-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 12

Kodėl katė šlapinasi į lovą ar batus?

Prišlapinta lova, apdergta sofa, „pažymėti“ svečių batai – nuo tokių iš proto varančių katės „dovanėlių“ neapsaugoti net ir tvarkingiausi šeimininkai. Liaudyje tai paprastai aiškinama augintinės kerštu. Tačiau iš tiesų viskas yra šiek tiek kitaip.
Katė lovoje
Katė lovoje / 123RF.com nuotr.

Paneigia keršto versiją

Radus namuose balučių reiktų nuryti kilusį pyktį ir susilaikyti nuo riksmų, bausmių, juo labiau katės nosies kišimo į pridirbtą vietą. Veterinarijos klinikos „Canis Felis“ vadovo gydytojo Justo Kantoravičiaus tikinimu, bausmės augintiniui nepadės, o sukeltas stresas viską tik pablogins. Taip nutikus, jis pataria nusiraminti ir išsiaiškinti priežastį.

Asmeninio archyvo nuotr./Justas Kantoravičius
Asmeninio archyvo nuotr./Justas Kantoravičius

Vienas galimų paaiškinimų – katei šlapimo pūslės uždegimas. Anot gydytojo, nesveikuojantis gyvūnas šlapinasi šalia dėžutės, ant lovos, namų kampuose. Tokiu atveju jis rekomenduoja surinkti katės šlapimo ir nunešti veterinarijos gydytojui jį ištirti.

Jis pastebi, kad balutę šalia dėžutės katė gali palikti ir tokiu atveju, jei ji neišvalyta. Tačiau atkreipia dėmesį, kad tai negali kartotis dažnai ir tokiu atveju taip pat rekomenduoja ištirti katės šlapimą.

Kita priežastimi specialistas įvardija hormonus. Tai yra rujos metu katės, o ypač katinai, žymi teritoriją. J.Kantoravičiaus aiškinimu, katės – teritoriniai gyvūnai, todėl jie šlapinasi tokiu būdu žymėdami savo teritoriją, bandydami paskleisti savo kvapą. Jis pabrėžia, kad nė vienu atveju tai nėra dažnai įsivaizduojamas gyvūno kerštas.

Vienas iš sprendimų – kastracija

Jei augintinis neturi sveikatos sutrikimų, vieno recepto, kaip atpratinti jį nuo tokio blogio įpročio, specialistas negali duoti. „Atpratinti nuo to, kas įgimta, kas yra genuose ir evoliucionavo per šimtus metų, nepavyks. Galima bandyti tepti žymimus kampus pasinaudojant įvairiais receptais, sklandančiais interneto platybėse, tačiau retu atveju jie pasiteisina“, – sako J.Kantoravičius.

Hormonų siautėjimo ir teritorijos žymėjimo atvejais viską išsprendžia kastracija ir sterilizacija. „Jei tai yra rujos/morčiaus pasekmė, rekomenduojama augintinį kastruoti arba sterilizuoti. Jei katinas ilgą laiką žymi teritoriją, kastracija padės ne visada, nes kartais jau būna susiformavęs blogas įprotis. Tačiau jei „tradicija“ apeiti namų kampus tik prasidėjo, kastracija padės, ir katinas nežymės teritorijos“, – aiškina veterinarijos specialistas.

J.Kantoravičiaus teigimu, norint tvarkingai gyventi, katei užtenka ir vienos dėžutės. Tačiau jei namai dideli ar juose šeimininkauja ne viena katė, galima pastatyti ir kelias dėžutes. „Katėms patinka rinktis“, – pastebi jis.

Kokį kraiką – sušokantį, kvepiantį ar natūralių pjuvenų – pasirinkti, anot gydytojo, priklauso nuo šeimininko piniginės storio ir poreikių. Tik atkreipia dėmesį, kad įsigyjant katę svarbu pasidomėti, kokiu kraiku ji įprato naudotis nuo mažumės. „Kartais katė būna užaugusi su vienokiu kraiku, o šeimininkai paruošia visiškai kitokį. Tada ji nežino, kur šlapintis ir tuštintis“, – įpročio svarbą akcentuoja specialistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius