-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į mokyklą Noreikiškėse – ekstremaliomis sąlygomis: kam rūpi vaikų saugumas?

Kauno rajono Noreikiškių kaime gyvenančių vaikų kelias į mokyklą – ne rožėmis, o purvu klotas. Skubėdami link autobusų stotelės, jie kiekvieną dieną rizikuoja savo gyvybe – bandydami išvengti purvynių, eina važiuojamąja kelio dalimi. Jaudindamiesi dėl savo atžalų, mažųjų tėveliai kreipėsi į žurnalistus. Ringaudų seniūnija 15min patvirtino: šaligatvis jau projektuojamas.
Tokiu nesaugiu keliu į mokyklą Noreikiškėse eina vaikai
Tokiu nesaugiu keliu į mokyklą Noreikiškėse eina vaikai / Skaitytojo nuotr.

„Noreikiškių Forto gatvės gyventojai, ypač vaikai, priversti kasdien bristi purvu iki autobusų stotelės arba rizikuoti gyvybe, bandydami eiti važiuojamąja kelio dalimi. Priežastis paprasta – nėra jokio šaligatvio. Prieš porą metų seniūnija nutiesė kokybišką šaligatvį tik iki Stirnų gatvės. Noreikiškės ties Stirnų gatve užsibaigė, o toliau prasideda kitos, „baudžiauninkų“, seniūnijos teritorija?

Ryte šioje vietoje pravažiuoja tūkstančiai automobilių, eismas intensyvus. Vaikui, kovojant dėl savo gyvybės, belieka maudytis purve ir tai negarantuoja jam saugumo.

Prieš porą mėnesių kelininkai situaciją tik pablogino, nes į purvą, esantį kelkraštyje, užpylė juodžemio. Vaikai rytais eina į mokyklą visiškai ekstremaliomis sąlygomis, panašiomis į pasivaikščiojimą po kiaulides. Nuolat kyla ginčai tarp vaikų ir vairuotojų, nes šie bando „auklėti“ mažuosius. O kur jiems dėtis? Sparnų niekas juk neišduoda“, – situaciją nupasakojo viešai prisistatyti nepanoręs, tačiau visų Forto gatvės gyventojų vardu žodį taręs vyras.

Pasak jo, buvo kreiptasi į Ringaudų seniūniją, kelių policiją bei saugaus eismo tarnybą, tačiau niekas nepasikeitė. Įprastas seniūnijos ir Kauno rajono savivaldybės atsakymas: nėra pinigų.

„Prašėme kelių policijos ir saugaus eismo tarnybos aptverti važiuojamosios dalies kraštą, kad vaikai galėtu saugiai eiti asfaltu. Tačiau reakcijos nesulaukėme. Mūsų kvartale, iki kurio nėra jokio šaligatvio, yra per 100 gyvenamų namų. Kiekviename name – po kelis vaikus. Pats turiu tris nepilnamečius, iš kurių du rytais važiuoja į mokyklą, o vakarais lanko būrelius. Neturiu galimybės nuolat vežioti jų automobiliu ir matau, kad tai – ne tik mano problema.

Ryte šioje vietoje pravažiuoja tūkstančiai automobilių, eismas intensyvus. Vaikui, kovojant dėl savo gyvybės, belieka maudytis purve ir tai negarantuoja jam saugumo. Jeigu šioje atkarpoje atsitiks nelaimė ir kažkuris vairuotojas nepamatys einančio vaiko, kas atsakys? Manau, kad seniūnija, savivaldybė, policija ir saugaus eismo tarnyba apkaltintų vairuotoją“, – piktinosi skundo autorius.

Sprendimas – artimiausiu metu

Ringaudų seniūnijos atstovams ši problema yra žinoma. Ją ruošiamasi artimiausiu metu spręsti.

„2017 metų spalio mėnesį Kauno rajono savivaldybė pasirašė sutartį su UAB „Projektų rengimo centras“ dėl Noreikiškių kaimo Šiltnamių gatvės šaligatvio ir paviršinio (lietaus) nuotekų tinklų statybos techninio projekto parengimo. Šaligatvis projektuojamas nuo Stirnų gatvės autobusų sustojimo iki I Kauno forto. Projektas turėtų būti parengtas iki 2018 m. gegužės 26 d. ir derinamas su VĮ „Kelių priežiūra“, Lietuvos automobilių kelių direkcija, kadangi Šiltnamių gatvė priklauso „Kelių priežiūrai“, – rašoma Ringaudų seniūnijos atsakyme į 15min klausimus.

Rašte pabrėžiama, jog Kauno rajono savivaldybė 2008 m., 2010–2013 m. vykdė Noreikiškių kaimo Šiltnamių gatvės šaligatvio su paviršinio vandens nuotekų surinkimo tinklais bei apšvietimo statybos darbus. Ringaudų seniūnijos žiniomis, nepakankamas finansavimas kelių priežiūrai (rekonstravimui) ir intensyvi urbanistinė plėtra neleidžia greitai įvykdyti visų suplanuotų darbų, kurių papildomai prašo gyventojai.

„Kelių priežiūra“ nuolat atlieka Šiltnamių gatvės priežiūrą: lygina kelkraščius, šienauja pakeles, šluoja, valo sniegą ir pan. Dėl lietingų orų, kaip ir visų kitų kelių, kelkraščiai buvo šlapi. „Kelių priežiūra“ kelio atkarpoje tarp Stirnų gatvės ir Forto gatvės yra įrengusi keletą greitį mažinančių kalnelių“, – teisinosi Ringaudų seniūnijos atstovai.

Tačiau Forto gatvės gyventojų žinios apie ruošiamą techninį šaligatvio projektą gyventojų nenuramino. Tik iškėlė papildomų klausimų.

„Noreikiškių Šiltnamių gatvė, kurioje reikėjo nutiesti šaligatvį, yra 2 km ilgio. Prieš kelerius metus buvo trinkelėmis išklotas šaligatvis, įrengti priešgaisriniai kranai, sustatyti apšvietimo stulpai, tačiau šaligatvis buvo sutvarkytas tik 1,7 km atkarpoje, o 300 metrų atkarpą iki mūsų gatvės sutvarkyti „pamiršo“. Kyla klausimas. Nejaugi buvo užsakytas techninis Noreikiškių šaligatvio projektas 1,7 km atkarpai ir planuose paliktas planas vėl rengti techninį projektą ir darbų planą 300 metrų atkarpai? Kur logika?“ – retorinius klausimus iškėlė Forto gatvės gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius