Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Klampyne virtusio kelio įkalintiems Prienų rajono gyventojams pasiūlyta išeitis – laukti, kol pradžius

Įsivaizduokite, kad kasdien automobiliu važiuodami į darbą, parduotuvę ar vaistinę nesate tikri, ar tikslą pasieksite neužklimpę, ar pusiaukelėje teks ieškotis pagalbos ir „išlupti“ automobilį iš klampynės. Tokia sodų, esančių aplink Jūrės kelią Prienų rajone, gyventojų kasdienybė. Paguosti čia gyvenančių negali ir rajono meras, mat šiuo metu kelias pernelyg šlapias remontui, tad teks laukti, kol šis pradžius.
Pažliugės žvyrkelis
Pažliugės žvyrkelis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min redakcijai parašiusi Vilma Špokavičiūtė – viena iš pažliugusio ir nepravažiuojamo Jūrės kelio įkaitais tapusių Jūrės sodų gyventojų. Pasak jos, vos 4,58 km ilgio kelio ruožas prastos būklės yra visada: vasarą, kai kelias sausas, juo važiuoti tenka lyg kopėčiomis, lyjant, keičiantis sezonams, kelias virsta ištisa purvyne, kurią kasdien turi įveikti ne tik ne viena dešimtis gyventojų, bet ir mokyklinis autobusas.

„Pavasarį, rudenį ir tada, kai lyja, kelias dėl dažno eismo tampa nepravažiuojamas. Kiekvieną kartą prašome seniūno, kad kelias būtų tvarkomas, jis pasako, kad nėra lėšų ir reikia palaukti sausesnio oro. Ir viskas tuo baigiasi“, – pasakojo V.Špokavičiūtė.

Liepė ieškoti traktoriaus

Moters kantrybės taurę perpildė balandžio pradžioje pačios patirtas įvykis, kai per Velykas pati įklimpo minėtame kelyje ir nebesugebėjo išvažiuoti.

15min skaitytojo nuotr./Klampyne virtęs kelias Prienų rajone
15min skaitytojo nuotr./Klampyne virtęs kelias Prienų rajone

„Paskambinau kelioms avarinėms tarnyboms, išgirdau, kad jos nevažiuos, nes mašiną gali traukti tik nuo asfaltuoto kelio. Padėti pasisiūlė kito automobilio vairuotojas – mano automobilį iškasinėjome iš bandėme jį ištraukti. Betraukiant trūko lynas ir buvo apgadinta mano mašina – išdužo galinis langas, žibintas. Ir vis tiek ištraukti automobilio nepavyko“, – pasakojo V.Špokavičiūtė.

Pokalbis telefonu su seniūnu ir Prienų rajono meru Alvydu Vaicekausku vaisių nedavė – moteriai buvo pasiūlyta ieškoti traktoriaus. Paskambinusi bendruoju pagalbos numeriu V.Špokavičiūtė taip pat išgirdo, kad policijos ar priešgaisrinės tarnybos gelbėtojų pagalbos nesulauks – turėtų jos ieškoti savarankiškai.

15min skaitytojo nuotr./Betraukiant automobilį trūko lynas ir buvo išdaužtas galinis langas
15min skaitytojo nuotr./Betraukiant automobilį trūko lynas ir buvo išdaužtas galinis langas

„Galiausiai ištraukti automobilį padėjo kitas vairuotojas, bet dėl nepravažiuojamo kelio teko jį palikti šalikelėje“, – pasakojo moteris.

Tvarkyti prašė dar pernai

V.Špokavičiūtė pasakojo, kad dar praėjusių metų balandį buvo surinkta daugiau nei 60 gyventojų, gyvenančių aplink Jūrės kelią esančiose sodų bendrijose ir gyvenvietėse, parašai su prašymu kelią sutvarkyti.

„Tąkart skambinome ir merui, sakėme, kad galime surinkti ir daugiau parašų, jeigu reikia, jis patikino, kad tiek, kiek turime, užteks. Visgi Jūrės kelias nebuvo įtrauktas į prioritetinių tvarkomų kelių sąrašą, tačiau pažadėta, kad bus skirta lėšų kelio ruožų žvyravimui bei viso kelio greideriavimui“, – pasakojo moteris.

Pasak jos, kelias nebuvo sutvarkytas, o metų gale buvo pastebėta, kad jis dar ir lūžęs.

„Tada pranešėme, kad jeigu pasnigs, pravažiuojantys automobiliai ar mokyklinis autobusas gali nuslysti nuo kelio. Buvo sureaguota – į kelio plyšį buvo priversta statybinių atliekų“, – sakė 15min skaitytoja.

15min skaitytojo nuotr./Praėjusių metų pabaigoje Jūrės kelias įlūžo
15min skaitytojo nuotr./Praėjusių metų pabaigoje Jūrės kelias įlūžo

Patys kalti?

Dėl tempiant kelyje įklimpusį automobilį atsiradusių nuostolių atlyginimo V.Špokavičiūtė kreipėsi į savivaldybę. Tąkart išgirdo, kad tokių atvejų rajone nėra pasitaikę, todėl neaišku, kokius dokumentus reikėtų pateikti.

„Meras pasakė, kad Jūrės kelias nebus įtraukiamas į tvarkomų kelių sąrašą, nes yra šimtai tokių nepravažiuojamų kelių, kuriais važinėja mokykliniai autobusai ir nemažai gyventojų“, – kalbėjo moteris.

Į seniūną kreipęsi gyventojai išgirdo patarimą kreiptis į merą, be to, pasakojo V.Špokavičiūtė, buvo pabrėžta, kad žmonės patys kalti, jog renkasi važiuoti nepravažiuojamu keliu ir klimpsta.

„Tačiau keliu važiuoti juk reikia. Nuolatiniai gyventojai važiuoja į darbus, į parduotuvę, vaistinę, tokio kelio neįveikia net mokyklinis autobusas“, – stebėjosi pašnekovė.

Dabar galima tik laukti

A.Vaicekauskas, Prienų rajono meras, neslėpė, kad puikiai žino minėtą kelią. Šis bei dar vienas, vedantis Kazlų Rūdos link, yra bene pagrindiniai norint kažkur išvažiuoti iš Jūrės sodų bendrijų ir aplinkinių gyvenviečių.

„Galima važiuoti ir antru keliu, tačiau ir jis yra prastas. Jūrės kelią mes dar praėjusiais metais norėjome remontuoti, tačiau tinkamai nesusiklostė aplinkybės: buvo labai lietinga vasara, prastas ruduo, dėl to tas kelias toks ir liko“, – aiškino meras.

A.Vaicekauskas sakė, kad šiemet savivaldybė planuoja investuoti daugiau lėšų ir kelio būklę pagerinti.

„Tik dabar to jau nepadarysime, teks pralaukti kol kas taip. Vis tiek – jau pavasaris, išeis visas įšalas, pradžius viskas. Žinoma, negaliu pažadėti, kad kelias bus asfaltuotas, bet bent jau jo pagrindai bus sutvarkyti, sutvirtinti. Darbai bus pradėti, kai tik pradžius kelias, sutvarkysime greičiausiai jau arčiau vasaros“, – žadėjo pašnekovas.

Anot rajono mero, didžiausia problema – ne prasti keliai, o tai, kad jie nepritaikyti išaugusiam gyventojų ir eismo srautui.

„Tas kelias buvo pritaikytas važiavimui į sodus, dabar ten – daug nuolatinių gyventojų ir kelias nebeatlaiko, apkrova per didelė. Tokių kelių tikrai ne vienas, – akcentavo A.Vaicekauskas. – Raginu žmones pakentėti, nes dabar jau blogiau nebus, situacija tik gerės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius