Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 28

Ruošiame braškių atsargas

Didysis braškių sezonas pamažu jau eina link pabaigos. Tad jei dar neatsivalgėte šių uogų ir nieko skanaus iš jų nepasigaminote, pats metas tai padaryti. Žinoma, braškės skaniausios šviežios, bet smagu pasiruošti ir jų atsargų žiemai. Viduržiemį po namus pasklidęs uogų kvapas nuteikia labai maloniai.
Braškių džemas
Braškių džemas / Fotolia nuotr.

Braškės – žemuogių giminaitės, prieš daugelį metų atvežtos į Prancūziją iš Čilės ir XVIII amžiaus pabaigoje paplitusios Rusijoje ir Lietuvoje. Jos ir vienos pirmųjų mūsų krašte prisirpstančių uogų. Iš jų galite ruošti salotas, saldžiąsias sriubas, desertinius patiekalus arba patiekti prie mėsos, varškės, daržovių valgių, pasigaminti virtinukų su braškėmis, išsiplakti vitamininį braškių kokteilį, palepinti šeimyną gaiviu braškių tortu.

Braškių sultys

Sultims tinkamiausios smulkios, kietos, tamsiai raudonos braškės. Supylusi į kiaurasamtį, uogas gerai nuplaukite ir nuvarvinkite vandenį. Nuskabykite vaiskočius ir taurėlapius,supilkite į emaliuotą puodą, sumaigykite mediniu grūstuvu, uždenkite ir palaikykite 3–4 valandas kambario temperatūroje, kad sultys būtų ne tokios klampios. Paskui į tirščius įpilkite vandens (0,5–1 stiklinę kilogramui tirščių), išmaišykite ir išspauskite sultis. Sultis supilkite į paruoštą indą ir pasterizuokite 85 laipsnių temperatūroje.

Patarimas. Jeigu sultys silpnai bėga, maišydama tirščius pakaitinkite iki 60 laipsnių temperatūros. Tokioje temperatūroje uogas palaikykite 3–4 minutes ir tuoj pat išspauskite.

Uogų šaldymas

Nors nuo seno iš uogų įprasta virti uogienes, tačiau vertingiausios yra nevirtos uogos. Jų galima užsišaldyti šaldiklyje. Tokiose uogose išlieka daugiau vertingųjų medžiagų. Šaldymui išrinkite šviežias, tvirtas, sveikas, gerai prinokusias uogas. Atminkite, kad pelėsiai ir vaisių mielės žemos temperatūros nebijo. Todėl atidžiai žiūrėkite, kad uogos nebūtų pažeistos ligų. Kruopščiai po bėgančiu vandeniu nuplaukite kiekvieną uogą. Nuplautas suberkite ant švaraus rankšluosčio ir palaukite, kol apdžius. Jeigu uogas džiūti paliksite lauke, būtinai pridenkite marle – apsaugosite nuo vabzdžių.

Tinkamiausi indai

Šaldant uogas naudokite specialius sandarius indus, atsparius drėgmei. Patogiausia pakuotė šaldyti – polietileno maišeliai ir plėvelės, plastiku dengtas šaldomasis popierius, aliuminio plėvelė. Juos lengva pripildyti, užrišti gumele. Tik nepamirškite prieš sandarindama iš indo ar maišelio išspausti orą, kad šaldytos uogos nepasidarytų kietos ir beskonės.

Jeigu norite, kad uogos išliktų gražios formos ir tiktų puošti tortus, desertus, vietoj ledukų atšaldyti gaiviuosius gėrimus ir kokteilius, šaldykite jas plastikiniuose indeliuose. Iš pradžių uogas sušaldykite vienu sluoksniu ir tik tada suberkite į indą.

Indus ar maišelius, kuriuose šaldysite uogas, pasistenkite pripildyti taip, kad tarp uogų liktų kuo mažiau oro. Tada indus dėkite į šaldymo kamerą ar šaldiklį.

Uogas galite šaldyti ir su cukrumi. Jas nuplaukite, nudžiovinkite, pabarstykite cukrumi, atsargiai išmaišykite ir palikite šaldymo inde arba sudėti į maišelius. Kilogramui uogų reikės apie 200 g cukraus. Galite šaldyti ir su sirupu. Tada kilogramą cukraus ištirpinkite litre šilto vandens. Atvėsinkite, įdėkite askorbo rūgšties ir užpilkite uogas, kad sirupas visiškai apsemtų.

Verta žinoti. Sirupuose šaldytos uogos puikiai tiks kokteiliams pagardinti. Beje, uogos gali būti šaldomos ir gryname vandenyje arba nesaldintose sultyse.

Patarimas. Prieš uogų šaldymą pasiruoškite spalvotų popieriaus gabalėlių, ant kurių užsirašykite šaldomų uogų pavadinimą, užšaldymo datą ir nurodykite apytikslę datą, iki kurios uogas galima laikyti (užšaldytas uogas galite laikytine ilgiau kaip metus. Šaldiklio temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 17 laipsnių). Priklijuokite šį popieriaus lapelį ant užšaldytų uogų paketo.

Uogų atšildymas

Užšaldytas uogas geriausia atšildyti kambario temperatūroje, bet jeigu reikia greičiau, galima  orkaitėje. Visiškai atšilusios uogos paprastai praranda formą, kartais net ir spalvą, tad jas geriau patiekite ne visai atšilusias, dar su ledo kristalais.

Uogų džiovinimas

Džiovinti taip pat reikėtų tik gerai prinokusias, sveikas, švarias uogas. Iš pradžių jas surūšiuokite pagal dydį ir pašalinkite taurėlapius. Namuose gana greitai uogas galite išdžiovinti orkaitėje. Pradėkite džiovinti 50 laipsnių temperatūroje, o baikite – 60 laipsnių. Jeigu orkaitėje bus žemesnė temperatūra, iš uogų gali išsiskirti sultys, aukštesnėje jos gali pradėti svilti. Džiovinamas uogas paskleiskite plonu sluoksniu. Dureles palikite praviras, kad uogos nešustų. Ir svarbiausia, jas nuolat pamaišykite, kad nesuliptų.

Sudžiovintas laikykite sandariai uždengtuose induose arba popieriniuose maišeliuose, vėsioje, sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Džiovintos uogos gydomųjų savybių nepraranda dvejus metus. Sausas uogas lengva paversti šviežiomis – tereikia pamirkyti švariame vandenyje.

Kaip išvirti gardžią braškių uogienę? Siūlome receptą.

Naudinga žinoti...

  • ♦ Uogas ilgiau išsaugosite laikydama vėsiai, tačiau laikomos kambario temperatūroje jos bus aromatingesnės.
  • ♦ Uogos labai greitai genda, todėl stenkitės jas tą pačią dieną suvartoti maistui arba perdirbti.
  • ♦ Prieš valgydama jokiu būdu nemirkykite uogų vandenyje – praras daug vertingųjų medžiagų.
  • ♦ Uogas plaukite po šalto vandens srove.
  • ♦ Geriausiai skinti ar pirkti braškes su „uodegėlėmis“ – tokiose išlieka daugiau vertingųjų medžiagų. Be to, per pažeistą vietą gali lengvai patekti bakterijos, ištekėti sultys.
     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius