Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Keli kilometrai nuo Kauno nutolęs kelias: dešimtmečių problema vietiniams

XXI a. vos keli kilometrai nuo Kauno yra gyvenvietė, kurioje žmonės vis dar būna atskirti nuo civilizacijos. Jų negali pasiekti nei ugniagesiai gelbėtojai, nei greitosios medicinos tarnyba. Ką jau kalbėti apie komunalinių atliekų surinkimą ar mokyklinį autobusiuką.
Nepravažiuojamas kelias
Nepravažiuojamas kelias / Erikos Jusytės nuotr.

Pavasario metu ar stipriai palijus kitais metų laikais kelias tampa nepravažiuojamas. Šiuo keliu kasdien naudojasi vien apie 100 vietos gyventojų, kurie priversti palikti automobilius pamiškėje ir eiti pėsčiomis iki namų, o kelio nežinantys vairuotojai patenka į „klampius spąstus“, iš kurių išsivaduoti be pagalbos neįmanoma. Per pastarąją savaitę vietiniai gyventojai nespėja traukti įklimpusius automobilius.

Gyventojai prisimena atvejį, kai pavasarinio polydžio metu numirusį kaimo gyventoją į morgą teko gabenti traukiniu, nes tai vienintelė transporto priemonė, kuria buvo įmanoma pasiekti miestą.

2006 metais gyvenvietėje užsidegus žolei, gaisras išplito į mišką, o vietos ugniagesiai nesugebėjo privažiuoti prie gaisro židinio, todėl buvo pasitelkta sunkioji technika. Didelių nuostolių ir aukų tą kartą išvengti pavyko.

Erikos Jusytės nuotr./Nepravažiuojamas kelias
Erikos Jusytės nuotr./Nepravažiuojamas kelias

Aleksandruvka yra didžiausias kaimas Kaišiadorių rajone, į kurį patekti galima tik vienu keliu, jungiančiu Neveronių ir Pravieniškių gyvenvietes. Priekaištai dėl kelio būklės Pravieniškių seniūnijai ir Kaišiadorių rajono savivaldybei reiškiami jau ilgą laiką, prirašyta dešimtys prašymų, tačiau palankaus atsako nesulaukta. Situacijai pablogėjus, diskusija apie nepravažiuojamą kelią perėjo ir į viešąją erdvę. Žmonės juokauja sakydami, kad vis dar gyvename akmens amžiuje. Apmaudą reiškė ne tik vietos gyventojai, bet ir tie, kam tenka važiuoti šiuo keliu: „Kiekvieną kartą norint nuvažiuoti į kaimą susiduri su problemom, nereikia net kalbėti apie automobilių gadinimą važiuojant tais keliais, nes kartais tie keliai tiesiog nepravažiuojami. Kaime gyvena serganti močiutė pas kurią infarktų metu skubu ne tik aš, bet ir greitoji med. pagalba. Tad apie ką dar galima kalbėti, kai dėl tokių kelių nukenčia žmonių sveikata, kurių ir taip ten nedaug likę. Pasikeistų keliai, pagyvėtų ir pats kaimas. Kodėl apžiūrėti kelių atvažiuojama, kai išsausėja? Gal nepravažiuojat? Nuvykti į kitą šalį greičiau ir paprasčiau nei į Aleksandruvkos kaimą“.

Įsiplieskus diskusijai Facebook‘e apie blogai prižiūrimą kelią, į pokalbį įsitraukė Kaišiadorių rajono savivaldybės meras Vytenis Tomkus, pareikšdamas, kad dėl susiklosčiusios situacijos atsakinga Pravieniškių seniūnė: „Tikrai taip, bet tai yra tiesioginės seniūnės funkcijos visus tuos darbus organizuoti“. Tačiau ar tikrai Kaišiadorių rajono savivaldybės administracija atliko jiems priklausančius darbus ir ištęsėjo duotus pažadus?

Kelias tarp Neveronių ir Pravieniškių naudojamas nuo 1956 metų. Kauno rajono savivaldybė 1997 metais, atsižvelgus į galimus rizikos faktorius, nutiesė naują, platų 4 km ilgio žvyrkelį iki Kauno ir Kaišiadorių rajonų ribos. Kauno rajono savivaldybė iš savo pusės atliko visus būtinus kelio rekonstrukcijos darbus, o Kaišiadorių rajono savivaldybės administracija vietos gyventojams pažadėjo sutvarkyti jai priklausančią kelio dalį, tačiau per pastaruosius 20 metų situacija nepagerėjo ir iki šiol kelias pavasario metu yra nepravažiuojamas.

Kelias Pravieniškės – Neveronys yra svarbus valstybiniu mastu

Greitkelyje Vilnius–Kaunas 87–88 kilometre yra tiltas per Krunos upelį. Atsitikus didelio mąsto automobilių avarijai ar tiltui tapus avarinės būklės, vienintelis artimiausias kelias pasiekti Kauną būtų Rumšiškės–Pravieniškės–Neveronys–Kaunas. 2017 metais greitkelyje tarp Rumšiškių ir Grabuciškių buvo įrenginėjami automobilių patikros vartai, todėl dalis eismo buvo nukreipta būtent per Aleksandruvkos gyvenvietės kelią.

2012 metų gegužės mėnesį atkarpai tarp Kauno ir Rumšiškių suteiktas greitkelio statusas, todėl vienintelis nemokamas kelias krovininiam transportui ir žemės ūkio technikai, važiuojant iš Kauno į Rumšiškes, Kaišiadoris, Elektrėnus ar net Vilnių yra kelias Neveronys–Pravieniškės.

Rinkiminiai pažadai nevirsta darbais

Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijai problema yra žinoma jau daugelį metų, tačiau sprendimų situacijai gerinti nesiimta. Prieš rinkimus kelią žadama taisyti, po rinkimų atsakymas toks pat – šiuo metu nėra galimybių tvarkyti kelią. Prieš savaitę Pravieniškių seniūnė gyventojų prašymu važiavo apžiūrėti kelią, tačiau buvo priversta prašytis pagalbos, nes automobilis įveikė tik pirmuosius metrus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius