Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių vyskupas E.Bartulis: „Užleisdamas kitą vairuotoją, jaučiuosi laimingas“

Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis ką tik paminėjo garbingą 70 metų jubiliejų. Jaunatviškumo galėtų pavydėti ir gerokai jaunesni. Vyskupas labai užimtas – renginiai, lankytojai. Daug kur tenka lėkti savo automobiliu „Renault Koleos“. Jo ekscelencija turi keletą paprastų patarimų, kaip vairuoti, kad šventės neapkarstų.
Eugenijus Bartulis
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Statistikos duomenimis, nuo lapkričio mėnesio iki pat Kalėdų tęsiasi pats pavojingiausias laikotarpis keliuose. Nelaimės įvyksta dėl ledo, tamsos. Gruodį situacija gerėja vien dėl to, kad priprantame prie pasikeitusių eismo sąlygų, tačiau savo pavojų įneša ir šventinis išsiblaškymas, padidėjęs eismas.

Šiaulių vyskupas prisipažįsta, kad labai mėgsta vairuoti. Tai daro jau nuo jaunystės. Pirmasis automobilis, kuriuo teko savarankiškai vairuoti – senas „zaporožietis“. Dabar vairuoja „Renault Koleos“, nors dar visai neseniai drožė „Škodą“. E.Bartuliui svarbu, kad automobilis važiuotų ir negestų, nors anksčiau ir pats daugelį gedimų suremontuodavo.

– Ar jums patinka vairuoti, ar dažnai tai darote?

– Dabar labai užimtas laikotarpis. Dažnai mane žmonės patys veža ten, kur reikia. Bet man patinka vairuoti. Visada tai darau, kai turiu progą.

Prie vairo esu nuo pat seminarijos laikų. Teises laikiau su antros laidos „zaporožiečiu“, o pirma tikra kelionė pas vieną būsimą vyskupą – su brolio „kupriuku“. Nuvažiavau iš Kauno iki Prienų ir buvau visas šlapias. Jau maniau, kad niekada nebevairuosiu.

– O koks buvo jūsų pirmasis automobilis?

– Savo mašinos dar ilgai neturėjau, bet vėliau įsigijau „Moskvič 407“. Labai greitai sankaba sugesdavo. Daug dalykų pats taisydavau. Man patinka.

– O ar daug tenka važinėti po parduotuves prieš šventes?

– Visai nevažiuoju į jokias parduotuves. Šiemet tradiciškai išleidau savo fotografijų kalendorių, kurį visiems dovanoju. Kalendorius išleidžiu nuo 2007-ųjų. Buvo tema apie kryžius kalnuose. Visose viršukalnėse tokių yra. Užlipi ir nufotografuoji. Šiemetinė tema – Šv. Paulius Graikijoje. Viskas pagrįsta jo istorija, kai jis išsilaipino Graikijoje ir pakrikštijo pirmąją moterį.

– Tai jūsų šventinis šurmulys visai neliečia?

– Aš mačiau, kad nemažai prekybos centrų per didžiąsias šventes nedirbs. Tai nuostabu. Aš jiems pagyrimo raštą įteikčiau. Juk šventės turi būti visiems. Jei parduotuvės dirbs, tai atsiras ir pirkėjų. Geriau švęskime visi, mažiau blaškykimės ir daugiau susitelkime į tuos, kuriems reikia pagalbos.

– Daugelį apėmusi dovanų pirkimo karštinė. Skaičiuojama, kad ir eismo įvykių padaugėja. Ką patartumėte šiuo laikotarpiu vairuotojams?

– Manau, kad reikėtų daugiau tylos. Tyla leis žmogui neskubėti. Mažiau plepalų ir nereikalingų žodžių, darbuotis, atlikti pareigas ir laukti didžiųjų švenčių džiaugsmo. Kai truputėlį save kontroliuojame ir kuo daugiau gerų darbų atliekame, tuo mažiau nelaimingų žmonių.

– Tai dovaną nėra būtina pirkti? Dovanų būna ir ne už pinigus?

– Ligonių ir senelių lankymas yra labai didelė ir gera dovana ir jiems, ir sau. Vairavimas yra nuostabus dalykas, juk būtent taip mes dažniausiai ir lankome kitus žmones. Tik niekur nereikia skubėti. Visur – su ramybe.

– Koks požiūris iš tiesų galėtų sumažinti pavojų keliuose?

– Būna nelaimių – žmogus nudegi pirštus, tada jau atsimeni kur yra ugnis. Bet tos ugnies bus mažiau, jei su pagarba žiūrėsime į žmones, su pagarba į tuos, kurie važiuoja šalia. Užleisti kitą – daugelyje šalių jau yra natūralus mandagumo gestas. Šitaip truputėlį prilaikai save, kad galėtų kitas išvažiuoti.

Aš jau taip įpratau, todėl dažnai save pagaunu, kad jau akimis ieškau, kam čia galėčiau užleisti. Man tai tiesiog džiaugsmas. O gal tai mano dovanos, kurias susirenku. Galėtų taip daryti daugelis. Juk niekur tu, žmogau, nenuskubėsi. Juk dažnai pasitaiko, kad kažkas lekia, skuba, bet vis tiek susitinkame prie šviesoforo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius