Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 21

JAV šunų šeimininkai laukia vaistų savo augintiniams nuo triukšmo keliamo nerimo

Šią vasarą, kai sproginės fejerverkai ir griaudės perkūnija, Reksui ir Pifui Amerikoje gali nebereikėti slėptis po lova. Netrukus JAV rinkoje pasirodys Europoje sukurti pirmieji receptiniai veterinariniai vaistai, malšinantys garsių garsų keliamą nerimą, o jį jaučia daugybė šunų, kurie, apimti siaubo, gali bandyti sprukti ir susižaloti bei apgadinti turtą.
Pasivaikščiojimas
Pasivaikščiojimas / Vida Press nuotr.

Veterinarinių vaistų gamybos įmonė „Zoetis“ iš Niu Džersio valstijos teigia, kad neseniai patvirtintus vaistus „Sileo“ veterinarinėse gydyklose JAV bus galima įsigyti jau artimiausiomis dienomis.

Gyvūnų psichologas Chrisas Pachelis iš Portlende įsikūrusios Gyvūnų elgesio klinikos džiaugiasi, jog pagaliau sukurti specialiai su šunimis išbandyti vaistai, kurie greitai suveikia ir kurių poveikis išnyksta per kelias valandas – užtektinai, kad pasibaigtų audra.

Garsių garsų išsigąsta dauguma šunų, o jų JAV yra apie 70 milijonų. Kartais siaubo apimti šunys, bandydami pabėgti iš kambario, šoka pro langus, apgadina duris arba išbėga į gatvę ir būna partrenkti automobilio.

Iki šiol šunų nerimą buvo bandyta malšinti žmonėms skirtais vaistais nuo nerimo ir raminamaisiais arba palaipsniui pratinti juos prie garsių garsų.

Nors šie būdai dažnai yra veiksmingi, neretai pasireiškia vaistų, kurių daugelis buvo bandyti tik su žmonėmis, šalutinis poveikis, sako Ch. Pachelis.

„Sileo“ blokuoja norepinefriną – smegenis veikiantį streso hormoną. Vaistai tiekiami švirkštuose su graduota skale, tad galima lengvai nustatyti tikslią dozę pagal šuns svorį.

Nedidelis kiekis gelio iš švirkšto be adatos iššvirkščiamas ant šuns burnos gleivinės tarp žando ir dantenų. Vaistas pradeda veikti per 30–60 minučių ir veikia dvi tris valandas.

Vienas švirkštas kainuoja 30 JAV dolerių.

„Zoetis“ patariamojoje valdyboje dirbusi Šiaurės Karolinos valstijos universiteto profesorė Barbara Sherman, susipažinusi su išsamiais duomenimis apie „Sileo“, vaisto efektyvumą pavadino „įspūdingu“. Anot jos, šalutinis poveikis yra lengvas, o skirti vaistus tokiu būdu yra gerokai paprasčiau negu bandyti sušerti tabletes.

„Sileo“ yra sukūrusi Suomijos įmonė „Orion“, o „Zoetis“ turi išskirtines teises platinti šiuos vaistus JAV rinkoje.

Per 182 skalikų tyrimą, kuris buvo atliktas Naujųjų Metų išvakarėse, 75 proc. šių šunų savininkų vaistų poveikį įvertino gerai arba puikiai. Šalutinis poveikis pasireikšdavo retai ir buvo nereikšmingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius