Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojai nustebę: nors ir nešąla, gatvės netikėtai slidžios

15min skaitytojai tikrai nustebino atakuodami klausimais, kodėl tokios slidžios miestų gatvės. Vairuotojų teigimu, nors sniegas nutirpo, o gatvės jau nebarstomos druska, net ir su žieminėmis padangomis kai kuriuose ruožuose važiuoti reikia atsargiai.
Miesto tvarkymas
Miesto tvarkymas / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Tai, kad slidu, tarkime, Gedimino prospekte, gal ir normalu. Tačiau buvo pora dienų, kai net ir ant normalaus asfalto, važiuojant ne itin galingu automobiliu, padangos prasisuko akceleruojant trečia pavara. O ir posūkiuose automobilis nelabai stabilus“, – pasakojo skaitytojas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nusibodo slidūs keliai? Bijote druskos poveikio? Pasitelkite runkelių sultis ir kavos pupeles

Jis priminė ir kelerių metų senumo istoriją, kai pavasarį gatvės netikėtai slidžios tapo dėl druskos tirpalo.

Priežasčių gali būti ne viena

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pieno ūsai, Ignas Gelžinis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pieno ūsai, Ignas Gelžinis

Lenktynininkas ir „Audi Sport“ vairavimo akademijos mokytojas Ignas Gelžinis siūlo vairuotojams įvertinti ir padangų faktorių. Minkšto mišinio padangos ant asfalto elgiasi kiek kitaip nei vasarinės.

„Bet labiausiai sukibimui su kelio danga kenkia beprotiškas per žiemą išpiltas žvyro ir druskos kiekis. Visa tai lieka ant asfalto, takelių ir virsta dulkėmis.

Reikia labai daug intensyvaus lietaus, kad šitą dangą nuplautų. Antraip susidaro dulkių/druskos košytė, kuri blogina sukibimą su keliu“, – aiškino Ignas Gelžinis.

„Grindos“ atstovas: lietus druskas jau nuplovė

Sauliaus Žiūros nuotr./Miesto tvarkymas
Sauliaus Žiūros nuotr./Miesto tvarkymas

Vilniaus miesto tvarkymo įmonės „Grinda“ atstovas ryšiams su visuomene Egidijus Steponavičius 15min patvirtino, kad bent jau Vilniuje gatvėse druskos tirpalo neturėjo likti, nes buvo daug lietaus.

Pasak E.Steponavičiaus, slidžios kelio dangos priežastimi šiuo metu gali būti:

  • naftos produktų likučiai,
  • smulkios frakcijos smėlio likučiai.

Pirmoji priežastis, pasak „Grindos“ specialisto, mažai tikėtina. O antrąją įmonės darbuotojai šalina kiekvieną dieną šluodami grindinį specialiais mechanizmais.

„Natūralu, kad Gedimino prospekto grindinys yra slidus. Jis ir vasarą gali nustebinti, nes tokia yra šlifuoto akmens faktūra“, – sakė E.Steponavičius.

Specialistas prisipažino pats specialiai pabandęs stabdyti dar nevalytose gatvėse. Skirtumą iš tiesų pajusti nesunku – ant plonytės smulkaus, vos įžiūrimo smėlio dangos automobilis stoja blogiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius