Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 21

Gyvūnas – ne dovana: tai pateisinama tik vienu atveju

Daugiau nei 10 metų Lietuvoje ir užsienyje su beglobiais gyvūnais dirbusi PetCity klinikos ordinatorė Živilė Vilčiauskaitė pabrėžia, kad augintinis – ne dovana. „Prieglaudose matant daugybę pamestų, paliktų, apleistų šunų ir kačių, viltingai žiūrinčių tau į akis, gyvūnų dovanojimo pasekmės iš karto tampa suprantamos“, – interviu 15min sakė Ž. Vilčiauskaitė.
Katinukas
Katinukas / 123RF.com nuotr.

– Kokiomis sąlygomis ir kam konkrečiai gyvūnas gali būti pati geriausia dovana?

– Gyvūnas pati geriausia dovana gali būti tik pačiam sau. Tik pats asmeniškai žmogus, rimtai apgalvojęs savo lūkesčius, norus ir galimybes, gali išsirinkti sau geriausią draugą ir kompanjoną ilgiems metams į priekį.

Iš dalies pateisinama dovanoti gyvūnus artimiems šeimos nariams su kuriais gyvenate kartu, tad prisiimsite ir augintinio priežiūros atsakomybes. Vis dėlto, kad ir kokia smagi gali pasirodyti staigmena – naujas gyvūnas namuose, padovanoję pačių išrinktą gyvūną, jūs atimtumėte iš žmogaus tą begalinį džiaugsmą pačiam išsirinkti būsimą šeimos narį.

Asmeninio archyvo nuotr./Živilė Vilčiauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Živilė Vilčiauskaitė

Nesvarbu, ar veislinis mažylis šuniukas, ar kačiukas iš vados, ar namų labai laukiantis prieglaudinukas, visi jie individai, labai skirtingi ne tik išvaizda, bet ir charakteriu, todėl būsimas šeimininkas geriausiai pajustų, kuris iš daugelio pasirinkimų, jam yra geriausiai tinkantis.

– Kokiais atvejais dovanoti gyvūną – nepateisinama?

– Tikrai nepateisinčiau gyvūnų dovanojimo draugams ar giminaičiams su kuriais negyvenate. Gyvūnas – ne tik linksmybės ir džiaugsmai, tai yra didžiulė atsakomybė, kuriai pasiryžti gali tik pats asmeniškai.

– Vis dažniau tenka išgirsti, kad dabar – geriausias metas dovanoti šuniuką žmogui, „kad bent išeitų pasivaikščioti per karantiną“.

– Atrodo, kad karantinas truks amžinybę, tačiau jis tikrai baigsis ir galėjusieji dirbti iš namų turės grįžti į biurus. Vėl galėsime keliauti po pasaulį, eiti į kavines, vakarėlius, taigi, reikia rimtai apsvarstyti ar grįžus prie normalaus gyvenimo ritmo vis dar turėsiu pakankamai laiko, kantrybės, jėgų, finansų išlaikyti šunį?

Berkay nuotr./Šuniukas
Berkay nuotr./Šuniukas

Gyvūnų dovanotojų būdavo ir anksčiau, tačiau žmonės Lietuvoje tikrai tampa sąmoningesni ir daugiau domisi gyvūnų gerove.

– Kokius gyvūnus žmonės dažniausiai susigundo dovanoti?

– Tai labai priklauso nuo žmogaus, kuriam dovanojamas gyvūnas, amžiaus. Tėvai neretai dovanoja savo vaikams įvarius graužikus, bet ir kačiukai ar šuniukai padedami po kalėdine eglute. Tarp suaugusiems dovanojamų gyvūnų, manau, pirmauja mažyliai kačiukai ir šuniukai.

– Kokių naminių gyvūnų jokiais atvejais nepatartumėte dovanoti draugams ar artimiesiems?

– Draugams nepatarčiau dovanoti jokių gyvūnų , o artimiesiems – jeigu iš tikrųjų žinote, kad jie pasiruošę naujam šeimos nariui – galite padovanoti, pvz., antkakliuką ar žaisliuką ir kartu nuvykę į veislyną ar prieglaudą leisti patiems išsirinkti sau gyvenimo draugą. Taip jus sies dar daugiau bendrų gražių prisiminimų.

ACC Distribution nuotr./Šviečiantis išmanusis GO pavadėlis
ACC Distribution nuotr./Šviečiantis išmanusis GO pavadėlis

– Kokiomis progomis (kam) padovanoti gyvūnai dažniausiai patenka į prieglaudas, kokiomis aplinkybėmis?

– Deja, bet labai dažnai į prieglaudas kreipdavosi senjorai, dovanų iš vaikų ar anūkų gavę mažą šuniuką, su kuriuo jiems tapdavo tiek fiziškai tiek emociškai per sunku susitvarkyti. Neretai kreipdavosi pagalbos ir jauni žmonės, kurie gaudavo dovanų šuniuką ar kačiuką, tačiau nusprendę emigruoti, negalėjo su savimi pasiimti gyvūnų.

– Kodėl negalima dovanoti naminių gyvūnų „pabandymui“ su mintimi, kad jei žmogui nepatiks, bus galima „kam nors atiduoti“?

– Tokie pabandymai yra stiprus nusižengimas gyvūnų gerovei, juk jie yra gyvi padarėliai, kurie prisiriša ir savininko keitimas jiems gali būti labai sunkus. Žinoma jeigu jau taip atsitiko, kad žmogus suprato negalintis tinkamai pasirūpinti gyvūnu, augintinio perdovanojimas – atsakingas poelgis. Tačiau viso šito galima išvengti tiesiog nedovanojant gyvūnų.

– Gal galėtumėt pasidalinti dovanotų naminių gyvūnų istorijomis, kurios padėtų žmonėms suprasti, jog gyvas sutvėrimas – ne žaislas?

– Tai, kad gyvūnai nėra žaislai, geriau padėtų suprasti ne jų dovanojimo istorijos, o tiesiog apsilankymas vienoje iš prieglaudų. Voljeruose ir narvuose matant daugybę pamestų, paliktų, apleistų šunų ir kačių, viltingai žiūrinčių tau į akis, realybė iš karto tampa suprantama. Prieglaudų darbuotojai ir savanoriai iš visų jėgų stengiasi, kad ten atsidūrusių gyvūnų gyvenimas būtų kuo geresnis, bet jokia prieglauda neatstos mylinčių namų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudoje šeimininkų laukiantys keturkojai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudoje šeimininkų laukiantys keturkojai

– Ar savanorystė gyvūnų prieglaudoje gali būti alternatyva gyvūno dovanojimui, jei intencija – prablaškyti žmogų, kad nebūtų toks vienišas, turėtų kuo rūpintis.

– Savanorystė prieglaudose yra nuostabi galimybė ne tik padėti tiems, kuriems pagalbos tikrai labai reikia, bet ir pačiam iš dalies susipažinti, ką reiškia gyvūno priežiūra, su kokias vargais ir džiaugsmais susiduriama. Žinoma, svarbiausia savanoriaujant neskubant ir rimtai apgalvojus išsirinkti sau mylimą kompanijoną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sos gyvūnai“ prieglaudoje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sos gyvūnai“ prieglaudoje

– Kokią didžiausią dovaną naminiam gyvūnui gali padovanoti jo šeimininkas?

– Sunku būtų išrinkti vieną geriausią dovaną, nes vieniems smagi dovana būtų naujas žaisliukas, o kitam – skanus griaužaliukas. Tačiau vienareikšmiškai kiekvienam augintiniui geriausia dovana yra meilė, dėmesys ir mūsų rūpestis, nes mes jiems – patys svarbiausi jų gyvenime.

123RF.com nuotr./Šuo
123RF.com nuotr./Šuo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius