Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos reidas su ultragarsiniais švilpukais ir pasakojimais apie briedžius

Antradienį Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai Vilniaus rajone, Minsko plente, organizavo draugišką reidą. Pareigūnai atkreipę dėmesį į pastaruoju metu padažnėjusius automobilių susidūrimus su laukiniais gyvūnais, kvietė prisidėti prie „Švaraus vairuotojo“ iniciatyvos, atvykti ir pabendrauti saugaus eismo temomis, pasitikrinti vairavimo istorija, pasitarti dėl laukinių gyvūnų keliamo pavojaus keliuose, rašoma pranešime.
Akcija „Švarus vairuotojas“
Akcija „Švarus vairuotojas“ / Organizatorių nuotr.

Draugiško reido metu policijos pareigūnai sulaukė nemažo vairuotojų dėmesio. Į aikštelę Minsko plente atvyko susidomėjusieji galimybe pasitikrinti savo vairavimo istoriją, pasitarti dėl dažniausiai pasitaikančių situacijų keliuose, sužinoti apie Kelių eismo taisyklių naujoves ir saugaus eismo aktualijas. Per dvi valandas draugiškame reide apsilankė bemaž pusšimtis eismo dalyvių, daugiausia tarp jų buvo pavyzdingų, Kelių eismo taisyklių reikalavimų nepažeidžiančių vairuotojų.

Daugėja susidūrimų su laukiniais gyvūnais

Žiema eismo dalyvius jau pasitiko sudėtingomis vairavimo sąlygomis – prastu matomumu, slidžiais keliais, be to, reikėtų nepamiršti, kad šiuo metu vis dar aktyviai migruoja laukiniai gyvūnai. Šiais metais susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius padidėjo 38 procentais, įvyko daugiau kaip 3,5 tūkst. tokių eismo įvykių, sužeisti 46 žmonės, 1 žmogus žuvo.

Visą rudenį Lietuvos kelių policijos tarnyba kartu su bendrove „Švaros broliai“ organizavo atsakingų ir drausmingų vairuotojų skatinimo iniciatyvą „Švarus vairuotojas“ – tokį vardą jau pelnė beveik 400 vairuotojų, o iki metų pabaigos jų skaičius turėtų išaugti iki 500.

Gruodį prie vairuotojų skatinimo prisijungė laukinių gyvūnų ultragarsinius signalizatorius platinanti bendrovė „Euroneta“, siūlydama vairuotojams išbandyti laukinius gyvūnus atbaidančius ultragarsinius švilpukus.

„Paskutinį metų mėnesį prieš didžiąsias šventes visi skuba, suintensyvėja automobilių srautai. Sudėtingiau vairuoti ir dėl to, kad didžiąją paros dalį vyrauja tamsa, oro sąlygos taip pat dažnai būna prastos, o magistraliniuose keliuose, užmiesčio vietovėse, kur kelias kerta miškus ir laukus, kyla rizika susidurti su migruojančiais tarp ganyklų dideliais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis ir kitais“, – sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Aplinkosaugos specialistai informuoja, kad pastaraisiais metais stambių kanopinių gyvūnų populiacija išaugo apie 20 procentų, o gyvūnų ganyklų plotas išsiplėtė. Šiais metais šalies keliuose susidūrimų su laukiniais gyvūnais padaugėjo 40 procentų. Per 11 šių metų mėnesių keliuose įvyko daugiau kaip 3,6 tūkst. užvažiavimų ant gyvūnų, 34 eismo įvykių metu buvo sužaloti 42 žmonės, 1 eismo įvykio metu žuvo jauna automobilio keleivė.

Organizatorių nuotr./Akcija „Švarus vairuotojas“
Organizatorių nuotr./Akcija „Švarus vairuotojas“

„Per trumpą laiką gamtoje nutiesėme daugybę kelių, perkirsdami laukinių gyvūnų migracijos takus. Deja, žvėrys nesupranta kelio ženklų, o dėl jų pasitaikantys eismo įvykiai, dažnai baigiasi tragiškai. Nors vienareikšmiškų duomenų apie signalizatorių efektyvumą įspėjant laukinius žvėris nėra, bet kokia priemonė, atkreipianti vairuotojo dėmesį ir primenanti apie galimą pavojų keliuose, gali paskatinti susimąstyti ir vairuojant imtis papildomų atsargumo priemonių“, – sakė draugiškame reide sudalyvavęs Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Vilniaus valdybos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas.

Kaip pasiruošti ir kaip elgtis?

Keliuose pasitaiko netikėtų situacijų, tačiau būtent todėl vairuotojai vardan saugumo turi padaryti viską, kas jų valioje – būti atidūs, atkreipti dėmesį į kelio ženklus „Laukiniai gyvūnai“, rinktis saugų greitį, lemiamą vaidmenį gali turėti net ir tai, ar automobilio stiklai tinkamai nuvalyti.

„Siekiant išvengti nelaimės, svarbu ne tik laikytis kelių eismo taisyklių, bet ir tinkamai prižiūrėti savo automobilį. Švarūs ir nuo salone susikaupusios drėgmės nerasojantys automobilio stiklai padės geriau pamatyti ne tik kitus eismo dalyvius, bet ir pastebėti kelyje pasirodžiusius gyvūnus“, – sakė Gabrielius Česonis, „Švaros brolių“ rinkodaros vadovas.

Pasak Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko V.Grašio, jei jau nutiktų taip, kad priešais automobilį įžengtų žvėris, nereikėtų bandyti jo nuvyti garsiniu signalu ar šviesomis. Tai gyvūnui gali sukelti išgąstį ir jis gali pradėti elgtis nenuspėjamai. Jei gyvūnas liko stovėti kelyje ar pastebėjote, kad jis patyrė sužeidimų, reikėtų apie tai informuoti bendruoju pagalbos telefonu 112. Pasitaiko ir taip, kad iš miško gali pasirodyti ne vienas, bet būrelis žvėrių – tokiu atveju svarbu nepanikuoti, sustoti ir įjungus avarines šviesas palaukti, kol gyvūnai pasišalins.

Policijos pareigūnai įspėja, kad susidūrimai su stambiais kanopiniais žvėrimis dažnai turi tragiškas pasekmes ir pataria:

  • Vietovėse, paženklintose kelio ženklais „Laukiniai gyvūnai“, sulėtinti greitį, kad, atsiradus kliūčiai, bet kuriuo metu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, prireikus – sustoti. Stebėti kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga būtent nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelio krašto. Svarbu ne tik laikytis leistino važiavimo greičio, bet ir pasirinkti saugų važiavimo greitį.

  • Pastebėjus kelkraštyje stovintį gyvūną, važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai. Nemirksėti žibintų šviesomis, jokiu būdu nenaudoti garsinio signalo – apakinto ir išgąsdinto gyvūno elgesys gali būti labai pavojingas ir nenuspėjamas.

  • Susidūrus su laukiniu gyvūnu, jei jis buvo sužeistas arba nugaišo, taip pat jei buvo sužeisti arba žuvo žmonės, apgadintos transporto priemonės, statiniai, kelio ženklai, atitvarai arba kitokie kelio elementai ar kitas turtas, vairuotojui privaloma telefonu pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 apie eismo įvykį ir vykdyti pareigūnų nurodymus. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina pareigūnai, aplinkosaugininkai ar medžiotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius