

Kad vaikai ne tik išgirstų, bet ir prisimintų

Apie tai, kaip su vaikais apie saugų eismą kalbėtis taip, kad jie ne tik išgirstų, bet ir prisimintų, papasakojo Kauno mokyklos-darželio „Šviesa“ direktorė, ilgametė pedagogė E.Vaidelienė. Pasak jos, svarbiausia, kad informacija būtų pateikiama praktiškai arba vaikams neįprastais, įdomiais būdais, pavyzdžiui, pasitelkiant įvairius personažus. Tai labai vaikus sudomina ir jie daug geriau įsimena informaciją“.

Pedagogės teigimu, būtų labai gerai, jeigu saugaus eismo principus tėvai su vaikais galėtų išbandyti praktiškai, tačiau tikrai ne kiekvienas gali tam skirti daug laiko. Vis dėlto, anot jos, svarbiausia, norint, kad mažasis eismo dalyvis informaciją įsimintų, jam ne kalbėti, o kalbėtis, įtraukti vaiką ir jį išklausyti, leisti pasisakyti, atsakyti į kylančius klausimus.


Brangink gyvybę. Pasikalbėk api saugumą kelyje su savo vaiku

Skiltis Saugukelyje.lt rengiama kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius