Specialistai: kodėl nesaugu montuoti žiemines padangas, kurių protektoriaus gylis – 4 mm?

Automobilių padangų nusidėvėjimas įvairiose šalyse vertinamas skirtingai: vienose transporto priemonė gali dalyvauti eisme, kai protektoriaus gylis likęs 2 mm, kitose 3 mm yra per mažai. Padangų specialistai vieningai sutaria dėl kito skaičiaus – 4 mm. Nors gamintojai užtikrina, kad iki legalios ribos – 3 mm – jos visiškai atlieka savo funkcijas, prieš artėjantį žiemos sezoną reikėtų protektorių patikrinti. Jeigu jo gylis 4 mm, verčiau jas utilizuoti ir montuoti naujas, rašoma pranešime.
Žieminės padangos
Žieminės padangos / Velocita nuotr,

„Naujų automobilio padangų protektoriaus gylis įprastai yra apie 8 milimetrus, tad iki legalios ribos nusidėvi per 3–5 metus. Prieš montuojant žiemines, vairuotojams patariu patikrinti turimų padangų protektoriaus gylį ir nerizikuoti, jei yra 3,5 ar 4 mm – geriau pavojingam sezonui, kuomet sukibimas itin svarbus, įsigyti naujas. Tokių padangų protektorius sezono gale bus nusidėvėjęs iki 3 mm ar dar daugiau, o tai yra labai pavojinga“, – teigė „Goodyear“ padangų pardavimo vadovas Baltijos šalims Martinsas Grinbergsas.

Jis pridūrė, kad jei automobilis varoma priekine ašimi, senų padangų montavimas ant galinės ašies ir naujų – ant priekinės – nėra gera išeitis. Visi automobilio ratai privalo turėti gerą sukibimą ir nėra ašies, kuri būtų mažiau svarbi nei kita.

Skirtumas matuojamas automobilių ilgiais

Vieną geriausių tyrimų pastaraisiais metais, lygindamas įvairias padangas pagal jų nusidėvėjimo lygį, atliko vokiečių leidinys „Auto Bild“. Praėjusį žiemos sezoną jis įvairiomis sąlygomis bandė naujas, iki 4 mm ir iki 2 mm nudėvėtas tų pačių modelių padangas – tarp testuotų buvo ir vasarinės, ir žieminės, ir universalios. Rezultatai konkrečiose rungtyse skyrėsi – natūralu, jog su žieminėmis ant sniego kur kas geriau nei su vasarinėmis, tačiau procentinis našumo kritimas padangoms dėvintis yra panašus.

Pirmasis bandymas – stabdymas ant sniego. Naujos žieminės padangos nuo 50 km/val. iki nulio sustoja per 29,1 m, nudėvėtos iki 4 mm – per 33,5 m, o iki 2 mm – per 34,9 m. Skirtumas neatrodo didelis, tačiau tai – mieste leistinas greitis, o skirtumas tarp 8 ir 4 milimetrų stabdymo kelio yra 4,4 metro (arba vidutinio automobilio ilgio). Padanga su 2 mm gylio protektoriumi sustoja net 5,8 m toliau nei nauja, o tai – jau daugiau nei mikroautobusas.

Valdymo savybių ant sniego teste buvo matuojama, kokiam greičiui esant konkrečiomis padangomis „apautas“ automobilis pradeda slysti posūkyje. Čia skirtumas tik apie 10 procentų, tačiau jis yra labai svarbus. Pavyzdžiui, važiuojant mieste leistinu greičiu, apie 50-60 km/val., automobilio su naujomis žieminėmis padangomis judėjimo kryptį, staiga išvydus kliūtį, bus galima pakoreguoti. Su naudotomis, kurių protektoriaus gylis 2 mm, to padaryti nepavyks.

Koks skirtumas ant šlapios kelio dangos? Dar didesnis. Pastebima, kad mažiau protektoriaus turinčios padangos akvaplanuoja lengviau ir todėl automobilis valdomas sunkiau.

Rekomenduoja įvertinti sezono trukmę

Natūralu, kad padangoms dėvintis rezultatai prastėja, tačiau aprašytas aukščiau bei panašūs testai atskleidžia ir kitą dalyką – sparčiai prastėjančias savybes protektoriaus gyliui priartėjus prie leistinos ribos. Ant sausos dangos jis nėra toks žymus, tačiau ant sniego – skaičiuojamas metrais. O lyginant valdymo savybes, padangų nusidėvėjimas nuo 8 iki 4 mm automobilio savybėms daro panašią įtaką, kaip nusidėvėjimas nuo 4 iki 2 mm.

Ypač savybės skiriasi ant šlapios kelio dangos, o būtent tokia dažniausiai yra Baltijos šalyse.

„Skirtumas tarp naujų ir naudotų padangų yra didelis. Daugelyje testų padangų savybės nuo 8 iki 3 mm protektoriaus gylio krenta labai nežymiai, o vėliau prastėja itin sparčiai. Todėl padangų gamintojai rekomenduoja jas permontuoti nelaukiant paskutinės „legalios“ ribos, kol važiavimas dar nekelia dvejonių dėl saugumo“, – rezultatus komentavo M.Grinbergsas.

Dėl šios priežasties nevertėtų montuoti žieminių padangų, kurių protektoriaus gylis jau nukrito iki 4 mm. Sezono viduryje jis nukris iki 3 milimetrų, vėliau – galbūt dar labiau, ir važiavimas tokiu automobiliu bus ne tik teisiškai nelegalus, bet ir absoliučiai nesaugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius