Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl mintis vasarą „pribaigti“ žiemines padangas yra nevykusi

Kai kurie vairuotojai, manantys, kad taip gali sutaupyti pinigų, žieminėmis (nedygliuotomis) padangomis nusprendžia važinėti ir vasarą. Juk Kelių eismo taisyklės (KET) to nedraudžia. Tokiu būdu „susitaupo“ viena kita dešimtis eurų padangų montavimui, o tos pačios padangos atlaiko du tris sezonus. Bet ar tikrai racionalu ir saugu „vasarą vaikščioti su žieminiais veltiniais“?
Stabdymo kelias, padangų žymės ant asfalto
Stabdymo kelias, padangų žymės ant asfalto / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Automobilių sporto ir eismo saugumą propaguojančių renginių organizatoriaus Dariaus Grinbergo nuomone, tai tikrai ne geriausias pasirinkimas:

„Praėjusį šiltą savaitgalį teko važiuoti automagistrale. Ilgiau pavažiavęs pradėjau jausti, kad padangos pradėjo švelniai plaukti, sumažėjo automobilio valdymo tikslumas, jis nebereagavo taip tiksliai, kaip aš norėjau. Išsukus iš magistralės padangos kiek atvėso ir viskas sugrįžo į įprastas ribas.

Tačiau dar kartą įsitikinau, kad žieminės padangos visiškai netinka tada, kai temperatūra perkopia 6–7 laipsnius šilumos.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Grinbergas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Darius Grinbergas

Dariaus Grinbergo teigimu, vairuotojas turėtų žinoti ne tik tai, kad nukentės automobilio valdymo tikslumas, bet ir pailgės stabdymo kelias. O jei neįvertinsite saugaus greičio posūkyje, didėja tikimybė, kad automobilis pradės slysti anksčiau, nei su vasarinėmis padangomis. Labiausiai valdymas nukenčia ant sausos dangos.

Vairuotojas turėtų žinoti ne tik tai, kad nukentės automobilio valdymo tikslumas, bet ir pailgės stabdymo kelias.

Kitas svarbus niuansas – minkšto mišinio žieminės padangos dyla labai greitai. Jei nepasikeitėte jų į vasarines pavasarį, gali tekti tai padaryti liepą ar rugpjūtį, taigi sutaupyti nepavyks.

Ar bandėte vasarą vaikščioti žieminiais batais?

Renaldas Gabartas, daugkartinis „Press ralio“ nugalėtojas ir saugaus eismo ekspertas sako, kad toks vairuotojų mąstymas nėra sveikintinas:

„Kaip jaustumėtės vasarą vaikščiodami žieminiais batais? Taip pat jaučiasi ir jūsų automobilis. Žinoma, kad tai įmanoma, tačiau ar racionalu ir pakankamai saugu? Labai svarbu skirtingiems tikslams rinktis skirtingus įrankius. Žinoma, jei važinėsite atsargiai, galite vasarą pratempti ir su minkšto mišinio žieminėms padangomis. Tačiau kokia prasmė tai daryti XXI amžiuje?“.

Lietuvos žurnalistų autoklubo nuotr./Renaldas Gabartas
Lietuvos žurnalistų autoklubo nuotr./Renaldas Gabartas

Pasak eksperto, važinėdami padėvėtomis žieminėmis padangomis vasarą pasmerkiame save prastesniam sukibimui su keliu ir tai yra didžiausia problema. Nes skiriasi ne tik žieminių padangų gumos mišinys bei darbinė temperatūra, bet ir protektoriaus raštas, skirtas išspjauti sniegą ar prisisiurbti prie ledo.

Pasekmes jaučiame stabdydami ir manevruodami – tarsi kokiu maskarponės sūriu važiuotume.

„Naudodami padangas pagal paskirtį džiaugsimės jų ilgaamžiškumu. Tarkime, vienomis žieminėmis padangomis važinėjau septynis sezonus. Tik tuomet, pajutęs, kad sukibimas prastas, pirkau kitas žiemines. Taigi naudoti daiktus pagal tikrąją paskirtį yra ir saugiau, ir racionaliau.

Taigi naudoti daiktus pagal tikrąją paskirtį yra ir saugiau, ir racionaliau.

Nes 90 proc. eismo nelaimių įvyksta dėl to, kad vairuotojai savo ir automobilio galimybes vertina neadekvačiai. Todėl padangų keitimas nėra ta sritis, kur reikėtų ieškoti kompromisų“, – apibendrino Renaldas Gabartas.

Continental nuotr./Padangos protektoriaus ir akvaplanavimo sąryšis
Continental nuotr./Padangos protektoriaus ir akvaplanavimo sąryšis
VIDEO: Testas. Kurios padangos vasarą stabdo efektyviau: žieminės ar vasarinės

Skiltis Saugukelyje.lt rengiama kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius