Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 03

Kačių kailio priežiūra: kaip pratinti prie maudynių, kokias šukas rinktis ir kada kirpti nagus

Šunis auginantiems šeimininkams apsilankymai grožio salonuose – įprasta rutina, keturkojų kailis, priklausomai nuo veislės, reikalauja nemažai priežiūros. Norint, kad augintinis atrodytų gražiai ir jaustųsi sveikai, svarbus reguliarus maudymas, kirpimas, nagų patrumpinimas. Tačiau tos pačios procedūros reikalingos ir katėms.
Katė
Katė / „PetCity“ nuotr.

Pasak augintinių priežiūros salono „PetCity“ stilistės-kirpėjos Gerdos Žukauskaitės, nors kačių kailio priežiūra reikalauja mažiau dėmesio nei šunų, tai nereiškia, kad kačių kailiu rūpintis nereikia. Priešingai – tam tikros kačių veislės reikalauja itin daug priežiūros, o norint, kad kailiukas išliktų purus ir švelnus, kad nesusidarytų sąvėlos, kates būtina reguliariai šukuoti.

„Tinkama kačių kailio priežiūra pirmiausia priklauso nuo mitybos. Nuo jos priklauso ir tai, kaip dažnai katę teks maudyti, šukuoti. Jei ši šeriama subalansuotu, aukštos kokybės maistu, praturtintu visomis reikalingomis medžiagomis, kailis augs sveikas ir blizgantis. Todėl vienas kates tenka šukuoti kasdien, kitoms procedūrą kartoti užtenka kas tris mėnesius, pasikeitus sezonui“, – pasakojo G.Žukauskaitė.

„PetCity“ nuotr./Gerda Žukauskaitė, „PetCity“ priežiūros salono specialistė-kirpėja
„PetCity“ nuotr./Gerda Žukauskaitė, „PetCity“ priežiūros salono specialistė-kirpėja

„PetCity“ kirpėja pati augina kates, yra škotų ir britų trumpaplaukių kačiukų veisėja, todėl puikiai išmano apie šių augintinių priežiūrą. Jos teigimu, būtent šių veislių katėms, kaip ir Meino meškėnams bei visiems kitiems ilgaplaukiams, reikia skirti daugiau dėmesio – kartais plauką gali tekti ir patrumpinti. Nors jei šis nesivelia, to daryti esą nebūtina.

G.Žukauskaitės teigimu, kates kirpti reikia tuo atveju, kai kailis susivelia ir jo nebepavyksta iššukuoti. Kai sąvėlos būna tankios, bandymas jas šukuoti katei gali būti skausmingas ir nemalonus, todėl geriau sąvėlas iškirpti ir toje vietoje leisti ataugti naujam kailiukui.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone

„Dažniausiai klientai prašo patrumpinti kailį, tačiau jo neskusti, tiesiog sumažinti plaukų apimtį. Nors kartais sulaukiu ir prašymų suformuoti „drakoniuko“ šukuoseną. Azijoje itin populiaru kailį įvairiai iškarpyti, net nudažyti įvairiomis spalvomis, Lietuvoje kačių mylėtojai konservatyvesni. Kita vertus, čia vis labiau populiarėja taip vadinamas „liūtuko“ kirpimas, kai dalis kūno yra nuskutama, o galvos sritis paliekama su plaukais“ , – pasakojo pašnekovė.

Tačiau mados keičiasi, o pagrindiniai dalykai išlieka tokie patys – vis dar populiariausios yra standartinės priežiūros procedūros, tokios kaip maudymas, džiovinimas, negyvo kailio išpūtimas ar iššukavimas.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone

„Katę prie vandens reikia pratinti nuo mažens. Nors jei ją perkate iš veislyno, ji dažniausiai jau būna maudyta ne vieną kartą. Bet kačiukas gali bijoti vandens ir niekaip nepriprasti. Todėl, kad maudant streso būtų mažiau, geriau nenaudoti vandens srovės, o užpilti ant gyvūno vandenį iš jau pripildytų indų“, – sakė G.Žukauskaitė.

Po maudynių itin svarbu augintinį tinkamai išdžiovinti. Geriausia tam naudoti džiovintuvą, nes leidžiant kailiu džiūti pačiam, padidėja ir tikimybė gauti skersvėjo, peršalti, susirgti. O naudojant džiovintuvą ir pats kailis gražiau išdžiūna, tampa lengviau suformuoti šukuoseną.

Kalbėdama apie kačių kailio priežiūrą, kirpėja rekomenduoja visiems, auginantiems šiuos meilius gyvūnus, namuose turėti dvi svarbiausias priemones: šukas ir nagų žirklutes.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone

Pasak jos, šukas reiktų rinktis pagal gyvūno kailio tipą – vienos labiau tinka ilgo, kitos – trumpo kailio katėms, taip pat svarbu ar gyvūnas turi storą povilnį, ar ne. Todėl, renkantis šukas, visada rekomenduojama pasitarti su gyvūnų priežiūros specialistais arba veisėjais.

Atskiros priežiūros reikalauja ir nagai, tačiau prieš griebiantis žirklučių, reiktų įvertinti, kur katė gyvena – namuose ar lauke. Jei ši didžiąją dalį laiko praleidžia po vienu stogu su šeimininkais, tuomet nagus jai patrumpinti reiktų kas du mėnesius, jei gyvena lauke – kirpti juos kuo rečiau, kadangi nagai yra vienas iš išlikimo natūralioje gamtoje pagalbininkų, leidžiančių esant pavojui greitai įbėgti į medį ir pasislėpti.

„Neretai pasitaiko ir atvejų, kai šeimininkai netinkamai kerpa nagus – pasirenka netinkamą kirpimo kryptį arba nukerpa per daug, pažeidžiant gyvnagį. Dar kelios dažnai pasitaikančios klaidos – netinkamai naudojamos kailio priežiūros priemonės: šukuojama gyvūno kailiui netinkamomis šukomis, per dažnai, neteisinga plauko augimo kryptimi, pažeidžiant plauką, o tai gali būti nuolatinio katės šėrimosi priežastis“, – pasakojo „PetCity“ atstovė G.Žukauskaitė.

„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone
„PetCity“ nuotr./„PetCity“ salone

Nežinantiems kaip tinkamai pasirūpinti savo augintinių kailiuku ar nagais, G.Žukauskaitė rekomenduoja nelaukti, kol šie taps kritinės būklės, o kreiptis į specialistus. „PetCity“ priežiūros salonuose Vilniuje augintiniai yra ne tik maudomi ar kerpami, bet ir paruošiami parodoms pagal numatytus veislės išvaizdos standartus. Čia šeimininkai taip pat gali pasinaudoti savitarnos paslaugomis, kur bus suteiktos visos reikiamos priemonės bei įranga nepriekaištingos išvaizdos puoselėjimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius