Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologė pataria. Kaip sustabdyti neblaivų vairuotoją?

Nemažai skaudžių eismo įvykių sukelia neblaivūs vairuotojai. Kai žmogui trūksta sąmoningumo, neabejingi turėtų būti esantys šalia.
Girtas vairuotojas
Neleiskime išgėrusiems sėsti prie vairo / 123RF.com nuotr.

Kalbamės su Vytauto Didžiojo universiteto Psichologijos katedros lektore dr. Justina Slavinskiene, kuri pataria, kaip sustabdyti išgėrusį žmogų nuo ketinimo vairuoti, kaip atpažinti gatvėje neblaivų vairuotoją ir ką daryti, kai į mūsų perspėjimus apsvaigęs žmogus nereaguoja.

– Kodėl žmonės sėda prie vairo būdami išgėrę?

– Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl išgėrę alkoholio žmonės nusprendžia sėsti prie vairo – vis dar stiprus vairuotojų įsitikinimas, kad kai kurie alkoholiniai gėrimai, pavyzdžiui, alkoholiniai alaus kokteiliai ar nedidelis išgertas alkoholio kiekis nėra pavojingi.

Nors iš tiesų net mažas alkoholio kiekis apsunkina kognityvines ir motorines funkcijas. O jos turi veikti nepriekaištingai, kad žmogus saugiai dalyvautų eisme.

Kaip vairuotojai yra linkę pervertinti savo vairavimo įgūdžius, pateisindami savo elgesį ilgamete vairavimo patirtimi, taip jie paprastai nuvertina ir vairavimo apsvaigus pasekmių rimtumą, neigia asmeninę atsakomybę.

Asmeninio archyvo nuotr./dr. Justina Slavinskienė
Asmeninio archyvo nuotr./dr. Justina Slavinskienė

Šis fenomenas gali atsirasti dėl daliai vairuotojų būdingų psichologinių charakteristikų, kurios dar sustiprėja išgėrus alkoholio.

Vienos iš dažniausiai moksliniuose tyrimuose ir praktikoje kalbantis su vairuotojais pastebimų jų charakteristikų, siejamų su dažnesniu vairavimu apsvaigus, yra itin didelis pasitikėjimas savimi kaip vairuotoju, taip pat impulsyvus charakteris, kai žmogus nesistengia numatyti netinkamo elgesio pasekmių, taip pat prasti pavojaus kelyje suvokimo įgūdžiai bei palankios nuostatos dėl vairavimo apsvaigus, tiek kai vairuoju pats, tiek aplinkiniai.

Kita vertus, kai alkoholio vartojimas iš saikingo virsta problemišku ar net žalingu, žmonės taip pat ima nuvertinti vairavimo apsvaigus pavojus.

Kai žmogaus geria alkoholį vis dažniau ir vis didesniais kiekiais, palaipsniui dingsta kritinis požiūris į somatinės ir/ar psichinės-emocinės sveikatos sunkumus, problemas darbe, tarpusavio santykiuose – bendrai socialiniame gyvenime, kurio dalis yra ir vairavimas.

– Kodėl šalia esantys nesutrukdo sėsti prie vairo neblaiviam?

– Neretai šalia esantys asmenys taip pat būna neblaivūs. Būdami apsvaigę jie nespėja atkreipti dėmesio į vairuoti ketinantį neblaivų asmenį ir jį sulaikyti. Gali būti ir taip, jog aplinkiniai mieliau demonstruoja atsainų požiūrį ir nesiima veiksmų, nes kito išgėrusio žmogaus elgesį jie suvokia tik kaip jo paties asmeninę problemą.

Kitas nemažiau svarbus paaiškinimas, kodėl šalia esantys žmonės nelinkę sutrukdyti neblaiviam žmogui sėsti prie vairo – tai mūsų kultūroje vis dar gajos ir nemažai daliai žmonių priimtinos gana palankios nuostatos dėl vairavimo apsvaigus.

Labai svarbu nebijoti pasiūlyti apsvaigusiam ir ketinančiam vairuoti žmogui padėti rasti alternatyvų pasiekti jo kelionės tikslą.

Pavyzdžiui, jei pietaudamas su kolegomis žmogus išgeria porą bokalų alaus, t.y. maždaug litrą, kuriame yra 5% etilo alkoholio, akivaizdu, kad toks kiekis jau paveikia vairuotojo reakcijos laiką, kuris svarbus atliekant net menkiausius manevrus.

Tačiau jeigu niekas iš kartu pietaujančių neatkreipia į tai dėmesio, nepasiūlo rinktis kitus, nealkoholinius gėrimus, tikėtina, kad jie pritaria vairavimui išgėrus ir patys linkę taip elgtis.

Manau, kad žmonių nuostatos apie vairavimą apsvaigus yra susijusios su socialiai atsakingu arba priešingai, neatsakingu jų elgesiu ir kitose gyvenimiškose situacijose .

– Gal galite pasidalinti praktiniais patarimais, kaip sustabdyti išgėrusį žmogų nuo vairavimo?

– Svarbu būti budriems ir pastebėjus, kad artimieji ar svetimi žmonės ketina sėsti prie vairo būdami neblaivūs, neignoruoti tokio jų elgesio ir nebijoti priminti jiems, kad jų ketinimai yra didžiulis potencialus pavojus ir jiems patiems, jų artimiesiems, ir kiekvienam iš mūsų.

Ši mintis paprastai sužadina savisaugos instinktą, ir žmonės persigalvoja.

Labai svarbu nebijoti pasiūlyti apsvaigusiam ir ketinančiam vairuoti žmogui padėti rasti alternatyvų pasiekti jo kelionės tikslą, pavyzdžiui, iškviesti taksi.

Jei nepavyksta užmegzti kontakto, sulaukiama agresyvios neblaivaus žmogaus reakcijos, svarbu neišsigąsti ir būtinai pagalbos paprašyti aplink esančių žmonių arba kreiptis į bendrąjį pagalbos centrą, kuriame dirbantys specialistai padės suvaldyti situaciją.

– Ar įmanoma atpažinti neblaivų vairuotoją kelyje? Ir kaip elgtis tokį pamačius?

– Moksliniai tyrimai rodo, kad nuo alkoholio apsvaigę vairuotojai dažniau nesilaiko saugaus atstumo nuo kitų transporto priemonių, blaškosi tarp skirtingų eismo juostų, nerodo įspėjamųjų signalų apie būsimus manevrus arba rodo juos klaidingai, staigiau sukioja vairą, vairuodami renkasi didesnį greitį, nestoja degant raudonai šviesai.

Pastebėjus bent kelis iš paminėtų vairavimo požymių vienintelis galimas ir saugus mūsų elgesys – skambutis bendruoju pagalbos telefonu 112 pranešant apie pavojingai eismo sraute besielgiantį vairuotoją.

Skiltis Saugukelyje.lt rengiama kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius