Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 25

Kačių prieglaudą įsteigusi Diana: „Yra žmonių, kurie sudeda gyvūnėlius į dėžutę ir palieka miške numirti“

Drąseikių kaime, Kauno rajone, sodų bendrijoje įsikūrusi Diana Urbanavičienė su šeima kasdien po darbo skuba pas savo mylimas kates.
Diana Urbanavičienė
Diana Urbanavičienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vienos jų naminės, kitos – dar tik laukia savo šeimininkų ir mylinčios šeimos. Kačių prieglaudą VŠĮ „Dryžuota laimė“ įkūrusi moteris nuo pat gimimo myli gyvūnus, juos globoja, o dažnai ir priglaudžia visus, kurie pakliūva į bėdą. Šiandien jos namuose dešimtys kačių, egzotiška iguana, taip pat – kelios linksmos kalytės, buvusios paliktos miške.

VIDEO: Kačių prieglaudoje Kauno rajone laukia dešimtys murklių

Kačiukų rojus

Diana pasakoja, kad visas rūpestis tenka jai, tačiau prie kačių rūpesčio labai prisideda ir jos vyras. „Daugiausia užsiimame laukinių kačių sterilizacijomis ir susirenkame mažus kačiukus, glaudžiame ir šiaip į bėdą patekusius mažuosius gyvūnėlius. Kadangi dabar „ne sezonas“ mažiems kačiukams, šiandien turime tik 1, 2–7 mėn. kačiukų ir 4 suaugusius. O sezono metu būna iki 30 ir daugiau mažiukų kačiukų vienu metu. Visuomet pirmenybę teikiame sergantiems“, – sako gyvūnų globėja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos katės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos katės

Gyvūnais Diana domėjosi visą gyvenimą. „Kai tik internete pradėjo dėti informaciją apie beglobius, tai vis paskaitydavome, domėdavomės. Vieną kartą mums atvežė kačiuką, rastą po mašinos kapotu, kurį išgydėme. Vėliau malkinėje katė atsivedė kačiukų, juo užauginome ir išdalijome. Taip viskas ir prasidėjo.

Pasiimdavome globoti kitų organizacijų kačiukus – jau daugiau kaip 10 metų tuo užsiimame, o vėliau įsteigėme kačių prieglaudą dar ir dėl to, kad čia soduose visada pilna kačių, kuriomis niekas nesirūpina, palieka, išmeta, jos toliau dauginasi ir tų kačiukų vis daugėja – tačiau juk jais niekas nesirūpina ir niekam jų nereikia, jie neišgyvena.“

Ar sunku katei rasti namus?

„Kiekvienais metais beglobiams vis sunkiau surasti namus. Vasarą, tarkime, katės retai randa namus, nes daug atostogaujančių. Tad tie, kurie namų neranda per vasarą, ir lieka vieniši. O ir žmonės mažai supratimo turi. Dažnai auginantys mišrūnus nori, jog katė atsivestų kačiukų, todėl labai daug dovanojamų mišrūnų, nes savininkai net girdėti nenori apie sterilizaciją ir nemato realios situacijos. Pastebėjau, kad anksčiau laukinės katės nevesdavo kačiukų žiemos metu, o dabar jau yra – štai tie, kurie dabar pas mane gyvena, atsivesti žiemą, o išgyventi jiems vieniems, sulaukti pavasario jokių šansų“, – pasakoja kačių globėja.

Diana sako, kad kates sterilizuoja, todėl bent jau nedidėja populiacija, kadangi prieglaudose gyvūnai paprasčiausiai nebetelpa: „Daugiausia globojame mažus kačiukus, didelėms katėms pas mus per mažai vietos, tačiau dabar yra užsilikusių neišdovanotų, kurios jau gerokai paaugusios. Paaugę visi paskiepyti, sterilizuoti, čipuoti ir laukia savo šeimininkų“, – teigia moteris.

Ji pastebi, kad katinų charakteriai išties labai skirias, ir sako, kad kiek katinų, tiek nuomonių. Ir negali teigti, kad katės, pavyzdžiui, jaukesnės nei katinai. Jie būna labai skirtingi ir kiekvienas turi savo būdo ypatybes. „Kai tik pradėjome užsiiminėti šia veikla, rinkome daugiausia laukines kates, o dabar vis daugiau naminių. Kadangi mūsų katės gali laisvai vaikštinėti po savo kambarį, tai prikrečia pačių įvairiausių eibių, išmoko net duris atsidaryti ar daiktus nuo lentynų numesti (juokiasi).“

Prieglobstį surado ir šunys, ir iguana

Diana sako, kad jos namuose vietos yra ir kitiems gyvūnams, todėl savęs nevadina tik kačių mylėtoja. Ar nekilo noras įsteigti šunų prieglaudos? „Su šunų prieglauda yra sudėtingiau – šunims reikia daugiau vietos, vedžioti bent kelis kartus per dieną, o priežiūra užima daugiau laiko nei su katėmis.“

Pati moteris turi ir nuosavas šešias kates: „Prisimenu, kad kai jų buvo tik trys, jau tada žmonės stebėjosi ir vadino išprotėjusiais, o dabar apsiprato (juokiasi). Nors dukra ir sūnus vis paklausia manęs, kiek aš dar tų katinų turėsiu, tačiau kai tik būna naujų, anūkė iškart atskuba apžiūrėti.“

Dianos namuose auga ir prieš septynerius metus pamestinuke tapusi iguana, vadinama Igiu, ji globoja ir šinšilas, rastas prie konteinerio, prieglobstį rado ir po sodus vaikščiojęs vilkšunis bei kalytės, pamestos miške. „Nejau išvarysi? Juk žiema, reikia padėti gyvūnėliams“, – atsako D.Urbanavičienė, paklausta, ar priglaudžia visus, kuriems reikia pagalbos, ir sakanti, kad jeigu galės, visada padės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos katės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos katės

Kodėl žmonės palieka augintinius, išmeta į gatvę? „Viena katė pas mus atsidūrė dėl to, kad žmonės pasidarė remontą, o ji kartais šlapinasi ne vietoje. Užaugino nuo mažiuko kačiuko, aštuonerius metus laikė, o paskui galvojo migdyti ar atiduoti. Dabar gyvena pas mus, tačiau pirmus pusę metų sėdėjo po kėde. Kiti išmeta, nes važiuoja į užsienį, vaikams alergija, šeimininkai nepriima su augintiniais į nuomojamą butą, tačiau daugelis nesako nieko – sudeda į dėžutę ir palieka gyvūnėlius miške numirti. Labai tikiuosi, kad ateityje bus kuo daugiau gyvūnų, kurie ras namus, o žmonės juos mažiau mėtys“, – Diana stebisi žmonių neatsakingumu.

Ji taip pat pastebi, kad beglobių gyvūnų problema mūsų šalyje yra didžiulė. Valdžiai tai neįdomu, todėl viskas priklauso nuo visuomeninių organizacijų ir žmonių, kurie aukoja, prijaučia gyvūnams, nori jiems padėti, juk veterinarinės paslaugos – skiepai, sterilizacija ir pan., yra labai brangios. Per vieną mėnesį prieglaudos katinai suvalgo bent 30–40 kg ėdalo! „Dabar atokvėpis, o vasarą tų kačiukų būna labai daug, o ir naktys bemiegės, nes daug mažiukų būna be mamos. Pati esu užauginusi turbūt penkias šeimas – apie 20 kačiukų nuo gimimo, su žindukais... Dabar jau galiu ramiai miegoti iki 5“ (juokiasi).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos katės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prieglaudos katės

Diana prieglaudoje daugiausia dirba viena, padeda vyras, tačiau papildomų rankų tikrai reikėtų. Ateityje ji svajoja įsigyti patalpas kačių prieglaudai, sulaukti daugiau pagalbos, nes jos labiausiai reikia ieškant kačiukams namų.

Beveik visi katinai prieglaudoje turi savo vardus – Princas, Kleksa, Morka, Martis, Merkurijus, Micė, Sagutė... Todėl jeigu ieškoti patikimo draugo, šie katinėliai laukia jūsų dėmesio ir meilės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diana Urbanavičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Diana Urbanavičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius